čtvrtek 27. ledna 2022

Dva chlapečci, o holčičce nemluvě

Nejedná se o žádnou dětskou typologii, nebo dokonce child porn. Ta dítka jsou na fotografiích, nebo fotorealistických malůvkách a vartují u silnice. Mají působit na motoristy. Dělají to však lautr odlišně, a v tom vidím problém, respektive spíš jeho názorné předvedení.

Holčička, posléze chlapeček

V lokalitě K. mají z jedné strany na začátku obce, ze druhé na místě před jejím středem, radar, sledující rychlost aut. Jeho výstupem byl obrázek hezké oculíkované holčičky, tak z první třídy ZŠ, která držela v rukou lampu, vsazenou do obrázku. Pod lampou byl nápis "Zpomal".
Kdokoli jel přes příslušnou ves, holčička na něj blikala a "zpomalovala" ho. Nikdy se mi nepodařilo jet tak pomalu, aby na mě holčička neblikala. Obávám se, že i kdybych vyměnil koně pod kapotou za hlemýždě, nebylo mi to nic platné. Od příbuzné, která čas od času přes tu obec jezdí na kole, vím, že bliká i na cyklisty. Dokonce i když jedou s malým dítětem na dětském kole, co noha nohu mine.
Holčička opršela tak, že již prakticky nebyla viditelná. Nahradil ji chlapeček, který ovšem dělá naprosto to samé. Na kohokoli, bez ohledu na to, jak rychle jede, bliká své "Zpomal".

Chlapeček

V obci S. mají na vjezdu zase chlapečka, zřejmě tam působí od samého počátku jako takový. I ten sleduje auta. Nicméně tento chlapeček zobrazuje rychlost projíždějícího auta. Pokud jede pod 50 km/h, bliká na něj toto číslo zeleně a s přípodotkem "Děkuji". Pokud jede rychleji, bliká na něj tato rychlost v barvě červené a s příkazem "Zpomal".
Motorista se tedy dozví, jak rychle jede, a může tomu přizpůsobit své konání.

Porovnání

Výstraha v lokalitě K. je naprosto k ničemu. Bohužel jsem, skrze ni zatím jel vždy ve štrůdlu aut, jinak bych docela rád zjistil, zda by blikala i na stojící auto. Jediný důsledek blikání této výstrahy může být ten, že lidé přestanou blikání vnímat, alespoň ti, co tudy jezdí častěji, protože vědí, že jeho informační hodnota je nulová.
Tato výstraha je vlastně jakousi analogií známé Ezopovy bajky o pasáčkovi, který volal "vlk, vlk!" a když mu přiběhli lidé na pomoc, tak tam žádný nebyl. Když to udělal párkrát, tak, jak je známo, přišel vlk doopravdy a pasáček se pomoci nedovolal.
Pochopitelně, nalezli bychom i mnoho analogií v aktivitách současných i minulých EU, které obdobně vydávají jakési výstrahy bez jakékoli vazby na reálné nebezpečí. To samé platí i pro soudružku Gretu, jejíž jurodivé skřeky jsou zcela mimo kontakt s realitou, a tudíž je nikdo (vyjma osob srovnatelně vyšinutých jako ona, případně osob v "boji za klima" ekonomicky zaháčkovaných) nemůže brát vážně.
Výstraha v lokalitě S je naopak velice přínosná pro kteréhokoli motoristu (alespoň mohu překontrolovat, jak je na tom porovnání stavu "budíku" na palubní desce s hodnotou z radaru). Rozlišuje jednoznačně ty, kteří maximální rychlost v obci překračují od těch, kteří ji dodržují. Ty první kárá, ty druhé odměňuje díkem. Jsem toho názoru, že normálnímu člověku tohle bohatě stačí. A blb, který to nebude respektovat, nebude tím tuplem respektovat ani celou alej chaoticky blikajících světýlek.

Takže nás dvě výstrahy pro motoristy, jedna idiotská, druhá přínosná, dostaly až k té EU, aniž bychom potřebovali nějaký "oslí můstek". Spíš by celá EU potřebovala nějaký "oslocid".

1 komentář:

  1. Opršelou holčičku s blikátkem mají tady nedaleko ve Velkém Meziříčí taky a taky bliká bez souvislosti s rychlostí. V Třebíči, na "obchvatu", tedy ulici Rafaelově, býval kdysi displej s rychlostí. Něco tak blbýho že to nemělo obdoby. Jakousi logiku to mělo, je to jedna z hlavních tras do města, široká, kvalitní a z kopce, takže bylo logické tu rychlost trochu kontrolovat. Jenže, podél silnice je protihluková stěna a v ní je mezera odkud vychází chodník k přechodu pro chodce. Místo kde je potřeba si dát pozor aby zpoza zdi někdo nevyběhl rovnou na silnici. A přesně tam umístili ten radar s displejem. Několik metrů vysoko, jasně oranžový plikající údaj že jedete 51, který prostě nešlo ignorovat. To ty oči přitáhlo kamsi nahoru nekompromisně. Fakt moc príma v místě odkud může kdykoliv vyběhnout dítě nebo spěchající chodec. Naštěstí už tam ten krám není. Dobrá blbost jsou taky reklamněvýchovněbezpečnostní cedule. Obvykle na vjezdu do obce stojí bilboard, na něm dítě, typicky se školní taškou, jak ukazuje na obrazec který nápadně a nezákonně připomíná dopravní značku 40 kmh ikdyž v obci je povolena 50. Poučný nápis hlásá, že máme dodržovat bezpečnou rychlost a završuje to reklamní logo nějaké pojišťovny. Fakt by mě zajímalo, jak to funguje. Možná to nepozorný řidič může považovat za dopravní značku. Což je nezákonné a řešilo se to před lety u jednoho výrobce energydrinku který měl na bilboardu japonskou stíhačku a cosi jako silniční ukazatel se směrovkou k Pearl Harbor. Zčehož konkurence vykonstruovala záminku k odstranění.

    OdpovědětVymazat