úterý 27. července 2021

Kapitánův proslov

Vážení cestující,

hovoří k vám kapitán skvělé a naprosto nepotopitelné lodi, na níž se společně plavíme, RMS Titanic.

Zvěsti, že tato skvělá a nepotopitelná loď se potápí, jsou desinformací ze strany irských podvratných živlů, kteří si neváží toho, že je vezeme do daleko horších podmínek v USA, než jaké mají v naší skvělé vlasti, Britském impériu.
Podařilo se nám zjistit, že nepřátelsky zaměřená skupinka mezi nimi, ovlivňovaná nepřáteli naší krásné vlasti, vlastnila předmět, zvaný "vysílačka", jímž prý zachytila jakési volání o pomoc z naší paluby. Tento předmět jsme museli zabavit, aby nesloužil k šíření nesmyslných a škodlivých desinformací. Ujišťuji vás, že uděláme, jakmile doplujeme do svého cíle, vše proto, aby soukromé vlastnictví takovýchto podvratných předmětů bylo zakázáno v celém Britském impériu.
Mohu vás ujistit na svou čest, že s lodí, kterou vidíte támhle na obzoru, jsme naší lodní vysílačkou nijak nekomunikovali. Rakety, které byly vystřeleny do vzduchu, slouží pouze k zábavě a rozptýlení vás, cestujících.
Ano, uzavřeli jsme průchody skrze vodotěsné přepážky, ale pouze proto, že na příští týden je naplánováno požární cvičení a bylo nutno zajistit, aby bylo překontrolováno mazání všech pohyblivých součástí uzavíracího systému. Navíc výpočty konstruktérů jasně dokazují, že tato skvělá loď se nemůže potopit ani po proražení kterýchkoli čtyř vodotěsných oddělení.
Zvěsti, že na této lodi není dostatek záchranných člunů pro cestující, jsou naprosto mylné. Naše vybavení záchrannými čluny je ve stoprocentním souladu s platnými předpisy Board of Trade a dokonce máme ještě čluny nad počet, těmito předpisy požadovaný. Pro ty, kteří by se snad nechtěli v případě naprosto nemožné nehody tísnit v těchto prostředcích, jsou tu velmi pohodlné záchranné pásy s logem naší skvělé lodi.
Pokud si někteří z vás myslí, že se paluba naší skvělé lodi naklání, je to jen a jen optický klam, vyvolaný lomem světla měsíce v mlze nad nedalekým ledovým polem.
Ano, můžeme vidět, že komíny naší skvělé lodi se jakoby uvolňují od svých úchytů. Není to nic mimořádného, na všech předchozích plavbách jsme takto zhruba uprostřed cesty čistili komíny mytím v mořské vodě. Jejich šplouchnutí do ní, které jste právě viděli, současně očistí boky naší skvělé lodě od pylových zrnek, masívně v tomto ročním období produkovaných mořskými řasami. Opravdu není proč se sebeméně znepokojovat.
To, že lodní kapela hraje "Blíž k tobě, Bože, blíž" je jen váš mylný dojem, způsobený fámami o tom, že se prý potápíme.

Glo glo glo blm ... glo ... bl...

Pokud vám tento proslov něco připomíná, je to podobnost čistě záměrná.

Žádné komentáře:

Okomentovat