pátek 3. září 2021

Pomůže proti pirátům kroužkování?

Někteří politici, zejména blízcí straně STAN, se nám snaží namluvit, že proti pirátům na společné kandidátce PirSTAN stačí kroužkovat kandidáty ze STAN a piráti utřou hubu.

Dva zádrhele

Strana STAN je pro mě zcela nevolitelná, protože se aktivně podílela na procpání církevních restitucí, jedné z největších zlodějin polistopadové éry. Podílela se na tom přes to, že průzkumy veřejného mínění jasně ukazovaly široký nesouhlas s touto zlodějinou napříč celou společností, zahrnující přibližně tři čtvrtiny voličů. Tento zločin je prostě neodpustitelný a já nikdy žádnou ze stran, které se na něm podílely, nebudu volit. I kdyby stály samy proti nějakému kříženci Stalina s Hitlerem (a se šikmýma očima na způsob předsedy Maa). Minimálně bych měl obavy z toho, že ihned po svém zvolení té příšerce vlezou do jistého tělesného otvoru a budou se tetelit blahem, jak na ty blbce (voliče) vyzrály.
Čili já to mám pro sebe vyřízeno.
Ještě něco dalšího pro druhé: Zkuste se, prosím, zamyslet nad tím, zda je normální jít ve volbách do koalice s někým, jehož názory by mi absolutně neseděly a pomoci mu provádět vábení voličů. Koalice PirSTAN vznikla s představou, že získá více hlasů, než kolik by dostaly obě tyto strany jako samostatné entity. Vůdčím motivem STAN tedy bylo získávat hlasy též pro piráty. STANu tedy naprosto nemohly vadit všechny ty kontraverzní, pochybné, až přímo zločinné věci, které piráti mají ve svém programu, i mimo ten oficiálně zveřejněný. Nyní se od nich sice platonicky distancují, ale více-méně v situaci, kdy se začalo ukazovat, že PirSTAN se začíná dostávat do situace nikoli volebních preferencí lidí, kteří podporují STAN nebo piráty, ale sklouzává k těm, kteří podporují obojí (kterých není mnoho a PirSTAN snad ještě další podporu ztratí).
Rozhodně od STAN nelze očekávat, že by jakkoli brzdil šílenosti, které mají v programu piráti. Spíš lze očekávat nějakou utajenou smlouvu o vzájemné podpoře, a to i tehdy, pokud by formálně vytvořili v Parlamentu separátní kluby. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že mezi těmito stranami je, bez ohledu na současné agitační hrátky, hluboký programový průnik, a patrně i v bodech, které nebyly oficiálně zveřejněny, ale dostáváme se k nim podle aktivit pirátů v Praze i na úrovni EUroparlamentu. Pokud by takový programový průnik neexistoval, bylo by naprostým nesmyslem, aby tyto strany vytvářely koalici.

A ještě něco

Pokud to soudcové nezměnili, platí určitý omezený počet pro kroužky na hlasovacím lístku. Pokud je tento počet překročen, platí volební lístek tak, jako by kroužkován nebyl (pořadí dané pořadím kandidátů na něm). Přitom dokreslení dalšího kroužku, aby se zneplatnily ty ostatní, je asi ta nejjednodušší a nejhůře zachytitelná manipulace při sčítání hlasů. I proto bych se toho kroužkování docela bál.

Je mi tedy líto, pro koho jsou piráti nevolitelní, měl by dát hlas komukoli jinému než STAN, protože jednak není nikde zaručeno, že těch kroužků na hlasovacích lístcích bude tolik, aby se dostali kandidáti ze STAN před piráty, jednak není nijak zaručeno, že STAN bude dělat opravdu nějak výrazně odlišnou politiku.

4 komentáře: