středa 2. října 2013

Co by se muselo stát, abych uvěřil na lidmi způsobené globální oteplování?

Rozhovor s panem Hollanem na Ekolistu na jaře 2012 a zejména následná diskuse mezi "alarmisty" a "popírači" (Ekolist "demokraticky" diskuse nedávno zrušil a vymazal, protože v nich jednoznačně převládali zastánci zdravého rozumu) mě vedl k zamyšlení, jaké argumenty by vlastně "alarmisté" museli přinést, aby vyvrátili námitky "popíračů".
Rozhovor sám mnoho zásadně nového nepřinesl, umožnil vyslýchaného zařadit jako zastánce ektrémně tvrdé "alarmistické" linie, s níž jsou obecně ve sporu i někteří umírnění "alarmisté". Daleko plodnější byla následující diskuse. Mimo jiné přinesla naplnění mých obav, které už před tím nad spory kolem GW vznikly: Jak "alarmisté" tak "popírači" se více - méně shodují na tom, že neexistuje žádná definice globální teploty. Přitom se dohadují právě nad tím, zda se tato veličina mění, a pokud ano, tak jak.
Osobně jsem toho názoru, že nejprve by měla být vytvořena definice této globální teploty, tj. co měřit a jakým výpočetním algoritmem naměřené hodnoty prohnat, aby výsledkem byla aktuální, nebo průměrná roční globální teplota. Přičemž je jasné, že údaje z meteostanic představují základ, protože "globálnější" měření pomocí družic mají příliš krátkou historii (a navíc zatíženou řadou metodologických problémů, kdy teplotní řady, dosažené různými typy dálkových čidel, jsou vzájemně nekonzistentní). Je jasné, že i teplotní údaje z meteostanic mají směrem do minulosti časová omezení, nicméně pokrývají dostatečně dlouhé období a některé z nich zasahují před období průmyslové revoluce a ukazují kolísavý vzestup teplot někdy od konce třicetileté války, který nemohl být způsoben změnami koncentrace CO2. Středoanglická teplotní řada dokonce sahá před poslední drastické ochlazení, které patrně ke vzniku třicetileté války přispělo, a potvrzuje, že v době jejího začátku byly teploty v Anglii srovnatelné s teplotami na přelomu 20. a 21. století. Pro údaje ještě starší lze využít různých proxydat, od letokruhů přes kronikářské údaje o počasí (trvání mrazů, doby souvislé sněhové pokrývky, dat jarního tání, dat zámrazů apod.) až po záznamy o úrodách a neúrodách, struktuře úspěšně pěstovaných plodin v konkrétních lokalitách apod.
Je např. dost fascinující, že nebyly využity jako proxydata existující dendrochronologické řady, přestože erbovní znak alarmistů, Mannova "hokejka", byl vytvořen právě nad letokruhy stromů. Lze si než domýšlet, že tyto řady, vytvořené ke zcela jinému účelu, než hlásání "klimatického oteplismu", žádné dramatické a zejména hokejkoidní nárůsty teplot neukazují, takže se nehodí do krámu.
"Alarmisté" se velice rádi ohánějí "vědeckým konsensem" a přitom řada vědců (včetně velkého počtu laureátů Nobelovy ceny) dala jasně a jednoznačně najevo, že s jejich vývody a závěry nesouhlasí; ohánějí se i požadavky na kvalifikaci, a přitom většina z nich formální klimatologické vzdělání nemá, např. sám předseda IPCC je železniční inženýr, a formální klimatologické vzdělání nemá ani pan Hollan. Z tohoto důvodu neexistuje sebemenší důvod, proč by se k problému neměli vyjadřovat i příslušníci jiných profesí (třeba lékaři, jako já).
Pokud by tedy měl na nějakém poli existovat velmi široký vědecký konsensus, tak v tom, podle jakého algoritmu bude počítána z naměřených hodnot "globální teplota", a nakolik přesný bude výsledek (tj. jak široká budou pásma 95% a 99% spolehlivosti). Konsensus by měl být i ohledně vyřazení meteorologických stanic, ovlivněných drastickými změnami okolí (např. z lesa na asfaltové parkoviště), jakých jsou zdokumentovány desítky až stovky (a bude jich jistě alespoň o řád víc), a ohledně vlivu efektu tepelných ostrovů na některé stanice (což je problém i Klementina, které je ovlivněno jednak rozrůstáním Prahy, jednak klučením pobřežní zeleně a rovněž výstavbou vltavské kaskády, která vedla k zimnímu oteplení hladiny Vltavy a tím i celého vltavského údolí). Rovněž by měl existovat konsensus v tom, jak budou různá proxydata (třeba letokruhy konkrétního druhu stromů) převáděna na teploty (a ty na globální) a opět s jakým rozpětím pásem spolehlivosti. K posouzení korektnosti těchto výpočtů jsou plně kvalifikováni odborníci řady profesí, a zejména těch, kde se nějaká teplota naměří, ale musí se počítat s jejím přepočtem na cílovou teplotu jinde (kdy to "jinde" je pro buď přímé měření nedostupné, nebo představuje nějakou formu abstrakce, jakou je i zmíněná "globální teplota"). Jsou to různé profese od biomedicínských až po všelijaké technické obory (jsem tojho názoru, že i inženýr potravinářské technologie bude k řešení tohoto problému podstatně kvalifikovanější než železniční inženýr nebo specialista na záření).
Protože se IPCC vytvoření standardní definice globální teploty a standardních postupů jejího stanovení vyhýbá, dle pana Metelky (umírněného alarmisty) programově, těžko to může nevyvolat různá podezření z manipulací, která "popírači" ventilují.
Jsem tedy toho názoru, že na metodiku měření a převodu naměřeného na "globální teplotu" skutečně jakýsi vědecký konsensus, a to co nejširší, potřebujeme, přičemž ke zpracování naměřených dat a odhadu možných chyb jsou kvalifikovány ještě další profese než výše zmíněné, zabývající se statistikou (např. president Klaus jako vysokoškolsky studovaný ekonom je na tomto poli opět v rámci formálního vzdělání kvalifikovanější než šéf IPCC). Jistě je důležité dostat se dostatečně hluboko do minulosti a vyhodnotit data ze středověkého klimatického optima, kdy u nás bylo podle "popíračů" (ale i archeologických nálezů a historických písemných pramenů) tepleji než dnes, kdy se u nás pěstovaly bez tehdy nedostupného předpěstování pod sklem nebo fólií melouny a pravděpodobně (podle nálezů v předhusitských vrstvách ze studní) zde rostly i smokvoně. A víno se pěstovalo až v Norsku (byť nevalné kvality "jen pro bohoslužby - alespoň se neopijí", zatímco dnes jsou nejsevernější evropské volné vinice kousek na sever od Hřenska (proslulá vinice u pruského královského zámku v Postupimi je přes zimu kryta sklem). Naproti tomu "klimaalarmisté" jak středověké klimatické optimum, tak i následnou "malou dobu ledovou" velmi vehementně popírají a organizují různé "triky", jak tyto dvě klimatické epizody zprovodit ze světa.
Pokud se tohle zvládne a globální teplota bude vypočtena obecně přijatelným způsobem a průhledným postupem (v ideálním případě reprodukovatelným onou příslovečnou mírně vycvičenou opicí s kalkulačkou v pracce), potom ... Potom opět "neuvěřím", prostě proto, že víry nebo nevíry nebude třeba. Pak to totiž bude záležitost nikoli víry, ale exaktního výpočetního postupu.

