čtvrtek 9. září 2021

Zemanův otevřený dopis

President Zeman napsal otevřený dopis pražskému primátorovi Hřibovi, týkající se toho, jak piráti v Praze zprasili dopravu.

Načasování

Můžeme jistě spekulovat o tom, nakolik je načasování měsíc před volbami účelové (z hlediska ovlivnění jejich výsledku) nebo nikoli. Zcela jistě to svou roli sehrálo (a bylo by asi mimo mísu tvrdit něco jiného).
Co je ovšem důležité, je fakt, že řada zásahů do pražské dopravy byla provedena v období prázdnin a dovolených, kdy doprava v Praze byla méně intenzívní. To na začátku září (od něhož ještě není tak daleko) skončilo a navíc MHD přešla k prvnímu září na režim školního roku (s vyšším počtem spojů na řadě linek) a řada školáků je dopravována, když ne do školy, tak do různých kroužků, tělocviků a jiných zájmových aktivit, přičemž tato doprava se teprve rozbíhá, protože kroužky teprve budou postupně začínat. Od začátku příštího týdne navíc začnou do výuky jezdit vysokoškoláci, čímž uvedený problém ještě dále naroste. Takže Zemanova aktivita by byla načasována korektně i v situaci, pokud by nás za měsíc žádné volby nečekaly.

Obsah

Jsem toho názoru, že obsah Zemanova otevřeného dopisu je velice mírný, řada lidí by na jeho místě použila daleko drsnější slova. Asi taková, jaká používají při hodnocení těchto aktivit pirátského vedení obyvatelé Prahy, a ta jsou pak při presentaci jejich názorů na veřejnosti "vypípávána". Přitom víme, že pan president v situaci, kdy takováto slova nesou smysluplnou informaci, nemá problém je použít.
Obsah dopisu také není zaměřen na jiné aktivity pirátského vedení Prahy, realizované či existující pouze v jakémsi návrhu či přípravné fázi. Mnohé z nich by si přitom zasluhovaly pokud ne stejné, tak ještě horší hodnocení. Na druhé straně je tím více obsah dopisu věcně autentický a tím obtížněji se dá prohlásit za předvolební agitaci.

Dopad

Můj názor je, že dopis zvedá jistou vlnu diskuse, která může mít pro piráty dost fatální důsledky. Jejich předvolební strategie získávání hlasů totiž spočívá v tom, že část hlasů dostanou od lidí naprosto nepoučených o jejich politice. Pokud dojde k diskusi o pirátech, nutně naroste, a to i mezi těmi, co by je volili více-méně z naivity a neznalosti jejich skutečného programu, míra informovanosti o tomto programu. U jakžtakž lucidních lidí proto následně dojde k poklesu procenta těch, co je reálně budou volit. Zcela jistě to, bohužel, nebude postačovat na to, aby se ocitli mimo poslaneckou sněmovnu, ale snad to vyvolá další pokles jejich volebních preferencí pod úroveň, od níž nahoru by byli ve sněmovně neopomenutelnou skupinou.

Kdo ječí

Kromě pirátů ječí ještě "Pražská kavárna", tedy spolek lidí zcela odtržených od reality ČR a zejména zájmů obyvatel tohoto státu. Spojení "rebelujících" pirátů s touto skupinou spíš dále ubere pirátům hlasy. Ozval se i známý protičeský a protislovenský (proto ho ze Slovenska vykopli) aktivista Gabal. Ten, doufám, pirátům také mnoho hlasů nepřinese.
Ječí prakticky jen lidé a organizace, které jsou hluboce provázány s extrémní podlézavostí vůči Bruselu a jasně ukazují (těm, co to ještě nevědí), kam vlastně piráti patří.

Jsem tedy toho názoru, že otevřený dopis presidenta Zemana primátoru Hřibovi může sehrát určitou pozitivní roli jako akcelerátor seznamování se občanů s programem a aktivitami pirátů. Toto poznání pak musí většinu občanů vůči nim naladit spíše negativně.

Žádné komentáře:

Okomentovat