pondělí 25. října 2021

Nemít na pomočenou vodu ...

"Nemít na slanou vodu" bylo pro moji maminku sousloví značící nejvyšší stupeň chudoby. EU se sice ještě tak daleko nedopracovala, ale nyní nemá na vodu "pochcanou", což je známý roztok AdBlue, nutný pro naftová auta s nízkými emisemi. Jedná se o 32,5 procentní roztok močoviny v demivodě.

AdBlue

AdBlue je dítko hysterického boje EU proti "škodlivým emisím", které jsou, pochopitelně, hluboko pod koncentrací, jaká by mohla ještě škodit. Navíc NOx z naftových motorů příroda bez problémů zpracuje jako hnojivo pro zelené rostliny, pobírající do své biomasy CO2 ze vzduchu.
Bylo by docela zajímavé zjistit, kolik tato hysterie, organizovaná zelenými, má v reálu na svědomí obsahu CO2 ve vzduchu, a zda by nebylo vhodnější se vrátit před zavádění těchto hysterických norem. To by samo o sobě mohlo vést k docela slušné absorpci CO2 do zelené biomasy. V ní totiž připadá na jeden zabudovaný gram dusíku téměř půl kila uhlíku. Je docela možné, že současné "katastrofické zvyšování" CO2 v atmosféře má alespoň zčásti původ právě v onom hysterickém boji proti emisím NOx.
Nicméně, AdBlue bylo zavedeno a většina naftových motorů je konstruována tak "geniálně", že se bez obsahu této kapaliny v příslušné nádržce nedají nastartovat. Jedno z možností řešení uvedeného problému tedy je, nechat motory běžet neustále. Za socíku se to za velkých zim dělalo, např. v autobusových či automobilových depech, zcela běžně, ještě dávno před touto technologií. Čistě proto, že promrzlé naftové motory nešly nastartovat.
Monopolní výrobce AdBlue je závod v SR Duslo Šaľa. V tomto závodu byly nuceni omezit výrobu pro příliš drahou energii. Tím došlo i k tomu, že z těchto výrob přestala být dodávána močovina (vzniká jako vedlejší produkt při výrobě jiných látek) a továrna tedy přestala vyrábět i AdBlue. Nějaké zásoby močoviny ještě mají, ale hodlají je zachovat především pro Slovensko a zakázat vývoz mimo ně. MMCH, je to krásná ukázka, jak v praxi funguje EU a její jednotný trh.

Energie

Duslo Šaľa zastavilo výrobu proto, že narostly ceny energií. Tyto ceny narostly ze dvou důvodů:
1 Vlády členských zemí v souladu s blekotáním aktivistů, šílených Gret a podobných "expertů", nakoupily a nakontrahovaly málo plynu a dalších energetických surovin. Protože zima z loňska na letošek byla nebývale studená a dlouhá (což se dalo odhadnout už v létě), spotřebovaly těchto surovin víc než z důvodu svého oblbnutí ekopropagandou očekávaly. Rýsuje se rovněž jasný nedostatek na zimu z letoška na příští rok. Tím skáčou nahoru ceny i příslušných nedostatkových surovin.
2 Na obzoru je Grýn Dýl, spojený s vypínáním jaderných a uhelných elektráren kvůli řevu zelených hovad, která mají přece elektřiny v zásuvce dost. OZE nefungují a fungovat nikdy nebudou, což se také ví už léta, ale EU bude předstírat, jako onen císař ze známé pohádky, že je možné jimi energii zajistit. Obávám se, že tady nebude stačit ono dítě, křičící, že je císař nahatý. Lidé budou muset umírat hladem a zimou, pacienti hynout v nemocnicích bez proudu, další lidé uvěznění ve výtazích a v budovách, kde i otevření dveří nefunguje bez elektřiny, budou muset umrzat a umírat hladem a žízní, atd. Bude muset zkolabovat doprava. A budou muset nastat další katastrofy, aby lidé dostali rozum a vzali na zelené a jejich politické spojence biče, cepy a vidle.
3 Duslo leží v EUrozóně, na niž dopadají idiotismy EUroúředníků, včetně ekologických, daleko víc než na státy, které si dokázaly udržet vlastní měnu. Bylo opakovaně konstatováno, že kdyby Duslo sídlilo v Česku, tak by výrobu bylo možné udržet. Současná krize je tedy mimo jiné i další argument proti přistupování k euru.

