sobota 4. prosince 2021

Vypršela Hitlerovi a spol. smlouva s ďáblem?

Dovolím si položit provokativní otázku: Pokoušel se někdo vysvětlit náhlý pád Hitlera a říše, kterou budoval, tím, že mu prostě vypršela smlouva s ďáblem?

Trocha teorie

Jako ateista bych něco takového neměl, alespoň podle nábožensky orientovaných lidí, ani vypustit z huby (či klávesnice). Nicméně to, že nevěřím v pánbíčka, popisovaného církevníky, ještě neznamená, že nemohu být zastáncem existence dosud nepoznaných materiálních (protože objektivně existujících) sil, které se mohou nějakým "božským" či "ďábelským" způsobem projevit. Někdy si z toho dělám legraci frází, že "Na boha nevěřím, ale na boží mlejny ano". Čímž se přikláním k názoru, že Zlo velice často vyvolá jakýsi "zpětný náraz", který následně postihne i jeho původce. To se běžně dočteme i v učebnicích různých ezoterických věd či přímo magie, nicméně stává se to i v případě Zla, šířeného zcela nemagickými postupy. Lze např. pozorovat, kolik zločinců, podílejících se na instalaci zločinných totalitních režimů, jimi bylo následně "semleto". U nás třeba Slánský a spol, i někteří další. Když ne hned, tak někdy, ale, bohužel, ne vždy a nikoli důsledně. Zjevná je i postupná degradace pachatelů zlých činů (nemusí jít vždy o zločiny jako takové), jakoby Zlo poznamenávalo svého nositele (a zase, jsou to věci o nichž se běžně píše v různých dílech o esoterice či magii).
Můžeme si zcela jistě i představit, že někdo začne páchat Zlo k osobnímu obohacení (zcela jistě ne vždy pouze finančnímu) a nakonec je tím Zlem pohlcen. Nakonec se tedy to Zlo projeví jako onen zlý prsten z Tolkienova nejznámějšího díla. Přičemž v závěru onoho pohlcování zpravidla dotyčný mj. musí hledět na to, jak se zvrtlo v pravý opak vše, o co usiloval, případně jak se to všechno totálně sesypalo.
Obávám se, že nějakou podporu Zla si nemůžeme představit jako ony smlouvy s ďáblem, jaké někdy padělali inkvizitoři a jim podobní. Patrně se jedná o silné rozhodnutí, následované akcí, po níž následuje akce druhé strany - úspěch jako odměna. Ona smlouva s ďáblem, jak ji popisuje folklór nebo klasická literatura (typu Fausta) ostatně může být pouze určitým prostředkem soustředění se nebo definováním problémů, jaký doporučují v řadě případů i psychologové (byť v souvislosti s jinými prvky života). Může snad být i použita jako jakási forma sigilla. Případně to sepsané mohlo mít asi i ten význam, jako třeba papírek, který si nesu s sebou, když jdu nakupovat, abych na nic nezapomenul.
Zejména asi není možné onu smlouvu termínovat tak, jak to známe z pohádek a pověstí (do roka a do dne ... atd.). Patrně má člověk přidělen nějaký "potenciál úspěchu", který se vyčerpává nejen časem, ale i intenzitou a počtem pomocných zákroků - protislužeb. Z tohoto důvodu patrně není možné odhadnout konkrétní den a hodinu, kdy tato podpora skončí a dotyčný skončí také. Je rovněž velice pravděpodobné, že dotyčný pachatel Zla bude mít (nebo získá) tendenci nadhodnocovat své možnosti a "smlouva" mu vyprší dříve, než očekával.

