neděle 18. dubna 2010

Chcete udělat něco proti zkorumpovaným úředníkům EU? - instalujte si LED osvětlení!

Je v zásadě veřejným tajemstvím, že pro zákaz klasických žárovek neexistuje sebenepatrnější racionální argument.
Jejich náhrada "úspornými žárovkami" = do tvaru žárovky vytvarovanými zářivkami s přislušnou elektronikou umístěnou kompaktně v patici, nepřinese jiné než zcela zanedbatelné úspory. Existují pro to dva zásadní důvody:
1. Svítivost "úsporných žárovek" je přibližně poloviční oproti deklarované (1), z toho důvodu je zapotřebí např. k náhradě žárovky 100W instalovat nikoli 1*20W, ale dvojnásobek (což naráží i na problém obtížného shánění "úsporných žárovek" o vyšších nominálních výkonech a téměř exponencionálního růstu ceny výkonnějších "úsporných žárovek"
2. Značné opotřebování "úsporných žárovek" zhasínáním a rozsvěcováním vede k tomu, že jsou ponechávány svítit i v místnostech, kde by se klasická žárovka opakovaně zhasínala a rozsvěcovala jen na dobu nezbytně nutnou
Uvedené dva fenomény prakticky zcela eliminují úsporu energie v místnostech, do nichž se chodí opakovaně a na krátký čas (typicky WC).
V místnostech, kde se použití "úsporných žárovek" vyplatí (= svítí se tam po dlouhou dobu, typicky obývací pokoj, kuchyně apod.), už je většina populace (jak soukromníků, tak i podnikatelů) nasazeny má. A pokud ne, tak na to existují racionální důvody (od výrazného zkreslení barev, schopného degradovat originální obraz na úroveň špatně vytištěné reprodukce, uplatňujícího se od galerií po soukromé sběratele, po nesnášenlivost stroboskopického efektu, který je neodstranitelný bez hlubších zásahů do elektrické sítě (2)).
V současné době připravovaný zákaz dalších svítidel, tentokrát na bázi zářivkových trubic, ukazuje jednoznačně, že účinnost svítidel není "energeticky" motivovaná, protože rozdíly v účinnosti převodu elektřiny na světlo mezi zářivkovými trubicemi a "úspornými žárovkami" jsou velice malé a do značné míry kompenzované tím, že svítidlo netvoří s obslužnou elektronikou kompaktní celek. Proto je možné vyměňovat tyto komponenty nezávisle na sobě (úspora spočívá v tom, že kompaktní provedení svítidla je jednak dražší, jednak vyhozením nefunkčního kompaktního svítidla vyhodíme i energii umrtvenou v těch jeho částech, které jsou ještě funkční, zatímco při vyhození nefunkční části nekompaktního svítidla vyhodíme jen energii stoprocentně "umrtvenou").
Čimčarají si i vrabci na střechách, že za zákazem klasických žárovek (a zřejmě postupně připravovanými zákazy dalších svítidel) stojí lobby výrobců "úsporných žárovek", která se snaží tuto koncepčně defektní a zcela bezperspektivní technologii za každou cenu prosadit (a jinak než mocenskými prostředky to nejde, právě pro její mizernou kvalitu a technologickou bezperspektivnost).
Jistěže je nasnadě otázka, jak se uvedené zvůli lobbingem ovlivněných (čti "zkorumpovaných") úředníků bránit.
Pravděpodobně se většina z těch, kteří na osvětlení určitých prostor potřebují klasické žárovky, předzásobila, případně předzásobí dosud "povolenými" typy.
Z hlediska politického je zcela jasné, že obrana spočívá ve volbě antievropsky orientovaných stran, pokud možno mimo okruh stran parlamentních (viz schválení Lisabonu poslanci a senátory ODS přes výslovný zákaz kongresu této strany předávat do Brusele jakékoli další pravomoci).
Z hlediska každodenních aktivit se jeví jako zajímavá alternativa přechod na LED svítidla všude tam, kde to je technicky možné.
LED svítidla netrpí nectností v podobě stroboskopického efektu. Zpravidla zkreslují barevné podání méně než "úsporné žárovky" (byť bych si jimi originální obraz nenasvěcoval). Jejich další výhodou je, že mají spektrum světla výhodněji rozložené z hlediska citlivosti lidského oka - při použití jako ekvivalent žárovky zpravidla svítí o něco víc. Dle mých zkušeností je LED žárovka deklarovaná jako ekvivalent 15W žárovky velice dobře použitelná jak do noční lampičky, tak i do lampičky k počítači (kde bych měl klasickou žárovku 30 - 40 W) a menší místnost lze zcela perfektně osvětlit žárovkou deklarovanou jako ekvivalent 40 W, přestože klasická žárovka tam byla 60W. Jen je nutné dávat pozor na to, že některá skleněná stínidla mohou její jas dramaticky snížit. To jsem pozoroval u relativně drahého ozdobného svítidla v pracovně. U laciné koule z matného skla na "kopytu" z porcelánu žádný úbytek jasu subjektivně nevnímám, spíše se na mléčném skle světlo z tohoto zdroje lépe rozptyluje.
Tento druh svítidel je také podstatně méně opotřebováván opakovaným rozžínáním a zhasínáním, v tomto parametru jsou plně srovnatelné s klasickými žárovkami. Dají se použít i v chladných prostorách nebo v exteriéru v zimě, kdy "úsporné žárovky" zpravidla nefungují vůbec, nebo najíždějí na deklarovaný světelný tok extrémně pomalu. LED dělá chlad v rozumných mezích spíše dobře, a do kbelíku s kapalným dusíkem je asi sotvakdo z nás bude strkat. Naopak problémem LED svítidel jsou horké místnosti nebo svítidla s nedostatečným odvodem tepla; přehřátí může výrazně snížit jejich životnost. Další výhodou náhražek žárovek na bázi LED je skutečnost, že obsahují velké množství navzájem nezávislých LED. Pokud nedojde ke zničení napájecí elektroniky v patici (ta by měla vydržet nejvíc), budou "odcházet" postupně jednotlivé LED v baňce, takže odpadne fenomén "blik - a je tma", který známe jak u klasických, tak i u "úsporných" žárovek.
Nevýhodou LED svítidel je jejich pořizovací cena. Při přepočtu na životnost a na spotřebu (která je výrazně nižší než u "úsporných zářivek" a je navíc akcentována možností zapínat je a vypínat i v krátkých intervalech) se tato nevýhoda ztratí (navíc v průběhu jejich životnosti lze očekávat dramatický "ekologický" nárůst ceny elektřiny). Zakoupení LED svítidla ovšem představuje jednorázový "průvan v peněžence", větší než při zakoupení "úsporné žárovky". Navíc bych je neumísťoval do exteriérů, společných prostor domů atd., protože poměrně malá věcička v ceně od několika set do něco přes tisíc korun je zcela jistě výzvou pro poberty všeho druhu. Existuje ale zcela jistě řada interiérů (i chráněných exteriérů), kde se použití LED vyplatí, a kde je možno vynucovanou etapu "úsporných žárovek" přeskočit k technologii modernější a přinášející reálné úspory. Pravděpodobně všude tam, kde se nám osvědčí "žárovka" na bázi LED už nikdy v budoucnu "úspornou žárovku" nedáme. Jen je třeba na tuto možnost myslet.
Stranou ponechávám "nežárovkoidní" osvětlení LED, která nacházejí uplatnění od nočního orientačního osvětlení (tedy omezení zapínání celkového osvětlení v místnosti na krátkou dobu), až po osvětlení interiérů skříní a zásuvek (což vede ke snížení nároků na intenzitu osvětlení celé místnosti a k přístupu do těchto úložných prostor bez jeho rozžíhání). Nicméně i ta mohou vést k nezanedbatelným úsporám.


