úterý 29. března 2022

Hexametr na zelené

Je školskou informací, že zatímco řečtina a latina jsou vhodné ke skládání básní v hexametrech, definovaných určitým střídáním přízvučných a nepřízvučných slabik, čeština pro tento způsob básnění není, protože se jen obtížně nacházejí slova s takovýmto střídáním, která by současně dávala jakýsi smysl.

Známý hexametr

Nicméně už Josef Dobrovský vytvořil hexametr, který následně byl zpopularizován ve Šmilovského románu "Za ranních červánků". Československá televize na téma tohoto románu natočila inscenaci stejného názvu, v níž Josefa  Dobrovského hrál Radovan Lukavský.
Dobrovský zde "spáchal" český hexametr na sedícího obtloustlého správce šlechtického sídla, kde pobýval jako host:

Ejhle bukáč ten baňatý, sedí tu podepřen o zeď a chrouní.

Hexametry mají tu vlastnost, že se dobře pamatují a "korekce na zákonitost ve verši" je důležitým prostředkem, bránícím mezigenerační "hře na tichou poštu" zkomolit původní text. Z tohoto důvodu se v dřívějších dobách veršovala i některá díla vědecká, pokud se šířila více ústním kontaktem než čtením zapsaného textu. I např. indické védy jsou většinou veršované.

Moderní použití

Jistěže takto upravený text může do jisté míry mít "virální" vlastnosti a snadněji se šířit než nějaká, byť sebelépe vyumělkovaná, próza.
Z tohoto důvodu jsem se rozhodl, inspirován právě Dobrovským, "spáchat" hexametr na téma zelených, kteří, jak se nyní jednoznačně ukazuje, jsou Putinovými agenty a měli za úkol připravit připravit jeho agresi tím, že pomocí šíření "zelených" lží a nesmyslů (nic jiného jejich učení, zejména v oblasti "vědecké ekologické klimatologie" neobsahuje) zajistí takovou míru závislosti zemí EU na ruském plynu, že její členské země nejenže budou neschopné vystoupit opravdu účinně na straně napadené Ukrajiny, ale budou v podstatě Putinovu agresi financovat (a budou sabotovat odříznutí Ruska od mezinárodních platebních systémů, aby mohli peníze Rusku posílat). Což nyní vidíme na vlastní oči a v podstatě platí, že "ekologická" EU platí Rusku vpád na Ukrajinu.
Je otázka, zda celkovým cílem není podlomení těchto zemí do takového stavu, aby i ony mohly být Ruskem obsazeny. Zcela jistě svou roli sehrály rozsáhlé podvody v US presidentských volbách, po nichž se na základě zfalšovaných výsledků (a na některých těchto aktivitách se prokazatelně podílela ruská tajná služba) usadil v Bílém domě senilní dědek, který se už nechal slyšet, že nevystoupí ani na obranu napadených středo a východoevropských členů NATO. Byť, jako správný chaot, občas tvrdí i jiné věci.
Proruská orientace se týká jak vedení řady států původní E12, tak i celé bruselské centrály.
Není naprosto náhodou, že zelení cestou nařízení ze strany bruselské centrály zakázali frakování, které je klíčové jak pro těžbu břidličného plynu (ložiska jsou i na našem území, patrně by pokryla při současné spotřebě naši potřebu na několik let), tak i nafty (vedle ložisek plynu, větších než máme my, je u pobřeží Baltu v břidlicích i ropa) a frakování má význam i při získávání geotermální energie.
Mohu zodpovědně prohlásit, že naprostá většina toho, co zelení blábolí o škodlivých účincích frakování, jsou lži a nesmysly (případně zjevně nesmyslné lži), což se ukázalo naprosto jednoznačně za Trumpa v USA, kdy tam začali masívně těžit plyn a ropu z břidlic (a jinak než frakováním to nejde) a k žádné z hrůz, jimiž se snaží Putinem placení zelení zastrašovat politiky i veřejnost, tam nedošlo.
Jediným důvodem tohoto zákazu je uvržení EU a jejích členských států do silné závislosti na Rusku.

Takže ten hexametr


Ejhle žabák ten zelený, zaplacen Putinem skáče a vříská.

Určitá omezení

Zelení nejsou placeni jen Ruskem. Je jasné, že podpora přechodu na zcela impotentní a v praxi nepoužitelné (pro svou chaotičnost a nepředpověditelnost) fotovoltaické a větrné elektrárny, do značné míry napomáhá (s)potřebě především ruského plynu, protože po likvidaci uhelných elektráren pro vykrývání chaotického kolísání fotovoltaiky a větru nic jiného nezbývá než paroplynové zdroje. Což zajišťuje zcela jistě zájem Ruska.
Na druhé straně je třeba si uvědomit, že téměř monopolním dodavatelem fotovoltaických panelů je Čína, která pro jejich výrobu používá otrockou práci dětí a vězňů s tím, že se nijak nesnaží o ochranu jejich zdraví a platí tyto pracovníky v podstatě jen prostředky, umožňujícími přežití ze dne na den (náklady na ochranu zdraví pracovníků a na lidsky přijatelné mzdy učinily evropské výrobce neschopnými konkurovat Číně).
Druhou věcí je, že Čína je i prakticky (a v některých případech fakticky, čili totálně) monopolním dodavatelem některých kovů, které jsou nezbytné pro funkční prvky větrných elektráren (ale i solárních). Výsledkem je silná závislost oněch zelenými prosazovaných technologií na čínských dodavatelích.
Zcela jistě to není závislost stejného charakteru jako závislost na ruské ropě a plynu, nicméně odpověď Číny třeba na nějaké angažování se evropských států ohledně lidských práv jejích obyvatel, nebo např. pomoc napadenému Taiwanu by "do roka a do dne" vedla ke drastickému znedostupnění energie z OZE, které by se ještě nějakou dobu stupňovalo. A můžeme vzít jed na to, že by zelení dělali, co by se jen trochu dělat dalo, aby se např. v evropských rudných dolech neobnovila těžba (protože některé z těch potřebných materiálů se v Evropě těžily, i na našem území, a evropské doly patrně nejsou zcela vyčerpané, jen se těžba v nich přestala vyplácet).
Takže zelení svým propagováním OZE nesmyslů nepodporují jen Rusko ale také Čínu.
Časem tedy bude možné výše uvedený hexametr pozměnit, aniž by jeho pravdivost utrpěla:

Ejhle žabák ten zelený, zaplacen Číňanem skáče a vříská.

Doufám, že obě verze jsou dostatečně virální ve prospěch jejich zapamatování a šíření. Jsem toho názoru, že perfektně charakterizují "zdroje i cíle" zeleného hnutí, především ve "velké" politice (na úrovni státní a nadnárodní). Pokud se někomu budou hodit, budu jen rád.

Žádné komentáře:

Okomentovat