pondělí 12. října 2015

Co uplynulý týden dal

Islám

Chalifát

zničil vítězný oblouk v Palmyře. Už dávno měl být tento problém řešen nervovým plynem.
Rusové následně bombardovali pozice chalifátu v Palmyře, tedy alespoň něco.

Lékaři bez hranic

obvinili afghánskou vládu z válečného zločinu (v souvislosti s tím, že USA vybombardovaly jejich nemocnici). Na USA si zřejmě netroufnou.

Chalifát

napadl raketami hotel, kde byli jemenští ministři. Chalifát v tomto úzce spolupracuje se Saúdskou Arábií, která Jemen přepadla.

Ministr Stropnický

zveřejnil úvahy o zaslání našich samopalů nebo jiných zbraní Kurdům.

Provalilo se,

že chalifát nutí zajaté ženy a dívky k těhotenským testům a pokud jsou těhotné, nutí je k potratům.

Naši lidé,

unesení v červenci v Libanonu, jsou patrně tč. naživu.

Jemenští šíité

projevili souhlas s mírovým plánem OSN.

Palestinci

opakovaně zaútočili noži, šroubováky a podobnými předměty na Izraelce. Izrael zatím zakázal svým politikům (včetně Arabů) výstup na Chrámovou horu, kde stál původně Šalamounův chrám.

Rusko

začalo ostřelovat cíle na území chalifátu a dalších islamistických rebelů raketami, odpalovanými z lodí na hladině Kaspického moře.
NATO se tím silně znepokojilo a chce "pomoci Turecku".

Petr Fiala,

předseda ODS, podpořil pozemní akci v Sýrii.

Téměř 1500

poutníků se umačkalo v Mekce při obřadu "kamenování ďábla". Někteří čtenáři to komentovali tak, že kamenování je holt v islámu populární.

V boji s chalifátem

padl další íránský generál.

V Ankaře

došlo k sebevražednému útoku nejméně dvěma atentátníky, zahynula téměř stovka (počet není konečný, jsou ještě ranění v ohrožení) účastníků mírového pochodu. Podle svědectví na netu následně policie zaútočila na pochod slzným plynem. Jednou z možností je, že atentátníci měli politicky blízko k presidentovým islamistům.

Syrští povstaci

dostali od Saúdské Arábie velmi moderní protitankové střely. Doufejme, že Rusko takto vyzbrojené jednotky stačí zničit.

Talíban 

provedl sebevražedný atentát v Kábulu.

Irák

zaútočil na konvoj chalifátu, v němž cestoval i chalífa Bagdádí. Bohužel, ten to přežil (chtělo to patrně jadernou zbraň menší ráže).

Imigrace

Vláda schválila

vyslání vojáků do Maďarska ke zvládání migrantů na hranicích schengenu.

Narůstá podpora

protiislámistickému hnutí PEGIDA.

Odbory

jasně definovaly požedavek, že imigranti musejí mít v práci stejné podmínky jako naši občané.

Mezi uprchlíky

v Německu nastávají hromadné bitky, k jejichž zvládání je potřeba nasadit desítky policistů.

Čest rodiny

chránili kurdští uprchlíci (muslimové) v Německu tím, že zavraždili těhotnou dceru.

Merkelová

pořád prohlašuje, že uprchlickou krizi zvládne, a že na politice vztahu vůči migrantům nebude nic měnit. Opouští ji stále více politiků, i z její rodné strany.
Troufala si tvrdit, že se lidé z východoevropských zemí "nepoučili komunismem". Jenže právě, že poučili, a proto politiky, trousící prvky komunismu po státě jak slepice exkrementy po dvoře, poznají na sto honů a snaží se je neutralizovat.
Zato se paní Merkelopvá nepoučila z toho, že Německo již dvakrát přineslo světu skázu tím, jak násilně prosazovalo nesmysly, považované za svoje zájmy.

Drtivá většina

Syřanů v Německu tvrdí, že se chce po válce vrátit domů. Můžeme jim to věřit a nemusíme.

