neděle 19. března 2017

Sluníčkové antidemonstrantky

Trocha zamyšlení nad našimi podporovateli (a podporovatelkami) islamizace.

Co mě k tomu přivedlo

Ondyno jsem viděl fotku z nějaké demonstrace, jak tam nějaké aktivistky "antidemonstrují" s transparentem:
"kdo chce, ať věří, a kdo chce, ať nevěří! Korán 18:29".
A zcela viditelně juchají, jak to těm "náckům a xenofobům" nandávají.

Co je na tom špatně?

Problém spočívá v tom, že celý tento verš je následující:
"Pravda přichází od Pána vašeho; kdo chce, ať věří, a kdo chce, ať nevěří! A věru jsme připravili pro nespravedlivé oheň, jenž hustým dýmem je obklopí. A poprosí-li o pomoc, bude jim pomoženo vodou podobnou kovu roztavenému, jež spálí tváře jejich. A jak odporný to nápoj a jak hnusné to místo pobytu!".
Takže ty dámy jednoznačně demonstrovaly svou blbost (přinejmenším předpokladem, že se na ten jejich citát nikdo nepodívá). A jistě můžeme dumat o tom, zda jsou opravdu tak blbé, že se na ten zdroj nepodívaly samy či se podívaly a nepochopily, nebo zda jeho celé znění, které v podstatě říká pravý opak toho, co ten krátký výsek, znají a místo blbosti nestydatě lžou. Coby produkty humanitního vysokého školství (patrně) mohly opravdu nepochopit, konec konců je to docela složité spojení nekolika souvětí.
Nicméně ony naprosto perfektně vystihují podstatu obhájců islámu: Blábolí věci vytržené z kontextu (případně jsou natolik intelektuálně impotentní, že ten kontext nechápou) a nejsou tudíž s to diskutovat o celé problematice právě v tom širším a úplnějším kontextu, v němž jedině má cenu o takovýchto problémech diskutovat.
Instruktivní je po této stránce rozhovor s arabistou Ostřanským, který se IMHO tomu širšímu kontextu vyhýbá zcela záměrně.
Prostě připomínají pologramotného a věčně ožralého vojenského politruka, co vykládal na PŠM, že atomovou bombu vymyslel "jolijot curijot".

Zkušenost

Diskuse se zastáncem islamizace (sluníčkářem apod.) mi dosti připomíná "diskusi" s programy typu Elisa (měl jsem takový i na Didaktikovi Gama, budiž mu křemíkové nebe lehké).
Tyto programy fungovaly tak, že obsahovaly jakousi slovní a frazeologickou zásobu. Analyzovaly vstupní text a pokud v něm našly slova, která měly v zásobě, odpovídaly gramaticky správnou větou, která je obsahovala. Vyspělejší verze už potom zohledňovaly i více nalezených slov, byly s to identifikovat některé fráze a měly, pochopitelně, daleko větší slovní a frazeologickou databázi.
Nicméně pořád to bylo "předstírání, že počítač rozumí", protože nebyl k dispozici sémantický a kontextový rozbor, to zvládají až současné superpočítače a některé z nich se dostávají až na hranu splnění Turingova testu.
Když sáhnu do SF literatury, tak v jednom dílu Stasheffovy série o čaroději (je to opravdu SF, nikoli fantasy), vystupuje strojem času do doby děje série (vzdálená budoucnost) přenesený neandrtálec, který tvrdí, že nemyslí, pouze má naučenou na každou možnou větu správnou odpověď. Tedy v podstatě konverzuje jako program Elisa, schopný splnit Turingův test.
Čili, abych se vrátil k těm zastáncům islamizace: Oni se chovají opravdu tak, jakoby nemysleli. Pouze zachytí nějakou frázi, a na ni vysypou jak kafemlejnek řadu naučených vět, bez ohledu na to, zda mají nebo nemají nějaký smysl a vztah k projednávanému problému. Přitom si ovšem počínají hůř než ten neandrtálec ze Stasheffova románu.
Je ovšem otázka, zda se dialogu s nimi dá ještě říkat diskuse. Zejména v situaci, kdy naprosto nejsou s to, ani při předložení validních zdrojů, korigovat zjevně naprosto nesmyslné názory.

Onen politruk, i po předložení zdrojů se správnou francouzskou výslovností, i nadále říkal "jolijot curiot", protože "v příručce pro PŠM se to tak píše, a tím je to dané, soudruzi". Musela přijít Velká Sametová, aby blekoty lidí tohoto druhu zastavila.

1 komentář:

  1. Pěkné, pěkné...
    Enemže:
    Jako primitivní AI typu Eliza se chovají skoro všichni přesvědčení zastánci čehokoliv. Na argumenty protistrany neodpovídají, ale místo toho vysypou nějaké poučky, které, jak správně píšete, nijak nekorespondují s argumenty protistrany,. Bohužel to platí na všech frontách a hlavně na obou stranách sporu.
    Oteplovači - neoteplovači,
    zelení i "atomčíci",
    "kremrole" i zastánci "jůesej" atd.

    Mnohem horší ovšem je, že se obě strany pro přesvědčivější argumentaci dopouštějí podvodů. Vydávají fotky, videa i citace, které jsou falešné, lživé. A tím poškozuji "svoji věc".

    Někdy si říkám, jestli to nedělá spíše protistrana. Podhodí na net falešnou fotku (odjinud, z jiné doby) a potom ten "podvod" s velkou slávou "odhalí". Prostě zpravodajská hra a jedna z komunikačních špinavostí. