středa 12. června 2024

Jak dopadly volby

Volby zcela jistě mohly dopadnout hůř, ale rovněž zcela jistě i lépe. Jejich výsledek představuje jakýsi kompromis, naznačující, že se myšlení občanů začíná měnit, ale že stále ještě zůstává spousta lidí, kteří se od svých minulých preferencí neodtrhli.

Vítězové a poražení

Volby dopadly následovně:

  1. ANO 7 mandátů, posílilo 6->7
  2. Spolu 6 mandátů, oslabilo 7->6. Rozdělení 3 ODS, 2 TOP 09, 1 KDU-ČSL Ztratily KDU-ČSL a ODS (viz problém hodnocení výkonu TOP 09)
  3. Přísaha a Motoristé 2 mandáty, nováčkové
  4. STAČILO! 2 mandáty, nováčkové
  5. STAN 2 mandáty, oslabili 3->2
  6. Piráti 1 mandát, oslabili 3->1
  7. SPD a Trikolóra 1 mandát, ztráta pro SPD (2->1) (Trikolóra v minulých volbách ještě neexistovala)

Určitým problémem je hodnocení posunu preferencí u Spolu a STAN, protože TOP 09 v minulých eurovolbách měla společnou kandidátku se STAN a v nynějších se Spolu.
Asi největšími vítězi jsou nováčkové (Přísaha s Motoristy a STAČILO!), protože obě tato seskupení hned získala dva mandáty. Jako občany nás může potěšit fakt, že tyto strany vyhrály s programy proti Green Dealu a dalším EUropitomostem.
Vládní strany a koalice všechny oslabily. Ztratily celkem čtyři mandáty, takže ze 13 mandátů spadli na 9, což je skoro o třetinu méně.
Asi největší výprask utrpěli Piráti, byť mají pořád ještě o jednoho poslance víc, než je v zájmu tohoto státu a jeho občanů.
Dovoluji si konstatovat, že kdo volil vládní koalici a současně vlastní nemovitost nebo motorové vozidlo, by měl urychleně jít k sexuologovi, jestli to nebyl první projev masochismu.
SPD patrně předalo nějaké voliče dalším protestním hnutím. Bude třeba aby se vedení této strany (a Trikolóry) zamyslelo nad svým programem a jeho presentací. Případně se pokusilo najít oblast opozičních aktivit, kterou nováčkové v parlamentu EU nepokrývají.

Volby a Green Deal

Silně proti Green Dealu jsou nováčci a SPD s Trikolórou dohromady s pěti mandáty.
Slabě proti Green Dealu jsou patrně poslanci za ANO a patrně dva poslanci ze SPOLU, dohromady 9 mandátů
Pro Green Deal jsou čtyři poslanci ze SPOLU, dva ze STAN a Pirát, dohromady 7 mandátů
Mezi našimi poslanci tedy začali převažovat (2/3) odpůrci Green Dealu, což je jistě velice potěšitelné. Méně potěšitelné je, že pouze jediný subjekt, zastupovaný jediným poslancem (SPD), je ochoten v případě pokračování této politiky iniciovat referendum o vystoupení z EU. Nicméně svítá naděje, že většina poslanců za ČR nebudou cílevědomí škůdci tomuto státu a jeho občanům, jak to bylo u nyní končícího parlamentu EU.
Pravděpodobně velmi podobné rozdělení bychom nalezli i pro další nás sužující evropská témata, jako je nelegální imigrace, zavádění eura, buzerování obyvatel nejrůznějšími "aktivisty", snažícími se prosadit zrůdnosti a zvrácenosti, nemajícími šanci projít přes demokratické hlasování občanů, apod.

Uplatnění

Nyní budeme muset čekat, jak se ustanoví jednotlivé frakce v parlamentu EU. Což je ona zvláštnost, v jejímž rámci neexistují na úrovni EU politické strany s jasně daným programem, které by mohli občané přímo volit, ale jen jakési frakce, pracující pro občany tu lépe tu hůře a program konkrétní strany, volené občany, se do programu frakce zakomponovává velmi neprůhledným a nepředvídatelným způsobem. A není ani zcela jasné, ve které frakci námi zvolený poslanec skončí. To je jedna z mnoha složek onoho známého "demokratického deficitu" EU.
Můžeme než přát našim poslancům, zejména těm novým, aby zakotvili ve frakcích, provozujících pro nás příznivou politiku.
Zcela jistě můžeme být zvědaví i na to, jak se strany, kterým se podařilo napoprvé zabojovat v evropských volbách, uplatní na podzim ve volbách krajských a senátních. A patrně bude i v našem zájmu, aby se uplatnily dobře, protože ptákoviny made in EU je možno podkopávat i na těchto úrovních.

EUrovolby tedy nedopadly úplně ideálně, ale výprask vládních stran i ekologických fašistobolševiků je čitelný a pro ně patrně i citelný. Čeká nás mnoho další práce a dalších voleb, abychom posunuli tento stát lepším směrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat