úterý 6. dubna 2021

Změna času

Opět nám nastala změna času. Opět se významná část populace budí ve stresu a uléhá buď podle normálního času o hodinu později, nebo se hodinu či déle převaluje na lůžku, a v obou případech má spánkový deficit.

Bezcennost změny času

To, že změna času nepřináší žádný užitek, bylo opakovaně prokázáno ekonomickými studiemi a není důvod o tom sebeméně pochybovat. Navíc tato změna i dříve jen přesunula spotřebu elektřiny z továren do domácností (protože lidé vstávali dříve a museli si doma svítit). Což bylo navíc akcentováno v době první světové války, kdy významná část domácností ještě svítila plynem. Dalším problémem je, konkrétně u nás a v zemích se stejnou historií, dědictví Rakousko-Uherska a vlivu předposledního vládce tohoto státu, trpícího už od útlého mládí senilní demencí a stařeckou nespavostí (jíž se pak devótně přizpůsobil nejprve dvůr a poté celý stát). V zemích, kde se chodí do školy či zaměstnání na devátou či desátou, změna času skutečně může přinést "hodinu navíc". Ve státech, zatížených oním dědictvím ze sklonku monarchie, jako jsme i my, kde se musí jít spát ve 21:00 nebo 22:00 (protože se vstává do zaměstnání někdy mezi čtvrtou a šestou hodinou a školáky je nutno budit před sedmou) je "večerní hodina světla navíc" spíš škodlivá, protože vadí při usínání.

Škodlivost změny času

Skoková změna času vytváří nespecifický stres. Je to známo obecně (jako tzv. poledníková nemoc) a u sportovců se to dokonce zcela běžně řeší aklimatizací v místě, kde mají podat výkon. Není-li to možné, řeší se to i aklimatizací "na poledník" v nějaké chudší (a tudíž z hlediska pobytu levnější) zemi. Třeba aklimatizace evropských sportovců na sportovní utkání v USA se dá řešit pobytem v jižní nebo střední Americe na příslušném poledníku.
Je jasné, že tento stres působí prakticky na veškeré orgány a orgánové systémy, které jsou ovlivňovány tzv. cirkadiánními rytmy. Stále více se ukazuje důležitost dopadu rozvratu produkce hormonu melatoninu nadvěskem mozkovým, protože tento hormon má velmi důležitý vztah k obraně organismu před buňkami, které jsou buďto již zhoubně zvrhlé, nebo se u nich změna k tomuto stavu (má více mezistupňů) již projevuje. Rozvrat produkce melatoninu tedy má vztah ke zvýšení rizika vzniku zhoubného nádoru.

Změna času a imunita

Je známo, že skoková změna času se promítne též do zhoršení funkce imunitního systému (což se spolu s výše zmíněným narušením produkce melatoninu promítne do výskytu zhoubných nádorů). Nicméně je jasné, že toto oslabení imunity má vztah také k protivirové imunitě, včetně nespecifické.
Je tedy jasné, že můžeme cca od 14 dnů až po měsíc až dva od změny času očekávat vyšší výskyt infekce covidem a pravděpodobně se změna času léčebných a ošetřovatelských úkonů projeví ještě dříve v úmrtnosti pacientů s těžkou formou této virózy.

Produkce melatoninu a já

Jistěže si mohu rozhasit produkci melatoninu při práci nebo zábavě na notebooku, tabletu či mobilu, zejména pokud si nezapnu filtraci modrého světla, ale to je zcela můj problém, stejně jako např. cesta na opačnou polokouli. Ale já sám v takovém případě rozhoduji o tom, zda mi to přinese takové benefity, že mi za to zvýšení rizika a obecně časové nepohodlí stojí. Případně mohu takové činnosti na plánovat na termín, kdy budu s to je alespoň částečně kompenzovat, např. delším spánkem.
Naproti tomu posun času mi byl vnucen a já na něm žádnou vinu nenesu. V podstatě jsou příznivci změny času horší než alkoholici nebo kuřáci, protože ty by ani nenapadlo nutit celou společnost chlastat nebo kouřit.
Mimochodem, stejně tak nenesu žádnou vinu na tom, že jsem nucen večer svítit škodlivými, protože produkci melatoninu inhibujícími, svítidly s vysokým podílem modrého světla, protože klasické žárovky s minimálním podílem modré složky světla mi byly zakázány.
Nehledě k tomu, že onen zákaz klasických žárovek je v souvislosti s plánovanou dekarbonizací, která povede k masovému přecházení domácností na topení elektřinou, naprosto nesmyslný, protože je úplně jedno, zda teplo vznikne v žárovce nebo v nějakých elektrických kamínkách, do domácnosti prostě musí natéct určité množství elektřiny a proměnit se v teplo.
Naštěstí nám moudří bruselští soudruzi dosud zakázali svíčky.

Faktem je, že EU propásla možnost doporučit členským zemím, aby letos z důvodu covidové epidemie nepřecházely na letní čas. Pravděpodobně by to zapůsobilo pozitivněji než cokoli, co EU na poli boje s touto pandemií udělala (což, vzhledem ke kontraproduktivitě většiny toho, co udělala, není zcela jistě mnoho). Nicméně svou "hvězdnou hodinu" prošustrovala, jako v mnoha jiných případech.
Můžeme než doufat, že zapracuje empirický "zákon letního času" a EU se odebere za Franzem Josefem I., Adolfem Hitlerem i Gustávem Husákem, kteří u nás zavedli letní čas před ní.

2 komentáře:

  1. Pokud bychom preferovali usínání za stejného šera po celý rok, tak bychom se mohli navrátit ke staročeskému času, který je (spolu s dalšími časy) zobrazován na pražském orloji. Tento čas se posunuje jednak opačným směrem než dnes letní čas a druhak plynule místo skokově.

    OdpovědětVymazat
  2. Když už sem občas nakukuju, měl bych taky něco napsat aby to mělo odezvu.
    Pane doktore, mluvíte mi z duše. Problematika času je mi velmi blízká, páč jsem vzděláním hodinář a to posouvání času je mi nanejvýš odporné. Kdysi na toto téma napsal článek pan Asimov, zhruba něco jako "kdyby vám někdo nařídil že máte vstávat o hodinu dřív, tak se budete bouřit. Ale když posunou hodiny, všichni se přizpůsobí a někteří ještě budou hledat důvody proč je to tak lepší".
    Coby cynického praktika mě nejvíc fascinují ti obhájci posouvání, jak si dokáží zdůvodnit proč by kvůli jejich delšímu světlu na večerní flámování, měli všichni jásat. Teda oni to obvykle popisují že chtějí mít víc světla na odpolední aktivity s dětmi. Jo, většina lidí si s dětmi hraje do noci na zahradě, takže potřebují světlo ještě v půl jedenáctý. A ještě si na podporu vezmou ty nejkrajnější časy východů a západů slunce. Možná to někteří mají jinak ale já když jsem mínil někde flámovat, bylo mi úplně fuk jestli je světlo nebo tma. A už vůbec nechápu co dělají s těmi vlaky. Noční vlak jede, normálně jede a najednou musí hodinu stát v nějaké zadeli, jen proto aby dojel na čas. A za půl roku opačně, normálně jede...a najednou kouzlo, hodina zpoždění, kde se vzala tu se vzala.
    No budem doufat že ta pitomost scípne a že brzy snad vyhípe i ta čínská breberka a zas si způsobíme spánkový deficit jen z vlastní vůle třeba na Fénixconu.

    OdpovědětVymazat