čtvrtek 24. června 2021

Kauza "žluté dítě"

Tahle kausa je velmi názornou ukázkou nejedovatosti betakarotenu a dalších karotenoidů z mrkve.

Sama událost

Hned poválce se přihodilo, že jedna paní otěhotněla a nadšený budoucí tatínek se začal starat o to, jak by se budoucí maminka měla stravovat. Bylo to ovšem po válce, vše bylo na lístky a zdaleka se nedalo na ně sehnat ani to, na co měl člověk dle těchto lístků nárok.
Dotyčný pán se tudíž vypravil na venkov a podařilo se mu, přes poválečnou bídu a nouzi, sehnat metrák mrkve. I ona paní během svého těhotenství postupně snědla metrák karotky.
Co se posléze stalo - narodilo se jí úplně žluté dítě (byť "kavkazských" rysů), což vyvolalo v první fázi šok. Bylo to dáno tím, že karoteny se usadily v podkožním tuku (i jinde, kde ovšem nebyly na dohled) a způsobily onu barvu. Nicméně jak dítě zdárně rostlo, karoteny se naředily a když už chodilo do školy, nevybočovalo svým zabarvením z kolektivu.

Využití

Uvedená kauza, která se stala ve fakultní nemocnici u Sv. Anny v Brně, byla mými učiteli pedagogicky využita k demonstraci faktu, jak málo toxické jsou, na rozdíl od samotného vitamínu A, karotenoidy, z nichž si organismus umí tento vitamín sám připravit dle své potřeby. Tudíž se jimi nelze předávkovat.
Známá, alespoň z dobrodružných knih, je oproti tomu otrava samotným vitamínem A.
V dobrodružných knihách bývá častěji uváděna otrava játry ledního medvěda. Tato otrava je dobré demo na potravinový řetězec: Vitamín A je vytvářen planktonem, který je následně pojídán malými rybami. Větší ryby pak žerou ty malé a ty zase ještě větší. Nakonec ty velké ryby loví a žerou tuleni. Tuleně zase žerou lední medvědi. Výsledkem tohoto řetězu je, že v každém článku se vitamín A, jakožto cizorodá látka, zakoncentruje. Nakonec v játrech ledního medvěda dosáhne koncentrace, která už je toxická pro člověka při požití běžné porce těchto jater (100 - 150 g).
Bylo by jistě zajímavé zjistit, jak je to s játry ledních medvědů chovaných v ZOO. Teoreticky by takovou koncentraci vitamínu A v sobě mít neměli.
Informace o toxicitě těchto jater je např. v románech akademika F. Běhounka (který o tom psal z vlastní zkušenosti z robinzonády na ledové kře po katastrofě vzducholodi Italia). Zmiňuje se o tom snad i Jan Welzl. Je také známo, že se játry ledního medvěda fatálně otrávili trosečníci jedné německé válečné lodi za druhé světové války.

Další využití

Přiznávám, že jsem o uvedené kause opakovaně hovořil se studenty jednak v souvislosti s putováním látek potravními řetězci a jejich step by step zakoncentrováváním, včetně toho, že se takto nemusí chovat jen fuj fuj toxiny průmyslového či jinak lidského původu, ale i látky naprosto přírodní, jednak, v souvislosti s vitamíny, jako ukázku netoxičnosti karotenů.

Žluté dítě, které se narodilo mamince poté, co během gravidity snědla cca metrák mrkve, je prostě názornou ukázkou metabolismu přírodních látek i názorným příkladem pro výuku vitamínů a jejich prekursorů.

Žádné komentáře:

Okomentovat