Aktuálně:
Nový výtvor panelu IPCC mi, chtě nechtě připomíná zvláštní číslo časopisu ÚV KSČ Nová Mysl, které vyšlo někdy kolem 22. 11. 1989 a přinášelo sérii statí, pojednávajících o nutnosti a současně všeobecné blahodárnosti vedoucí úlohy komunistické strany. Bylo to velice aktuální, protože následujícíc týden byla vedoucí úloha KSČ za všeobecného nadšení a souhlasu zrušena. Takovéto aktuálnosti se v tuzemsku říká "s křížkem po funuse".
Panel IPCC dle mého soudu propásl příležitost vycouvat z celého skandálu kolem globálního oteplismu s relativně zachovanou tváří. Pakliže tak neučinil, pak ho pravděpodobně čekají rozbitá ústa. Možná sametově, ale jist si tím nejsem

4 komentáře:

  1. Tohle je téma pro lidi vybavené logickým mozkem. Ti chápu, že pokud je nějaké kolísání teploty, jsou lidské síly na tohle stále chabé. Pořád ještě nesrovnatelné malé se silami přírody.
    Problém alarmistů je jiný než vědecký: Je to politické téma, na základě poznatků panelu IPCC vzniklo celé odvětví, obrovský a mocný ekonomický klan, který žije ze strachu lidí z budoucnosti který vzbudil a snaží se udržet. Jsou v tom obrovské peníze a celá politická hnutí a strany.
    Větrná, sluneční i biomasová energie je totiž BYZNYS, ve kterém se točí nepředstavitelně vysoké částky. Takže alarmisté prostě nemohou připustit, že to celé byl jen - omyl.
    Neslyší na argumenty, že snížení emisí CO 2 v Evropě je ničím proti zvyšování těchže emisí v třetím světě. Dokonce firmy, které tady v EU čerpají dotace na snižování emisí stěhují své provozy na východ do zemí, kde je levnější pracovní síla i energie a na nějaké emise se tam nikdo nikoho neptá.

