neděle 9. ledna 2022

Jak jsem stavěl boudičku pro ledničku

O problémech s ledničkou v naší "EU éře" jsem tu již psal. Nyní popisuji, jak jsem je vyřešil.

Teplota

Problém "EUrochladniček" spočívá v tom, že mají, patrně z nějakých "ekodůvodů", omezenu dolní teplotu okolí. Patrně je tam nějaká shitkapalina, nahrazující funkční, leč údajně neekologické, freony. Nejvíc "chladuvzdorné" ledničky mají garantovanou funkčnost do 10 stupňů Celsia v místnosti, kde mají fungovat. Není problém sehnat termostat, který při deseti stupních vypne zásuvku, do níž je ta lednička zapojena. Problém spočívá v tom, že deset stupňů je moc vysoká teplota na to, aby se při ní daly uchovávat potraviny.

Řešení

Řešení problému se nabízí vcelku jasné: Umístit ledničku do klimatizovaného boxu, v němž je udržována minimální funkční teplota těch deset stupňů. Vyzkoušel jsem si, pomocí zbytků pěnového polystyrénu po stavebních pracech na chalupě, že skutečně obestavění celého kouta pod schody (lednička u nás prostě vegetí jak Harry Potter) je realizovatelné. Přístup ke dveřím ledničky jsem vyřešil závěsem z netkané textilie, který se dá dát stranou, když se do ní jde.
Onen omezený prostor skutečně vytopí jedna svíčka na takovou teplotu, že udrží ledničku a prostor okolo ní na té správné straně od hranice 10 stupňů i při teplotě 7 - 9 stupňů v celé místnosti.

Problém

Hlavním problémem se ukázaly být naše kočky, které se strašně nadšeně cpaly mezerami mezi schody na ten polystyrén a mé dílo bouraly. Polystyrén je příliš málo "kočkovzdorný" materiál, aby se z něho dalo udělat něco odolnějšího. Navíc zřejmě praskání a další zvuky, které pěnový polystyrén při mechanické námaze vydává, kočky nějak přitahují.
Byl jsem tady nucen nahradit nejvíce trpící partie svého "díla" nábytkovými deskami, které vydrží desítky kilo, takže ani všechny naše kočky (ani s kamarádkami z blízkého okolí) je už prolomit nemohou. Svislé prvky jsem zatím nechal z polystyrénu, protože ty k nějakým destruktivním aktivitám naše kočky nepobízejí.
V současné době ovšem klesla teplota v předsíni, v souvislosti se současným mrazivým počasím, pod 6 stupňů, takže jsem mohl vytápění ledničky utnout a obnovím je, až přijde obleva.

Perspektiva

Použitý termostat má dva výstupy, jeden se při poklesu pod nastavenou teplotu vypne, druhý zapne. Plánuji další zásuvku připojit na onen druhý výstup z termostatu s tím, že jakmile teplota poklesne pod 10 stupňů, vypne se sice lednička, ale zapne se nějaké topítko, které prostor vytopí na její pracovní teplotu a termostat ji spustí. Předpokládám, že je v tak velkém prostoru určitá tepelná setrvačnost, takže nedojde k prudkému přepínání termostatu mezi dvěma zásuvkami v důsledku zpětné vazby. Pokud by došlo, musely by být použity termostaty dva, nastavené na trochu odlišnou teplotu.
Teoreticky by měla k topení stačit stará lampička s 15 W nebo 25 W žárovkou (ještě mám nějaké nakřečkované z doby před jejich zákazem). I z hlediska bezpečnosti je to lepší než vytápění svíčkou.

Takže jsme si s idiotstvím EU opět, zlatýma českýma ručičkama, poradili. Je to ovšem činnost kontraproduktivní, protože systémové řešení by představoval odchod z EU, který by nám mj. umožnil dostat na trh plnohodnotné výrobky i v oboru chladniček. O reformě EU na něco, co neprodukuje podobné nesmysly, neuvažuji, respektive ji beru jako něco naprosto nereálného.

3 komentáře:

  1. To je lepší chytit nějakakého šmajsavého tržníka poslat ho pro roští školastikou a potom ho orožnit, je to trochu složité a zdloihavé ale než dodo euromožničky to není a kontinuálně to funguje bez paizírování. Ps upír kapitalistů. :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. jak už jsem tady někde napsal, nejsem právě euronadšenec ale taky se nesnažím ve všem hledat eurodémona. Něco jsem si o chladničkách přečetl a poptal se a je to prostě fyzika a strojařina a trošku toho ouřadování. Ta chladnička by klidně fungovala i pod nulou, technicky tomu brání jen tuhnutí oleje v kompresoru což asi není problém, když na mrazáku co mám ve sklepě je nálepka že funguje i při minus 15 celsiusích stupních. Akorát že když podstatou stroje je udržet uvnitř teplotu někde mezi 0-7, tak když okolo bude nula, stroj se nespustí protože nemá důvod. Ono to jaksi nezteplá.
    Ta chladnička, jako všechno, musí mít stanovené podmínky používání a vlastnosti a parametry. A jako všecko, to má nějaké limity kdy provoz začne být nehospodárný, hlučný, namáhavý, zkracující životnost. Zkrátka něco se tam napsat musí aby si lidi nestěžovali že jim konvice za tři stovky odešla po půl roce když uvařila jen pár set litrů denně.
    Zkrátka, při teplotě 7 stupňů to určitě bude fungovat, chladnička ani neshoří ani neimploduje do mimoprostoru, jen ten vnitřek jaksi nezteplá, takže stroj se zapne jednou za tři dny. Což samozřejmě může být problém u chladomrazniček s jedním okruhem, což jsme řešili minule. A myslím že přitápět netřeba, ona chladnička "vyrábí" teplo, takže v domečku se to asi projeví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi líto, pokud má výrobce psáno, že lednička nesmí být zapínána při teplotě okolí pod 10 stupňů, tak se to musí respektovat. Minimálně do konce záruční doby. Jestliže je to jeden z mála druhů, který má připuštěnu tak "nízkou" teplotu, tak je zřejmě nějaký systémový EUroproblém, který za socíku prostě nebyl, ty staré chladničky makaly i při 6 stupních a chladily na 4.
      Prostě nechci, aby se mi v chladničce kazily potraviny, ani ji nechci oddělat příliš nízkou teplotou a přijít o záruku. Tohle pak se jeví jako jediná schůdná možnost. Byť je to, pochopitelně, absurdita, jako ostatně vše v EU.

      Vymazat