neděle 16. června 2019

Poslední kompro?

Potenciální průšvih na obzoru - naštěstí ne náš

Kompro, které soudruzi vymysleli na předáka a ministra rakouských Svobodných Stracheho, může být jedním z posledních úspěšných materiálů tohoto druhu.

Kauza je vcelku jasná

Soudruzi (není úplně jasné, kdo, zda rozvědka nacionalistického totalitního státu Izrael, nebo postnacistické síly v Německu, nebo postnacistické, = "pokrokové", síly v Rakousku) natočili video, kterak Strache, lehce posilněn alkoholickým nápojem, komunikuje se ženou, vydávající se za dceru ruského oligarchy a probírá s ní, jaké benefity by mohla oplátkou dostat (či spíš její tatíček) za finanční pomoc v předvolební kampani Svobodných.
Prvním problémem zcela jistě je, že Strache v podstatě neslíbil nic, co by jako politik demokratického státu nemohl udělat, aniž by překročil platné zákony, a také neslíbil nic, co běžně nedělají politici "demokratických" stran, včetně rakouských, pro svoje finanční sponzory.
Druhým problémem je, že video leželo v Německu dva roky (+-), než bylo vhodně, před volbami do EUroparlamentu, vytaženo. Čímž by se pachatel videa, pokud by bylo pravé a zachytilo nějaké skutečné nezákonnosti, dopustil trestného činu neoznámení zločinu.

Další aspekt kauzy

Třetím problémem je, řečeno s trochou nadsázky, že za ty dva roky by video se Strachem a "ruskou oligarchyní" dokázal obrázek po obrázku namalovat i sbor mírně vycvičených opiček v malování pro Windows, tedy v jednom z nejprimitivnějších volně dostupných grafických editorů.
Zcela jistě existují (a jsou více-méně, či zcela a naprosto oficiálně, volně dostupné) kvalitnější nástroje, které by podstatnou část práce ušetřily (byť jejich ovládání je již za horizontem možností mírně vycvičené opice).
A pak existují specializované nástroje (tajné služby zcela jistě mají možnost se k nim dostat, a to samé platí i pro velké žurnalistické firmy), které umožňují například dostat tvář konkrétní osoby na tvář figuranta, s nímž se video natočí.
Možnosti se přitom neustále rozšiřují.
Před pár lety, kdy "letěla" série filmů o Harry Potterovi, byly servery s "choulostivými" obrázky přímo zaplaveny montážemi hlavy  / obličeje Emmy Watson na těla obnažených pornohvězd. Dnes není problém, a to i v amatérských podmínkách, vygenerovat nikoli pouhý obrázek, ale celé takové video. Třeba sexu Hermiony s lordem Voldemortem.

Důsledky

"Pokrokové síly" se v podstatě samy, a svou vlastní blbostí, zbavily důvěryhodných médií (prostě nástrojů tzv. bílé propagandy, které přinášejí výlučně pravdivé informace, padni komu padni, a proto se těmto informacím dá opravdu silně důvěřovat) tím, že prakticky všechna média v jejich dosahu uveřejňují informace, spadající do ranku šedé nebo černé propagandy. Důsledkem toho stavu je, že v situaci, kdy kompro video bude automaticky podezřelé z toho, že bylo vytvořeno nějakým manipulačním software, bude věrohodnost takového videa silně (až výlučně) záviset na věrohodnosti zdroje, na němž bylo uveřejněno. I na schopnosti tohoto média včas, ne až statisíce lidí zaplavují web jízlivými poznámkami o "lžimédiích", přiznat něco ve smyslu "naletěli jsme podvodníkům".
Problém současné doby je, že se na straně "pravdy a lásky" celosvětově nevyskytuje médium, splňující výše uvedené požadavky. Tedy takové, kterému by lidé, vzhledem k jeho dosavadní důvěryhodnosti i morálnímu kreditu personálu, věřili natolik, že by možnost výše uvedeného zmanipulování odmítli.

Kombinace krátkozraké politiky "lhaní za účelem bezprostředního efektu", která vedla k totální diskreditaci tzv. mainstreamových či "veřejnoprávních" médií, v kombinaci s nezastavitelným technickým pokrokem (včetně fenoménu volně / svobodně dostupného software pro manipulaci videa) vedla k tomu, že kompro akcí, jako byla ta proti Strachemu, bude ubývat. Kompromitovaný politik totiž bude s to takovýto materiál odmítnout jako zfalšovaný a pokud nebude úplně blbý a zaplatí si tým kvalitních "spindoktorů", tak naopak nasadí psí hlavu protivníkům. A to i v případě, že komprovideo bude pravé.

1 komentář:

  1. Ano, dobrý postřeh je ten, že tyto metody jsou zneužívány až příliš často a rukopis jejich neužití je nápadn shodný a tím pádem pomalu, ale jistě přestávají působit tak, jako soudruh spin-doktor zamýšlel. Odhadují, že se z něčeho takového v dohledné době spíše stane cosi, co pomůže spíš napadanému a obrátí se proti svému autorovi a zadavateli.

    OdpovědětVymazat