pátek 1. dubna 2022

Opravdu byla "Kříšťálová noc" spontánní?

Vcelku se tvrdí, a přejímá to i Wikipedie, že "Kříšťálová noc", tedy megapogrom v noci z 9. na 10. listopad 1938, byla reakcí na atentát na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži, Ernsta vom Ratha, který spáchal 7. 11.  židovský mladík Herschel Grynszpan, Rath zemřel 9. 11.

Pochyby

Před Norimberským tribunálem se ovšem prozradilo, že "Kříšťálová noc" byla velmi pečlivě připravenou akcí. Dokonce i do takových podrobností, jako počty jednotlivým městům a správním jednotkám německého státu "přidělených" Židů, kteří budou "ubiti rozhořčeným davem".
Když se na to podíváme ryze technicky: 7. 11. byl pan atašé raněn. Hitler posílá do Paříže své osobní lékaře. Ti se museli seznámit se stavem raněného, vygenerovat nějakou prognózu. I kdyby byla +- jednoznačná, těžko mohli uhádnout přesně čas úmrtí. Jiná věc by byla, kdyby prognóza byla několik málo hodin, ale jakmile jsou to dny, tak se to zase až tak přesně odhadnout nedá, a zvláště při možnostech tehdejší medicíny (např. absence dnes rutinně dělaných laboratorních testů).
Opravdu si nedokážu představit, jak v tak krátkém čase nachystat tak rozsáhlou akci. Zejména v době před internetem a sociálními sítěmi, kdy se telefony spojovaly ručně a na každé ústředně seděl někdo, kdo jednak mohl poslouchat (nebo dokonce z titulu své funkce musel, protože sledoval čas hovoru a upozorňoval na jeho dobíhání) a nemusel být stoprocentně loajální nacistickému režimu. Utajená příprava takové akce musela nutně trvat déle než pár hodin, které podle oficiální verze nacisté na přípravu Kříšťálové noci měli.

Možnosti

Je docela možné, že Herschel Grynszpan byl nějak ke svému útoku manipulován. Na to by bohatě stačila šikovná agentka, která by na něm zapracovala jako Mylady ve Třech mušketýrech na Fentonovi. Pan Dumas to zcela jistě podává v určité zkratce, protože reálný záznam takového obracení by patrně nebyl pro čtenáře (s výjimkou několika psychologů a psychiatrů) moc atraktivní. Nicméně můžeme věřit, že něco podobného ženská dovede, zejména když je inteligentní mrcha. A o té agentce bych si troufal předpokládat, že krom podobných povahových rysů a schopností s tou Dumasovou zápornou hrdinkou by měla ještě za zadkem hejno poradců, kteří mohli účinnost jejích aktivit dál zvyšovat.
To, že o ní onen nešťastník "gentlemansky" držel ústa, je vcelku jasné. Později už neměl možnost nikomu o ní říci, ani v případě, že by byl prozřel, protože byl od ostatních vězňů držen separovaně a před koncem války "záhadně" zemřel.
Takovouto akcí by, pochopitelně, vznikla situace, kdy se s atentátem počítalo dlouho dopředu a dalo se stanovit, že "den D" bude dnem ohlášení smrti pana atašé.
Druhou možností je, že nacisté jako rozbušku pro Kříšťálovou noc připravovali nějakou jinou akci, v podstatě provokaci, a že atentát jim "sedl" natolik časově příhodně, že tu provokaci "odpískali" a jen změnili onu "rozbušku", což se dalo udělat rychleji než celé naplánování této akce. A tu provokaci by provedli, pokud by atašé atentát přežil.
Rýsuje se i možnost, že Hitlerovi osobní lékaři jeli do Paříže s úkolem zajistit, aby atašé atentát nepřežil, bez ohledu na stav poranění. Ostatně, něco podobného se předpokládá i o smrti R. Heydricha, kdy spory sněti slezinné se do jeho těla nemusely dostat střepinami bomby a žíněmi z čalounění vozu, ale rukama (pravděpodobně) Canarisova agenta.

Oficiální verze tohoto největšího nacistického pogromu, který se navíc považuje za jakýsi přelom v holokaustu, je prostě velice málo pravděpodobná a je možné, že za onou veřejně vystavenou fasádou se skrývá docela jiná budova.

Žádné komentáře:

Okomentovat