V Motole

se nakonec budou (snad) léčit čtyři syrské děti. Rodiče ostatních léčbu odmítli, chtějí do Německa nebo USA.

AI blekotá,

že "plot na hranicích Maďarska stál víc, než kolik byly nálklady na migranty". Problém je, že plot bude chránitt i proti dalším migrantům (a má životnost v řádu let), takže se bohatě zaplatí. Buď jsou v AI "momentálně zaostalí" co se ekonomie týče, nebo vědomě šíří demagogii.

Ukrajina

Kyjevská strana

stáhla od Luhansku těžkou vojenskou techniku.

Ukrajinský vyšetřovatel

potvrdil střepy z protiletadlové rakety v tělech obětí ze sestřeleného boeingu. Zůstává ovšem problém, kdo tu raketu vystřelil a v čích byl službách.

Doněčtí separatisté

odložili místní volby na březen příštího roku

Obecné

Byl odejit

velitel Hradní stráže, podílející se rovněž na nedbalosti, v jejímž důsledku mohli Nesehnutí vyvěsit červené trenýrky.

Nobelovu cenu

a medicínu dostali parazitologové za výzkum hlístic a léčby malárie.

Někdo vytvořil

fotomontáž nahaté ženské a ministra Chovance. To inspirovalo mnohé k vytvoření podobné fotomontáže s jinými politiky.

V Rumburské kauze

určitý posun. Psycholožka nepodepřela tvrzení žaloby a exministryně Emmerová dokonce podala rozbor, že celá kauza stojí na vodě, protože odběr krve z mrtvoly je pro určení, zda nemocný dostal injekci draselné soli, zcela mimo realitu. Krátce po smrti totiž "vyteče" z buněk spousta draslíku (zastaví se sodíko - draslíková pumpa na povrchu buněk, která ho drží vevnitř a vyrovná se koncentrace draslíkových iontů uvnitř a vně buňky). Soudce této kauzy na tuto odbornou a věcně správnou informaci reagoval, že je "na hraně pomluvy", čímž perfektně demonstroval "kvality" naší justice.

V Kalifornii

povolili eutanazii (resp. asistovanou sebevraždu) přes protesty náboženských skupin.

Další kolo

v kauze unesených synů paní Michalákové: Norské úřady daly mladšího k adopci a se starším zakázali matce kontakt. Je to v rozporu s ujištěními, které české straně daly před několika měsíci. Předvedly se tedy jako xindlstát, vhodnější termíny jsou už za hranicí spisovnosti. Rozvinula se silná kontraverze z níž patrně nejdůležitější je, že jejich velvyslankyně nebude pozvána na oslavy 28. října. Bouří se už i občanské organizace a požadují od státu více, než jen okecávání.

Šílenci řádí

Inspektoři zakázali dětský revolver, vystřelující náboje s přísavkou. Odůvodnění je, že přísavku lze sundat (kdyby nebyla sundávací, tak uříznout, že?) a dá se tam strčit i něco jiného. Podobné hračky byly za mého dětství zcela běžné.

Greenpeace

chtějí koupit hnědouhelné doly v Sasku. Problém je, že na to jednak nemají, jednak kvůli zeleným roste v Německu potřeba pálit uhlí. To je dáno nutností držet "horké zálohy" za alternativní zdroje, ale také nahrazováním elektřiny z jaderných elektráren, které se na základě tlaku zelených postupně bez náhrady odstavují.

Rogalista

narušil bezletovou zónu nad vybouchlým skladem munice ve Vrběticích a byl policejním vrtulníkem donucen přistát. Problém je, že rogalisté nekomunikují s letovými věžemi jako normální letadla, vč. ultralightů.

Japonský tým

prokázal, že zvířecí ledviny, vypěstované v laboratoři, jsou funkční.

Župan Kotleba

zablokoval financování na "uměleckou" politickou agitku "Stop extremismu". Pachatelé dobra se na chybějící finance skládají. Dobře tak, alespoň jim budou chybět jinde.

O soudu

se Sáním jsem se zmiňoval včera.

NATO

hodlá vybudovat nová velitelství na Slovensku a v Maďarsku.

