pondělí 19. července 2021

Záplavy v Německu

Kdykoli dojde k nějakým katastrofickým jevům na bázi počasí, tak klimatologové přestanou hlásat svou jinak velmi často užívanou tézi, že "počasí není klima" a začnou brblat o důsledcích "katastrofálního antropogenního oteplování".

Klimatické extrémy

Je jasné, že extrémní klimatické jevy, jako bylo tornádo v Hruškách a okolí u nás, nebo nyní záplavy v Německu, mohou souviset a často i souvisejí se změnami teploty. Při tomto jevu vznikají chladnější a teplejší místa v atmosféře, mezi nimiž se vyrovnává potenciál (realizovaný především tlakem vzduchu a vlastně jeho hmotností, která je závislá na teplotě, vlhkosti a dalších parametrech) mezi těmi dvěma místy (nebo více místy současně), přičemž intenzita onoho vyrovnávání je závislá na velikosti těchto rozdílů.
A právě tyto rozdíly vedou ke vzniku prudkých proudů vzduchu (jetů), které mohou přinést vichřice, nebo i katastrofální povodně.
Problém ovšem spočívá v tom, že tyto rozdíly může vyvolat jak ohřívání, tak i ochlazování atmosféry. Lze si to představit, jako kdybychom měli teploměr, u něhož bychom mohli vědět pouze to, jakou rychlostí se hladina rtuti (nebo lihu) pohybuje, ale nevěděli, jakým se pohybuje směrem.
Faktem je, že od loňského dubna se počasí (a tedy zřejmě i klima) posouvá jednoznačně k předchozímu stavu (80. léta a dříve), bez ohledu na různé falešné věštby a zmanipulovaná měření. Ještě v březnu 2020 "odborníci" na klima vyhrožovali 500 letým suchem. Stejně tak ti samí odborníci (alespoň ti "archivní") hlásali ještě na přelomu 70. a 80. let nástup další doby ledové (což má svou logiku v tom, že současné teplé období oproti předchozím teplým meziledovým dobám už "přesluhuje"). Nyní ti samí "odborníci" tvrdí, že ne horko a sucho, ale zima a silné deště jsou známkou katastrofálního oteplování planety (jak to, že to nevěděli před loňským dubnem, se od nich, pochopitelně, nedozvíte).

Původ extrémů

Jak jsem napsal před několika týdny, podle astronomických vlivů (především slapové síly, vyvolané gravitačním vlivem planety Jupiter), vstupuje Země do období, kdy je ohřívána těmito faktory méně. Za necelých deset let by mělo dojít i k oslabení sluneční aktivity, a tím i slunečního záření, které planetu ohřívá. Mělo by tedy  dojít k razantnímu ochlazení, byť patrně ne na úroveň, známou z "malé doby ledové".
Právě tento fenomén může být původcem oněch "jetů", které se vyskytují v atmosféře a přinášejí katastrofální vichřice i povodně.
Uvedené "jety" tedy samy o sobě jsou informačně neutrální, jen ukazují, že v atmosféře dochází ke změnám. Pokles teplot v posledním roce a něco ovšem naznačuje, že původcem těchto jevů není oteplování, ale naopak chladnutí atmosféry.
I katastrofální zastavení tlakové níže, které spustilo problémy v Německu může mít spíš vztah k ochlazování než oteplování.

Mohou si za to sami Němci?

Němci postavili obrovské parky větrníků na Severním moři, nedaleko rezervací Natura 2000 (když se chce a existují určitá privilegia, tak Natura nijak nevadí), které mj. produkují obrovské množství slané tříště a vyhazují ji vysoko do atmosféry. Tato slaná tříšť do atmosféry zavádí kromě vodní páry i krystalky soli, z nichž se stávají kondenzační jádra dešťových kapek. Způsobuje to, že nepřirozené množství vody vypadne z atmosféry jako déšť. Dokud bylo sucho a horko, mělo to příznivý vliv na  Německo v tom smyslu, že tam spadly postačující srážky a my jsme byli biti nedostatkem srážek, které by bez té soli doletěly až k nám.
V okamžiku, kdy ovšem začala vlhká perioda klimatu s četnými srážkami, nastal problém, že zvyšování těchto srážek nutně muselo vést k nadměrným srážkám a záplavám. Je tudíž docela možné, že právě instalace větrných elektráren v Severním moři do jisté míry přispěly ke katastrofálním záplavám v Německu minulých dnů.
Naprosto stejným způsobem mohou narušovat přirozené proudění vzduchu i obrovské plochy solárních elektráren, protože černé panely se vyhřívají a kolem nich se vyhřívá i vzduch a vznikají termiky v místech, kde před tím žádné nebyly. I tyto jevy mohou narušit horizontální proudění vzduchu a přispět k "zaražení" dešťové fronty a jejímu vypršení na jednom místě.
Bylo by také zajímavé zjistit, nakolik byly rozvodněné toky ekologicky "deregulovány", protože i to mohlo přispět jak k vylití vody z jejich břehů, tak i ke znemožnění odtoku vody ze zaplavené krajiny. Dříve nebo později se to zcela jistě provalí.

Záplavy v Německu jsou tedy pouze známkou, že se klima mění, což ovšem není žádná novinka, ono se mění od okamžiku, kdy se dalo o Zemi hovořit jako o kosmickém tělese a bude se měnit až do jejího zániku. Paradoxně mohli sami Němci přispět ke katastrofě svým "ekologickým" chováním.

Žádné komentáře:

Okomentovat