Hitler a smlouva se Zlem

Současně s výše uvedeným můžeme konstatovat, že Hitler programově páchal Zlo, a že toto Zlo v určitém momentě (můžeme se dohadovat, která z událostí byla klíčová), nakonec přestalo Hitlera podporovat a současně ho začalo užírat tak, že ke své sebevraždě v berlínském bunkru dospěl jako tělesná i duševní troska. A rozpadlo se vše, o co usiloval, to nakonec pochopil. To pochopení pak vedlo mj. k onomu známému zatopení berlínského metra a utopení snad až tisíců obyvatel tohoto města, kteří zde hledali úkryt před bombami a dělostřeleckými granáty. Byť mohlo jít o nějakou poslední zoufalou oběť Zlu, která je měla přimět ke zvrácení situace.
To, že se nějaké nečekané vyčerpání potenciálu zla, získaného smlouvou s ním, se stalo Hitlerovi, bych bral za možné. Argumentem pro je skutečnost, že měl štěstí v mnoha ohledech opakovaně a pokud mu je někdo zařizoval, opravdu se musel "nadřít".
Možná ještě lépe než přímo na Hitlera pasuje taková smlouva na někoho z jeho pozadí, nějakou "šedou eminenci", která byla v užším kruhu nacistického vedení, ale na spíše nenápadném postu (M. Bormann?). Nebo mohl být tím člověkem Goebbels. V takovém případě lze jeho usmrcení vlastních dětí chápat jako další pokus o vydyndání ještě jednoho zásahu Zla ve svůj prospěch. Existence takové osoby by mohla vysvětlit ono Hitlerovo prohlášení, citované např. v díle "Jitro kouzelníků", že viděl nadčlověka a třásl se při tom strachy. Možná právě onen dotyčný (nejspíš s vazbami na známou tajnou společnost Thule) mohl mít možnost mu ukázat člověka "postiženého zlým duchem". Dost možná i sama sebe v této situaci.

Takže, abych to trochu shrnul: Pokud platí esoterika jako taková (a v principu nevím, proč by neměla platit), mohl mít buď Hitler nebo někdo z jeho blízkého okolí smlouvu s "ďáblem" (tedy se Zlem, ať už ho pojmenujeme jakkoli), a ta smlouva se skutečně mohla vyčerpat zásluhou všech, kdo proti Hitlerovi bojovali, ať už na frontách nebo v odboji, nutících ono Zlo ke stále dalším a dalším korekcím reality, až už jejich potenciál překročil meze propůjčených sil a ony chřadly, chřadly ... až uchřadly, řečeno slovy klasika. Je to stejně dobrá teorie jako mnohé jiné a IMHO nijak nesnižuje zásluhy těch, kdo proti Hitlerovi skutečně bojovali (řečeno slovy zase jiného klasika), protože právě tím bojem nutili to Zlo, aby vyčerpalo Hitlerovi přidělené síly.

5 komentářů:

  1. Nebo MU někdo nabídl lepší cenu. Zimy v roce 1941 a zejména 1942 by tomu odpovídaly ;-)

    Radovan

    OdpovědětVymazat
  2. Je ještě jeden úhel pohledu. Hitler páchal dobro. Nebo si to aspoň myslel. A hodně Němců si to myslelo také. Vyvolený národ. Moje německá teta si to myslela do smrti a to ji Hitler připravil o muže i o dům. Takže zcela obrácená perspektiva. Netvrdím, že je správná. Ale stalinský Sovětský svaz snad nepáchal dobro? Tedy dvě antagonistická "dobra" proti sobě. Nebo to byl souboj dvou zel?
    Podle mě nejspíš ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On Sauron v Pánovi prstenu také původně chtěl dělat dobro, akorát se mu to trochu zvrtlo.
      Velice pěkná je hláška pánaboha (respektive bohoďábla, protože se ukáže, že bůh i ďábel jsou jedna a tatáž bytost) z Foustkova Výletu k Pánubohu, že velké myšlenky může mít akorát on, protože jakmile je má nějaký člověk, vždy se z toho vyklube lumpárna.

      Vymazat
  3. Zdeněk Žíkovecký7. prosince 2021 v 3:38

    A nebo třeba byl Stalin ještě schopnější nekromancer s více oběťmi na kontě a Hitlera v pekelné aukci přeplatil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, jak Stalin nakonec pošel, by to také odpovídalo něčemu podobnému.

      Vymazat