Poznámky:

(1) Pravděpodobně jde o rozdíl mezi naměřeným světelným tokem i ve vlnových délkách, na něž je oko málo citlivé a mezi jeho subjektivním vnímáním, daným rozdílnou citlivostí oka vůči různým vlnovým délkám.
(2) Není problém do patice "úsporné zářivky" vložit člen, který převede frekvenci elektrické sítě na vysokou frekvenci, jaká už stroboskopický efekt nevyvolává. Problém je, že intenzita tohoto napětí bude, bez ohledu na výstupní frekvenci, kolísat na základě frekvence sítě, takže za drahé peníze dostaneme zanedbatelné (nebo žádné) zlepšení.

2 komentáře:

  1. K LED technologiím:
    LED lampičky používáme v ústavu, hlavně pro jejich mnohokrát menší poruchovost. Ono v LED se nespálí vlákno ani se za studena "nesetřepne".
    Druhý důvod je menší odpadní teplo - což indikuje i vyšší účinnost. Ale na rozdíl od halogenek 12V/20W se jeden o svítidlo nespálí.

    Doma to zatím válíme tak, že přenosné a stolní lampičky jsou osazeny LED 3W, v kuchyni a v "počítačovém sále" (2 x 2m) krátké zářivky, jinde úsporky. Musím ale k úsporkám po pravdě uvést, že kvalitní kousky (Phillips)sbášejí už několik let i časté rozsvěcení na WC a drží. Lebné typy mi odešly už po několika dnech. Inu jako vždy: "Nemám dost peněz na to, abych kupoval levné zboží..." ;-)
    Stolní lampička na husím krku s LED 3W, která mi právě svítí na klábosnici přijde v Ikei na 249.- Kč. To zas tak moc není vzhledem k tomu, že mě na 90% přežije...
    = = = = =
    Ale první "LED-žárovku" jsem namontoval na chodbě. Je na stropě nad točitým schodištěm a dostat se k ní jde jen tak, že člověk křepce vyskočí na takový střední sloupek s horní plochou cca 30x30 cm, zvrátí hlavu a pak teprve může vyměnit ve stropní armatuře žárovku. Neměl jsem ten úkon rád ani když mi bylo o 10 let míň, teď už se při zaklánění hlavy raději držím stropu. Takže jsem tam před 5-ti lety dal drahou a prd-svitivou "žárovku". Svítí sice jako světlo u klasického rentgenu (skoro nic a ještě v takové "ultrafialové" barvě) ale svítí pořád a už léta nemusím lézt na ten blbý sloupek....

    OdpovědětVymazat
  2. My máme doma různá bytová svítidla , ale ve všech máme LED žárovky. Myslím si, že většina lidí dnes už žádné jiné nepoužívá. Zas tak drahé nejsou a vydrží dlouho, mají malou spotřebu a světlo je z nich příjemné, takže mají samá pozitiva :-) .

    OdpovědětVymazat