USA

vyslaly lodě k novým čínským umělým ostrovům, Čína zuří. V oblasti jsou rybolovné vody a pod nimi plyn a nafta.

V Hamburku

se dostal do konfliktu s místními bigoty český lékař, který propagoval transplantaci vajíček. Tu němečtí bigoti zakázali, a tak na ni jezdí Němky do civilizovanějších zemí, včetně Česka. Jenže to stojí dost peněz, zejména pobyt s hormonální předpřípravou, a tak je účelnější a levnější tuto proceduru podstoupit doma. Kolem toho byla kontraverze, a soud rozhodl, že příslušnou hormonální léčbu zákon nezakazuje.

V USA

objevili kombinaci genů, která má údajně se 75% pravděpodobností předpovědět homosexualitu. Problém je, že bigotové by to mohli použít k fyzické likvidaci takto disponovaných jedinců.

Augusto Pinochet

nechal zlikvidovat levičáckého ministra zahraniční, vnitra a obrany, který utekl do USA. S tím v zásadě problémy nemám.

Juncker

prohlásil, že EU musí zlepšit vztahy s Ruskem. Je otázka, nakolik je to myšleno vážně, nakolik je to provokace vůči USA a nakolik má EUrověrchuška obavy z hospodářského dopadu sankcí vůči Rusku na EU.

V České Lípě

vymysleli místní kocourkovští, pardon, českolipští, pantátové, že vysekají všechny jedovaté rostliny kvůli ochraně dětí.
Už někdy v 90. letech jsem měl diplomanta, který problém řešil přesně opačně: Cílenou výchovou dětí ke znalosti těchto rostlin mj. sérií vycházek (vytvořených "na míru" konkrétní malotřídce) seznamujících je s nimi (a na zimu měl naplánovány jedovaté pokojové rostliny a měl zmapováno, kdo co ve vsi pěstuje). Měl i originálně vytvořené pexeso "jedovaté rostliny našeho okolí".

Britská zdravotnice,

která přežila ebolu, je znovu v nemocnici. Je vysoce pravděpodobné, že se jedná o následky této choroby, ale není jasné, zda má v těle aktivní virus (někteří odborníci to popírají, ale ti před časem popírali i infekčnost nemocných po úzdravě, která se později potvrdila), nebo zda se jedná o hroucení organismu narušeného naprosto šílenou chorobou.

Armáda

zorganozovala pohotovost 650 vojáků u rakouských hranic. Jejich úkolem je pomoc policii v případě nějaké krize kolem "uprchlíků".
Následně začali podílet na hlídání hraničních přechodů.

Saúdská Arábie

projevila dosti drzosti, když vyslovila protest proti vydání Satanských veršů v češtině.
Řekněme si to upřímně, není to žádné veledílo, ukázky "fantastických" partií vyšly kdysi dávno v Ikárii a byly čtenářskou anketou vyhodnoceny jako nejhorší text ročníku. Kdyby to Chomejní nezpopularizoval, tak po tom neštěkl v podstatě ani pes. Na druhé straně není Saúdům absolutně nic do toho, že se naši čtenáři chtějí s tímto kontraverzním dílem seznámit.

V Česku

začali s termosanacemi, kdy ohřátím krovu na vysokou teplotu (120 stupňů na povrchu, 100 v jádře dřeva) ničí larvy tesaříků.

150 000 lidí

(nejméně, podle některých odhadů až čtvrt milionu) protestovalo v Berlíně proti podpisu TTIP s USA.

Volby tento týden

dopadly "dobře". Ve Vídni vyhráli (byť se silnými ztrátami) o sedm procent nad svobodnými socialisté, v Bělorusku Lukašenko.

Cermat

se opět dere o lukrativní zakázku - hodnocení slohových prací maturantů. Problém je, že když se k tomuto lizu dostal minule, došlo na velké počty soudních žalob, které byly vyřešeny vesměs ve prospěch studentů (takže to nakonec zaplatil daňový poplatník). IMHO by bylo nejlepší tuto instituci prostě zrušit.

Žádné komentáře:

Okomentovat