čtvrtek 10. června 2021

Scientia - lupa ideologiae

Nadpis je, pochopitelně inspirován oním středověkým "philosophia - ancilla theologiae. To mělo definovat postavení filosofie (tehdy chápané podstatně šířeji než dnes a obsahující alespoň zárodky skutečných věd), vůči teologii. Měla v podstatě za úkol této "nadřazené disciplíně" sloužit vytvářením "filosofických" postupů k dokazování nesmyslů, na nichž je teologie založena. Bohužel, v současné době, byť to ještě nikdo takto explicitně nepopsal či nepojmenoval, se do podřízeného postavení vůči ideologickým blábolům dostává pomalu věda jako celek (nebo alespoň její významná část). A i ona má zas úkol hlavně ony ideologické bláboly nějakými vědeckými (či pseudovědeckými) postupy podporovat a hlavně si nesmí dovolit produkovat výstupy, které by tyto bláboly zpochybnily. Ostatně pro "klimatické vědy" jsem to již zmínil.

Nakouknutí do historie

V dobách dřevních, když ještě pedagogové jezdili dozorovat prázdninově praktikující (organizovaně po studijních skupinách) studenty v nemocnicích, jsem takto byl v jednom okresním městě. Byl to trvalý dozor, tedy i s přespáváním v dané nemocnici. A protože obecně chcípl pes, jelikož kina buď nehrála nebo jen profláklé filmy, divadla měla prázdniny a v televizi taky nic moc nebylo, chtělo to něco na čtení. Naštěstí jsem měl možnost využít knihovnu pro pacienty. Tam jsem se shlídl v "brakovce", jak to označila (tehdy) soudružka knihovnice, ze samého počátku 60. let "Proti buržoasnímu mendelismu - morganismu".
Protože jsem o tomto tématu něco málo věděl, byť se o něm při výuce biologie na střední i vysoké škole mluvilo asi se stejným nadšením jako v oběšencově domě o provaze, rozhodl jsem se na toto téma dále vzdělat.
Nakonec to bylo smutné čtení, když člověk viděl, jak odborníci, z nichž některé znal alespoň jako autory učebnic, z nichž studoval, a jiní dokonce byli jeho učitelé, byli nuceni se plazit před pologramotnými politruky, hlásajícími "jedinou správnou sovětskou vědu". A to už v době, kdy Lysenko od smrti Stalina, tedy necelých deset let, vegetoval v mocenském vakuu a skutečná věda, jejíž rozvoj spolu s dalšími hochštaplery zbrzdil o desítky let, se už začala z lysenkovského marastu dostávat ven.