Močovina

Močoviny každý z nás vyloučí z těla několik desítek gramů močoviny, v závislosti na příjmu bílkovin a jejich kvalitě (čím je složení požité bílkoviny bližší v poměru aminokyselin jejich poměru v lidském těle, tím je jich větší procento využito k výstavbě těla a menší množství aminokyselin je desaminováno a čpavek přeměněn na močovinu). Dá se získávat řadou chemických reakcí, i čištěním z moče lidí nebo zvířat. Při komerční výrobě je ovšem močovina většinou nějakým vedlejším produktem při výrobě jiných, dražších a ekonomicky atraktivnějších chemických látek.
V principu by nebyl problém zavést výrobu močoviny. Její rozpuštění v patřičném množství demivody (tedy vody, která byla zbavena minerálů na iontoměničích, což je proces levnější než destilace a výsledek je ekvivalentní) zvládne i mírně vycvičená opice.
Močovina by se dala jistě i izolovat a vyčistit tak, aby zbývající nečistoty nevadily ani při katalytické reakci ani při dávkování roztoku, i z lidské či zvířecí moči. Ostatně, léta se tak bez problémů vyráběla.
Močovinová krize by tedy mohla zmizet velmi rychle.

Proč to nejde?

Máme EU a její naprosto nesmyslný a těžkopádný byrokratický aparát, který vyrábí netržní prostředí. Zatímco ve zdravém tržním prostředí by se do výroby močoviny pustila řada menších a středních firem, v deformovaném a svou podstatou netržním prostředí EU něco takového naprosto nejde. Výrobci by byli vystaveni riziku, že jejich močovina, ač chemicky nerozeznatelná od močoviny privilegovaného výrobce, by nebyla pod nějakými záminkami na trh vpuštěna.
Pravděpodobně by i ta fabrika v Šaľe byla s to dodat močovinu vyrobenou jako cílový produkt, nikoli jako vedlejší produkt při výrobě něčeho, nicméně i zde patrně pracuje tuhá EUrounijní byrokracie, znemožňující takový výrobní postup.
Tupý byrokrat raději způsobí kolaps nákladní a osobní dopravy v celé EU, než by připustil nějaké řešení, které není schopen naskládat do svých tupých formulářů a předpisů.
Uvedenou kauzu bude nutno sledovat, protože nedostatek močoviny je přímo učebnicový příklad selhávání EU a jejího byrokratického vedení (a stylu jejího řízení vůbec).

Zdravá reakce

Zdravou reakcí na současnou krizi by bylo poslání všech hlasatelů Grýn Dýlu tam, kam slunce nesvítí. A kdyby nešli po dobrém, tak na ně poslat armádu. Nebyly by problém, alespoň u nás, reaktivovat ročníky, které ještě absolvovaly vojenskou základní službu. Řada z těchto lidí se už začíná setkávat s projevy zcela uměle a voluntaristicky vyrobené energetické krize na vlastní kůži (či kůži svých rodin), takže by neměla problém tuto pakáž pěkně osolit.
Součástí zdravé reakce by bylo zrušení všech nesmyslných termínů odstavování uhelných i jaderných zdrojů energie a naopak výstavba dalších, dle potřeby. A, pochopitelně, ukončení veškeré podpory fotovoltaickým a větrným elektrárnám.
Od vedení EU ani od toho marasmu, který vyšel z našich voleb, se ovšem zdravá reakce očekávat nedá.

Krize s nedostatkem naprosto běžné a neskutečně levné chemikálie. močoviny, jasně ukazuje totální impotenci EU v oblasti zajišťování fungující ekonomiky. Je jen dalším dokladem toho, že se EU hodlá zahltit problémy, které si sama vygenerovala, jako onen počítač v Lemově povídce Ananké. Zde ovšem není v ohrožení posádka jednoho nákladního planetoletu a vezený náklad, ale celé soustátí.

Žádné komentáře:

Okomentovat