sobota 13. února 2010

Platit dluhy je samozřejmě mravné

Platit dluhy je samozřejmě mravné a vymáhání zaplacení dluhu, včetně vymáhání dluhu prostřednictvím exekuce, je naprosto v pořádku.
Obávám se, že pan František Matějka (PRÁVO: Dlužníci slavte, věřitelé plačte! Stát se zbláznil... na: http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-dluznici-slavte-veritele-placte-stat-se-zblaznil-piu-/p_politika.asp?c=A100211_105519_p_politika_wag) naprosto nepochopil, v čem spočívá podstata návrhu ministryně Kolářové. Nebo ji pochopil až příliš dobře.
Uvedený návrh jednoznačně pomůže v situacích, kdy někdo dluží a neví o tom (příkladů bylo uvedeno v následné - ještě demokratické - diskuzi pod článkom velké množství, od poštou ztracené složenky, což se mi stalo opakovaně, až po zdražení nějakých poplatků hrazených trvalým příkazem z konta, o němž nebyl klient informován). Uvedený návrh jednoznačně může pomoci i v situacích, kdy dluhy byly nadělány na bázi nerozvážností, nevzdělanosti apod., ne ze zlé vůle a s předem daným úmyslem dluh nezaplatit. Nehledě k tomu, že většina případů takovýchto likvidačních exekucí končí totálním ožebračením postižených, kteří jsou poté na sociálních dávkách hrazených z našich daní, zatímco zinkasované peníze často končí v cizině (a mnohdy z nich není zaplacena žádná daň), takže jako pro nezainteresovaného daňového poplatníka je výsledek takovéto akce spíše mínusový. Uvedený návrh se zcela jistě nijak netkne podvodných dlužníků, kteří si vzali půjčku s předem promyšleným nic nezaplatit, a často za použití postupů, vytvořených prostřednictvím konzultací expertů z justiční sféry. Takový podvodník ví, že má dluh, ví, že ho má platit, a udělal už dávno vše, aby se z placení vyvlékl.
A konečně, a tady si myslím, že je zahrabaný pes: Uvedený návrh, pokud by prošel, by byl velice citelným šlápnutím na kuří oko těm organizacím, které si dlužníky léta pěstují, případně je sofistikovanými postupy samy vytvářejí, aby penále a úroky z bagatelního dluhu narostly do astronomických výšek (často v tisících až statisících procent původní částky).
Já osobně bych šel ještě dál než paní ministryně. Když sleduji nesmyslné reklamy na půjčky, hypotéky a podobné "bankovní produkty", kde se nabízí donesení peněz až do domu, bez jakékoli záruky, a o placení úroků, často představujících spolu s různými nesmyslnými poplatky několikanásobek půjčené částky, tak se mi do slova a do písmene otevírá kudla v kapse. Docela bych uvítal zákon, podle něhož by na každé smlouvě o půjčce, na stránce, kde se klient podepisuje, muselo být upozornění (asi přes půl stránky A4, jasně definovaným čitelným fontem a velikostí písmen) říkající zhruba tohe:

"- Každý dluh musí byt zaplacen buď penězi nebo exekucí všeho majetku postiženého.
- Výše dluhu z půjčky může s poplatky a úroky i více než tisícinásobě převýšit půjčený obnos.
- Veškeré informace, které sdělí pracovnbík finančního ústavu o půjčce a jejím splácení (zejména o výšce kompletně zaplacených peněz) mohou být zavádějící, nepravdivé, nebo přímo lživé.
- Text smlouvy může obsahovat pro klienta likvidační podmínky, formulované tak, že je dokáže rozpoznat jen studovaný právník."

Jestliže něco podobného prošlo u cigaret a tabákových výrobků, nevidím důvod, proč by to nemohlo projít i zde.
Jistěže mi můžete namítnout, že procenta by měl znát každý. OK. Souhlasím. Nicméně stav výuky matematiky na našich školách je tristní (mám o tom v počítači text, ale ještě ho dopracovávám). Ale jen tak na ukázku: Schválně, kdo ze čtenářů ví, jaký vztah k růstu dluhů má jedno číslo pojmenované podle svého objevitele, a za jakých podmínek se při narůstání dluhu uplatňuje?

Žádné komentáře:

Okomentovat