Současnost

I v současné době je hlásána spousta pavědeckých blábolů, vesměs pseudovědeckými institucemi humanitního charakteru, které jsou v hlubokém rozporu se skutečnou, tj. exaktní vědou. Humanitní pseudovědci "objevili" nad šálkem kávy u druhu Homo sapiens 66 či 666, či kolik, ono je to v podstatě jedno, pohlaví. Jiní zase antropogenní globální oteplování, u něhož bylo jednak silně nadhodnoceno oteplování jako takové, jednak i podíl antropogenních vlivů na ně. Už jenom proto, že z nedávné historie známe teplejší období než je současnost, během nichž oteplení nemohlo mít antropogenní charakter, stačí na ty antropogenní vlivy prachsprostá středověká Occamova břitva. A na těch 666 pohlaví pochopitelně také.
Jsme násilně nuceni předstírat, jak nás multikulturalismus šíleně obohacuje. Přitom už i politikové středního proudu veřejně hovoří o existenci "no-go" zón v řadě západních měst a policie mnoha států vydává jejich mapy pro účely výstrahy turistům. A už se začínají přijímat i zákony (IMHO nedostatečné), které by jednak měly zabránit vzniku dalších těchto zón, jednak by měly přispět k likvidaci těch stávajících. Například nedávno v Dánsku. Přitom pořád ještě platí, že pokud by někdo veřejně vylíčil reálné zážitky z nějaké takové zóny, hrozí mu trestní postih i výmaz ze všech možných sociálních sítí.
Pseudovědci nám vykládají o šíleně výhodné budoucnosti energetiky na sluneční a větrné elektrárny, aniž by byli ochotni reflektovat elementární fakta. Tyto zdroje jsou naprosto bezcenné, protože neprodukují energii podle potřeby, ale zcela chaoticky. Při absenci možnosti jejího účinného a ekonomicky (i technologicky) schůdného skladování je tato energie bezcenná, nebo dokonce škodlivá (protože se musí draze likvidovat). Ti samí nám líčí růžovou budoucnost převodu dopravy na elektromobily, aniž by byli s to reflektovat (je jedno, zda jsou příliš hloupí a nevzdělaní, nebo zda vědomě lžou), že už převod cca desetiny stávajících aut z benzínu (nafty) na elektromobily by zákonitě musel stačit na vyvolávání pravidelných blackoutů. Leda by ty elektromobily měli jejich majitelé doma, jako Poláčkův pan účetní Michelup motocykl (a, pochopitelně, nejezdili s nimi).
Skuteční vědci jsou potichu, dílem zastrašeni, dílem násilně umlčeni. A určitá skupina, zpravidla těch méně kvalitních, jak tomu ostatně bylo vždy, nahrazuje své nedostatečné schopnosti na poli vědy ideologickou pevností a dostává se na vedoucí (a dobře placené) pozice.
Jistěže svou roli sehrává i skutečnost, že po druhé světové válce došlo k pauperizaci vědy. To znamená, že vědci se posunuli svými příjmy dolů (ve vztahu k ostatní populaci) a nejsou s to kupovat (předplácet) vědecké časopisy v dostatečném množství. Ty jsou poté závislé na inzerentech. A inzerenti se rádi jako součást své strategie budování "imidž" blýsknou pokrokovostí a zakáží redakcím publikovat cokoli, co by mohlo působit opačně, bez ohledu na pravdivost či nepravdivost daného textu.

Důsledky

Věda jako taková stále více podřizuje ideologickým žvástům, jak tomu bylo za vlády soudruhů inkvizitorů i za vlády soudruha Lysenka. Produkuje stále více nesmyslných ozvěn ideologických žvástů, nebo alespoň nějak kličkuje a ten vědec, kterému se podaří do svého textu vložit nějaký dvojsmysl (vyložitelný nejen ideologicky nesmyslně, ale i ve smyslu korektní vědy), si připadá jako druhdy disidenti.
Vzhledem k tomu, že všechno je to o odměnách (nejen finančních) a trestech, byl navozen v podstatě onen středověký vztah mezi filosofií a teologií u řady vědních oborů vůči různým souborům ideologických nesmyslů a žvástů.
Protože celé toto podřízení se je daleko pokřivenější a intenzívnější než jak tomu bylo v dobách, kdy na humanitních oborech vládla scholastika, dovolil jsem si onu ancillu (služku) nahradit něčím razantnějším. Lupa je sice latinsky vlčice, nicméně byla takto obrazně nazývána i profesionální sexuální pracovnice (od čehož je potom odvozen jeden z mnoha latinských názvů pro nevěstinec - lupanarium).

Takže, bohužel, současná situace je taková, že se řada vědních oborů i vědeckých institucí přeměnila na cosi, co "dá" tomu, kdo zaplatí. A platí klimaalarmisté (a další ekologisté), multikulturalisté a jiná škodlivá žoužel. Chceme-li s tím něco udělat alespoň na úrovni Česka, bude třeba rozvážit, koho volit. Naštěstí pro nás pořád ještě existují na naší politické scéně strany i osobnosti, kterým jsou tyto deriváty levičácké ideologie cizí. Volme tedy na podzim především ty.

Žádné komentáře:

Okomentovat