neděle 27. června 2021

Tornádo na Hodonínsku jako důsledek oteplování?

Na Hodonínsku se objevilo tornádo a hned se blekotá o "antropogenním globálním oteplování".

Realita

Tornáda se na našem území vyskytovala i dříve. V naprosté většině případů však proběhla mimo lidská sídla, takže napáchala jen materiální škody v lesích a na polních kulturách. V posledních letech byla tornáda i s trombou několikrát na našem území vyfotografována (pánbu zaplať za mobily s fotoaparátem), zajímalo to ovšem prakticky jen některé "záhadologické" weby.
Existuje řada informačních zdrojů o tornádech na našem území v minulých staletích (kroniky, zápisy, korespondence apod). Opět je "seriózní" věda prakticky zcela pomíjí a odkazy a citace najdeme na nejrůznějších webech spíše záhadologického ražení.
Na podobnost mezi tornádem a tzv. "divokou honbou" z některých pověstí ve svých knihách upozornil Otomar Dvořák. Ovšem, je to spisovatel a navíc záhadolog, takže to soudruzi "odborníci" opět ignorovali a ignorují.

Oteplování?

V podstatě jakékoli přenosy tepla atmosférou vedou k podobným jevům, jejichž vyústěním může být tornádo nebo něco podobného. Tyto jevy se zde objevovaly jak při pádech do velkých ochlazení, tak při vynořování se z nich. Na velkých planetách můžeme vidět podobné jevy (ovšem gigantických rozměrů) i při teplotách hluboko pod nulou.
Tyto jevy tudíž souvisejí pouze se změnami teplotního režimu atmosféry a hlavně rozdíly tepla mezi různými místy i mezi různými vrstvami atmosféry. Nejsou v rozporu ani s teorií, že v důsledku astronomických jevů se planeta začíná překulovat k nové chladné periodě.

Reakce?

I kdybychom okamžitě v celé EU zastavili veškerou produkci CO2, klepali se zimou před nefunkčními počítači a televizory, chodili se pást (protože dovoz zboží, ostatně i jeho výroba, je zdroj CO2), a páchali mnoho dalších nesmyslů, nijak by to oteplování neovlivnilo. K ovlivnění by nedošlo ani v případě, pokud je oteplování stoprocentně antropogenního původu, což si netroufají prohlašovat ani všichni členové IPCC.
Pokud by se to udělalo celosvětově, i tak by existovala jakási setrvačnost a několik až několik desítek let by se ještě oteplovalo (tedy, pokud se už vlastně neochlazuje). Paradoxně, pokud se už ochlazuje, by něco takového mohlo teplotní změny v atmosféře urychlit a extrémní jevy jako tornáda ještě více posílit a zvýšit jejich četnost.
Jedinou rozumnou reakcí je tedy přizpůsobení se těmto jevům. Znamená to stavět odolné domy (tornádo na Hodonínsku poškodilo nejvíc lehké stavby). Používat více železobetonu a jiných odolných materiálů. V řadě zemí, kde jsou podobné atmosférické jevy častější, jsou součástí domu protihurikánové kryty, kam se mohou obyvatelé domu schovat, a které by měly vydržet i destrukci zbylých částí stavby. A mají i nějak vyřešenu únikovou cestu mimo předpokládané pole trosek.
Celé to ovšem naráží na stavební předpisy, které nám vnucují ekologové cestou EU, protože podobný dům by nemohl (z mnoha důvodů) být nízkoenergetický nebo dokonce "pasívní". Pokud si necháme vnutit tyhle nesmysly, budeme muset počítat s tím, že se podle těchto nesmyslů postavené budovy budou hroutit jak domečky z karet i při daleko méně extrémních atmosférických jevech, než byl ten, co zažili naši nešťastní spoluobčané z Hodonínska.

Co dělat?

Je třeba si uvědomit, že na této události se nehodlají přiživovat jen klimatičtí podvodníci. Objeví se mnoho lidí, pobíhajících s kasičkami nesoucími nápis "Tornádo", nebo něco podobného. Postiženým lidem je jistě třeba pomoci, ale neměli bychom krmit ani vyslovené podvodníky, ani organizace, které z vybrané tisícovka dodají stovku a zbytek spotřebuje jejich režie. Někteří moji příbuzní dali na dobré reference na Nadaci Dagmar Havlové, která má transparentní účetnictví a prakticky nulové vlastní náklady, já se rozhodl přispět cestou obce, v níž sídlím, protože ta komunikuje přímo s hejtmanstvím a opět je velice slušná pravděpodobnost, že se vybrané peníze dostanou do rukou těm, kdo je potřebují.

Blekotání o antropogenním globálním oteplování tedy nemá v souvislosti s tím, co se stalo na Hodonínsku, prakticky žádný význam. Jedinou rozumnou reakcí na tento jev je revize stavebních norem tak, aby postavené / opravené / přestavěné budovy garantovaly vyšší odolnost proti podobným jevům, nebo alespoň měly zabudovaný "hurikánový kryt" pro obyvatele. A musíme to probojovat proti ekoaktivistům, protože to bude v rozporu s nesmysly, které prosazují. Neměli bychom se toho bát, dokonce i kdyby bylo nutno se nějak vypořádat s nesmyslnými předpisy, protože platí, že "nutnost je nejvyšší zákon".

Žádné komentáře:

Okomentovat