    Alarmisté začnou být v úzkých teprve tehdy, když se začne v Evropě (a hlavně v EU) rapidně snižovat rentabilita výrob, protože bude třeba dodržovat nesmyslné příkazy z Brusele, bude stoupat nezaměstnanost a vše bude drahnout.
    Pak dojde (doufejme) ke změně politických poměrů a reprezentace a začnou se "napravovat škody" po akci GW. Něco z celé akce snad zůstane - pokud se vyvinou dostatečně účinné a levné akumulátory, mohla by solární a větrná technologie doplňovat klasické a jaderné elektrárny.

    P.S.: Já hlásím "globální ochlazení". Přestěhoval jsem se z centra města na sídliště do věžáku. Domy jsou obklopeny parky a v létě je tu daleko lepší bydlení, než když byly ze dvou stran domu jen rozpálené ulice a ze dvou dalších rozpálené střechy. nižších okolních domů. Rozdíl - cca - 3°C. To je daleko víc, než to, co prorokují alarmisté do konce století. Ale dolů, ne nahoru.

    OdpovědětVymazat
  2. Otestuji tímto moderované komentáře zde :-)

    Já pevně doufám, že to tem padouchům sametově neprojde.

    Jenomže reálně vzato, musíme vzít na vědomí, že se tím alarmistickým třeštěním vytvořila obrovská díra do mnoha národních a mezinárodních rozpočtů. K těmto děrám se přisály haldy bezcharakterních bezohledných pijavic a nedělejme si iluze, dík té haldě peněz je mají v ruce tak obrovský vliv a korupční potenciál, že bych se vůbec nedivil, kdyby po nejbližších 20-30 let končili špatně spíš ti, co mluví pravdu a říkají, že je to prolhaný humbuk, než aby končili špatně a nesametově ti, co to rozkrádání umožnili a ti, co si nestydatě nakradli. Svět je v tak špatném stavu, že ošklivě nadržuje zjevným i skrytým hajzlům i vadám, takže nic dobrého bych nečekal ani v nejbližší době, ani v budoucnu. A je v tom špatném stavu už dost dlouho a ne a ne, se z něj vybabrat, zabředá spíš čím dál tím hlouběji a čím dál tím hůř.

    OdpovědětVymazat
  3. To, jestli se posledních 10 (nebo třeba 100) let otepluje či ochlazuje má samo o sobě stejnou vypovídací hodnotu jako to, že teď večer (a teď na podzim) se ochlazuje, zatímco zítra ráno (a napřesrok na jaře) se bude oteplovat. Teplotní křivka je šum vzniklý superposicí nejrůznějších periodických a quasiperiodických cyklů (na první pohled je tam vidět zhruba desetiletý cyklus (sluneční cyklus?) a nějaký asi šedesátiletý cyklus, možná odpovědný za ochlazování 1880-1910 a stagnace 1945-1975 a 2005-(*2035?), a dále je tam vzestup od roku 1910, který by mohl být antropogenní, ale klidně taky by to mohl být jen projev nějakého delšího cyklu; to se z toho grafu nedá ani dokázat ani vyvrátit.) Podstata problému je někde úplně jinde než v tom jak se sčítají, průměrují a filtrují teploty. Kolik jsme toho uhlí spálili? Jak se toto množství projeví v koncentraci skleníkových plynů? Jaký má tato koncentrace vliv na teplotu? Nebude toto zvýšení teploty zesíleno nějakou kladnou zpětnou vazbou v klimatickém systému? Nakolik a v čem je zvýšení teploty škodlivé, prospěšné či irrelevatní? Je výhodnější řešit příčiny či následky? Takové otázky považuji za důležitější než flamewar nad teplotními grafy.
    Kremlíkův jásot nad tím, že už se 16 let neotepluje, je stejně směšný jako snahy ekologistů bojovat proti CO2 zavíráním atomových elektráren.

    (Mimochodem, nebyla ta stagnace či mírné ochlazení po roce 1945 způsobena _studenou_ válkou?)

    OdpovědětVymazat
  4. Informace
    Obvykle se uvádějí jako počátek hnutí ekologistů šedesátá léta v Americe. Někdo v něm vidí pozdní odnož neomarxizmu. Našla jsem ale na Psu dva staré články Jiřího Slupeckého, který vidí kořeny této ideologie někde jinde. To by také vysvětlovalo totalitární postoj zelených ideologů vůči společnosti. Odmítání faktů, logického myšlení jako zdroje tyranie nad člověkem, jako zábrany pro pochopení a realizaci nové utopie -zelené Gaie.

    EKOLOGIE: Eko-fasci, eko-nazi nebo eko-marxisté?
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekologie-eko-fasci-eko-nazi-nebo-eko-marxiste-1-foi-/p_spolecnost.asp?c=A060131_175953_p_spolecnost_wag
    http://neviditelnypes.lidovky.cz/p_spolecnost.asp?r=p_spolecnost&c=A060201_101001_p_spolecnost_wag

    OdpovědětVymazat