úterý 23. července 2013

"Satanistické zmrzačení" Angeliny Jolie

Magazín Protiproud se rozčiluje nad tím, že si Angelina Jolie nechala provést oboustrannou mastektomii, tedy odstranění mléčných žláz. Spekulují jednak o satanismu, jednak o "rakovinovém průmyslu", v jejichž prospěch a k jejichž popularizaci Angelína tuto operaci podnikla.
Dotyčným pisálkům "tak nějak" unikl fakt, že krátce poté, co se Angelina vrátila z nemocnice, zemřela na rakovinu prsu její sestra, takže definitivní rozhodnutí k operaci zřejmě padlo krátce poté, co se u její sestry měnila strategie léčby z "pokusy o záchranu života" na "zajištění důstojného umírání".
Její rodina je nositelem nejhorší (vzhledem k riziku rakoviny prsu) alely jednoho z genů, ovlivňujících toto onemocnění. Ta bývá často nalézána u rodin, kde více generací žen na toto onemocnění zemřelo, někdy již ve třetí dekádě života. Přesný mechanismus působení této genetické výbavy není úplně znám, má se za to, že s touto alelou je imunitní systém znechopněn včas reagovat na vznik maligní buňky (takovýchto atak prodělá průměrný a nijak profesně nezatížený člověk několik denně), nicméně není zcela jasné, proč by se to mělo takto fatálně projevit jen u mléčné žlázy a ne u jiných tkání. Tedy proč je tato genetická výbava spojena s tak drastickým zvýšením výskytu jen u rakoviny prsu. Respektive bývá zvýšeno, byť ne tak drasticky i riziko rakoviny vaječníků, které se v rodině AJ projevilo také.
Zkrátka přesnou příčinu do hloubky neznáme, jen víme, že riziko vzniku uvedeného onemocnění se u nositelů této alely pohybuje v desítkách procent, cca na úrovni desetinásobku proti běžné populaci, přičemž riziko smrti je zde ještě vyšší: tyto genetická výbava je asociována s nádory, které rychleji a bez varovných příznaků progredují do operací nevyléčitelného stádia. Z  tohoto důvodu zde častěji selhává i sekundární prevence typu samovyšetřování prsů či mamografie (o ultrazvuku ani nemluvě). Tohle je ještě akcentováno skutečností, že Angelina měla pouze dva porody (a je otázka, jak dlouho děti kojila - počet těhotenství a počet měsíců v laktaci jsou výrazné protektivní faktory, zajišťující primární prevenci tohoto typu nádoru). Jinými slovy: Kdyby Angelina žila někdy ve středověku a od svých 14 let, kdy měla první vztah, byla střídavě těhotná a kojila, představovala by pro ni tato genetická výbava riziko podstatně menší, ovšem s vysokou pravděpodobností by dnes již nebyla naživu (zejména, pokud by měla k dispozici i středověkou péči, zdravotní obecně a porodní speciálně). V podstatě to tak funguje i v rozvojových zemích, kde tento typ nádoru příliš neznají; ovšem po "sanitární revoluci", která zajistila, že z 16 porozených dětí přežijí skoro všechny (zatímco dříve přežily v průměru 2 - 3), nyní nevědí, jak je uživit. Chování této genetické kombinace v primitivních podmínkách je důvodem, proč se ještě někdy do začátku 20. stoleti příliš neprojevovala a nebyla tudíž potlačena "přes Darwina".
Protiproudníci zkrátka kvalifikovaně blábolí, ovšem s velkým ideologicko náboženským nábojem. Do jejich vidění světa prostě žena, která chce budovat kariéru jinak než coby velkoproducent potomstva, a ještě se dožít plus mínus normálního věku, nepatří. Takové ženy ve středověku téměř neexistovaly, a pokud ano, vystavovaly se značnému riziku, že budou nařčeny ze spojení s ďáblem, jako Angelína. Tehdy to ovšem mělo podstatně fatálnější následky než dnes.

_________________________
Aktualizace 26. 7.
V předchozím textu jsem neuvedl explicitně věc, která mě je naprosto jasná, ale medicínskému laikovi nemusí být: Pokud šla AJ na amputaci klinicky zdravých mléčných žláz, tak s největší pravděpodobností nešla na nějakou onkologickou chirurgii (řešící prsy patologicky změněné, často k nepoznání), ale nejspíš na plastickou chirurgii, rutinně "napravující" zdravé prsy (např. implantací silikonu nebo naopak odstraněním nadbytečného tuku). Takže ani operace sama nejspíš nijak nepodpořila "rakovinový průmysl", jak se toho obává pan Hájek a spol. 

2 komentáře:

  1. Fanatici jakéhokoliv druhu jsou nebezpeční. Jsou to lidé, kteří mají hotový soubor reakcí na různé podněty a nikdy nepochybují o jejich správnosti. Něco jako instinkt. Rychlý, přesný a často i správný. Není třeba přemýšlet, všechna řešení jsou k dispozici už hotová. Není-li k dispozici přesné řešení, použije se řešení nejbližší, nejpodobnější.

    Tímto postižením trpí (bohužel) opravdu velká část populace - nejen v České kotlince.

    Angelina Jolie se tedy zachovala netypicky, neamericky a nežensky - t.j. rozumně.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, fanatici jsou blbci a tudíž nebezpeční ze všech stran. Zrovna na tomhle případě, je víc než ilustrativně předvedeno, jak jsou masmédia jakožto zdroj použitelných informací naprosto k ničemu. Vyznění jejich zpráv bylo takové, že AJ je magor, který si nechá ufiknout skoro cokoliv, jen aby zaujala a zvýšila si popularitu. Jsem rád, že se to vysvětlilo a jsem rád, že se zachovala rozumně. Zdravého rozumu je totiž mezi lidem jako šafránu a ve světě showbusinessu snad ze všeho nejméně.

    OdpovědětVymazat