sobota 24. července 2021

Naslouchání odborníkům po parlamentsku

Před nějakým časem nám parlamentní soudruzi zakázali klecové chovy slepic. Údajně pro dobro "ubohých slepiček, v těchto chovech trpících". Jaká je realita?

Slepice

Slepice není malý opeřený človíček. Slepice je pták o velmi nízké úrovni inteligence, který si ve své původní domovině tento svůj hendikep vyrovnává velmi vysokým rozmnožovacím potenciálem. Tento potenciál byl patrně hlavní příčinou jejich domestifikace, přičemž domestifikace v naprosté většině případů intelekt zvířat snižuje oproti divokým předkům. Jednou z mála výjimek jsou husy.
Chování slepice je do značné míry zautomatizované a je přizpůsobené velikosti hejna do nízkých desítek kusů. Mezi slepicemi existuje tzv. "klovací řád", který navenek vyjadřuje sociální hierarchii v hejnu. Slepice výše postavená může klovat slepice níže postavené, takže nejvýše postavená slepice klově všechny ostatní členky hejna, nejníže postavená je všemi ostatními členkami hejna klována.
Problém velkých hejn pak spočívá v tom, že při tom rituálním klování dostanou nejníže postavené slepice tak velký počet klovanců, že na jejich následky uhynou. Tím je omezen počet slepic v jednom hejně, a tedy i v jednom chovu.
Tento fakt se pak promítá do efektivity chovů (čím větší chov, tím je efektivnější péče o něj), a tedy i do ceny masa a vajec.
Klecové chovy spojují efektivitu velkochovu s tím, že se slepice mohou navzájem klovat pouze omezeně, a tudíž nehrozí riziko vážných až fatálních zranění uklováním u níže postavených jedinců.
Laiky je rovněž upozorňováno na "sezení" slepic na mřížkách, aniž by dotyční byli schopni reflektovat, že divocí předkové slepic se mimo dobu shánění potravy pohybují na větvích stromů, které mají pro stání či sezení ještě horší vlastnosti než ty mřížky (rozhodně slepici na mřížce nehrozí pád "o patro níž", jaký jí hrozí na stromě či keři).
Neobstojí ani argument "nedostatku místa", protože i ve volném hejnu na vesnickém dvorku se slepice běžně shlukují dohromady, a většinu dne i noci setrvávají v kontaktu těsnějším, než jaký jim umožňuje standardní klecový chov.

Problém klecových chovů

Klecové chovy mají prokazatelně lepší parametry z hlediska života slepic. Slepice jsou v nich méně stresovány a prokazatelně dochází i k menšímu počtu úhynu jedinců. V takovém chovu se dá lépe udržet hygiena, což se (mj.) promítá i do kvality vajec, včetně vzniku vajec zkažených - napadených nejrůznějšími bakteriemi.
Klecové chovy podporují jak veterináři, tak i další odborníci na psychologii a chování zvířat (se zaměřením na slepice a příbuzné druhy. Pochopitelně, pozitivní jsou i ekonomické parametry těchto chovů.
Máme tedy zde něco, co výborně vyhovuje jak chovaným zvířatům, tak i jejich chovatelům. Něco, co je zcela jednoznačně lepší než ostatní dostupné možnosti chovu tohoto druhu zvířat "na veliko". Potvrzují to všichni odborníci, kteří jsou kompetentní k posuzování typů chovu těchto zvířat.
Pro tento zákaz volali a volají jacísi pochybní a samozvaní "ochránci zvířat", vesměs s naprosto nulovými odbornými kompetencemi (pokud mají nějaké formální VŠ vzdělání, tak jen humanitního typu, dosti pochybné úrovně). Pokud by se tedy naši zastupitelé měli řídit hlasy odborníků, tento zákaz by rozhodně schválit nemohli.

Hlasování

Proti hlasovala pouze část poslanců za ANO, KSČM a nezařazených (= Trikolora). Všichni ostatní buď hlasovali pro, nebo různými způsoby nehlasovali. Viz 58. schůze, 48. hlasování, 16. září 2020, 11:49, Novela z. na ochranu zvířat proti týrání - EU
Faktem jistě je, to vyplývá i z uvedeného názvu hlasování, že nám tuto antiodbornou hovadinu vnucuje EU a patrně, pokud bychom ji nepřijali, tak by nám to, jako mnoho jiných škodlivých hovadin, dali befélem.
Nicméně příklad poslanců jmenovaných stran ukazuje, že je možné se této modrozelené (ochránci zvířat jsou jen pobočkou zelených) idiocii vzepřít. Pokud by to udělala většina poslanců, donutilo by to EU k tomu, aby se odkopala jako totalita, vnucující lidem škodlivé nesmysly, což by také nebylo k zahození. Naopak by to posílilo tu část obyvatel, která chce z této organizace odejít.

Hlasování o klecových chovech jasně ukázalo, že poslanci naprosto nerespektují hlasy odborníků a rozhodují ve prospěch žvanění naprosto odborně bezcenných osob.

Žádné komentáře:

Okomentovat