pátek 23. července 2021

Podraz na Csákovou

Kyjovští kulturtrégři zakázali vystoupení zpěvačky Ilony Csákové na benefičním koncertu pro oběti tornáda u Hrušek.

Pochybná výmluva

Soudruzi začali blekotat, že když zpěvačka kandiduje za politickou stranu (tuším, že se jmenuje Volný blok a obávám se, že se do sněmovny nedostane), tak by vlastně její vystoupení bylo politickou agitací, a tudíž je třeba tomu zamezit.
Proč lze považovat tuto výmluvu za pochybnou?
Ve prospěch lidí postižených živelnou pohromou se angažovala spousta politiků, od vedoucích kádrů vládních stran a vlády jako takové, přes politiky opoziční, až po politiky za strany a další seskupení, stojící mimo parlament. Všem těmto lidem by se muselo, pokud bychom argumentaci soudruhů kullturtrégrů měli vzít vážně, zakázat se takto angažovat, protože by tato angažovanost mohla být použita politicky (zcela jistě si nedělám iluze, že to takto použito být nemůže, ale, na rozdíl od těchto kovaných soudruhů a soudružek, na tom neshledávám nic špatného).
V Německu dokonce, a jako takoví, pomáhají zaplaveným i organizace fotbalových chuligánů, které jinak mívají i problémy se zákonem a mohli jsme zaznamenat i situace, že kvůli nim byly zavírány v době mezinárodních fotbalových zápasů hranice a hlídána i nádraží a letiště. Takže by se jistě i u nich dalo hovořit o tom, že se snaží narušit svůj "jediný správný" obraz, budovaný pro veřejnost policií, soudy a dalšími institucemi.

Reakce

Je mi líto, něco takového může vyvolat leda negativní reakce. A naprosto oprávněné.
Podle mého soudu bude nejlepší, a dejte to laskavě, moji čtenáři, vědět i svým přátelům a známým, co je máte v kontaktech, zcela ignorovat takto řízené "benefiční akce". Peníze postiženým lze poskytnout i jiným způsobem. My jsme s manželkou šli cestou obecního úřadu, u níž je zaručeno, že tyto peníze dojdou bez nějaké režie (snad až na bankovní poplatky) do rukou postižených a neskončí na výplatní pásce nějakých aktivistů z nevládních organizací (jako "režie"). Čím méně peněz pro postižené se bude pasírovat přes tyhle kulturtrégry, tím lépe.
Asi méně šťastnou, leč rovněž očekávatelnou, možností může být o i to, že se někteří lidé nakrknou a nedají postiženým nic.

Budiž jasně řečeno

Ilonu Csákovou jako zpěvačku opravdu dost nemusím, nicméně to mi nebrání ji podpořit v momentě, kdy se angažuje pro zcela jednoznačně dobrou věc a je jí nějakými pochybnými individui za to ubližováno. Podpořil bych v takovéto situaci i jinak mnou naprosto nesnášenou dvojici "Eva a Vašek".
Prostě, i v téhle věci platí (nebo by alespoň mělo platit) ono Voltairovské "S vaším názorem sice nesouhlasím, ale budu se bít na smrt za to, abyste ho mohl hlásat". A kdo tohle nectí, není demokrat.

Jsem toho názoru, že zákaz vystoupení Ilony Csákové na benefičním koncertu pro oběti tornáda na Moravě je v principu stejný, jako byly komunistické zákazy zpěváků a dalších umělců. Proto s ním nesouhlasím a doufám, že po volbách do krajských a nižších zastupitelstev vznikne ve vedení těchto zakazujících organizací silný průvan. Pro mě samotného je to signálem, že touto cestou dávat prostředky postiženým není dobré.

Žádné komentáře:

Okomentovat