úterý 29. června 2021

Projev pana V. Orbána

Dnes si dovoluji pouze vložit odkaz na neoficiální český překlad projevu maďarského premiéra Viktora Orbána na konferenci EU "Třicet let svobody". Je dosti hanebné, leč současně příznačné, že žádné z tzv. veřejnoprávních či demokratických médií nic takového neudělalo. Jen server "Česká pozice", napojený na Lidovky, přinesl text projevu v angličtině. Překlad vznikl pílí jednoho blogera na idnes, jako další ukázka toho, že veřejnoprávní a jiná podobná média jsou naprosto k ničemu a jejich likvidací by žádná škoda nenastala.
Já osobně se s naprostou většinou názorů pana Orbána ztotožňuji.
Na druhé straně se však domnívám, že je to, až na výjimky, projev k lidem, kteří prostě nechtějí slyšet. Kteří na degradaci EU na novodobou totalitu blízkou nebožtíkovi SSSR založili své kariéry a v případě návratu této organizace na cestu k demokracii, tržní ekonomice a z nich plynoucí prosperitě, by přišli prakticky o všechno.
Z tohoto důvodu se obávám, že EU bude nutno rozbít a mezinárodní integraci evropských států postavit na zcela nových základech.
Mimo jiné by měla být opuštěna hatmatilkoidní angličtina (která nemá v praxi použitelná ani gramatická ani ortografická pravidla, takže ji neovládá dobře ani většina rodilých mluvčích) a domluvit se na zavedení esperanta na základní školy (dá se naučit za necelý rok na úroveň, na jakou se v angličtině nedostane větší část rodilých mluvčích za celý život a nerodilí mluvčí jen výjimečně). A, na rozdíl od naprosté většiny živých evropských jazyků, není spojeno s nějakými negativními historickými reminiscencemi, jako třeba na většině evropského území němčina (ale něco škaredého by se dalo alespoň v některých oblastech Evropy najít na prakticky jakýkoli živý jazyk, resp. jeho uživatele).

Žádné komentáře:

Okomentovat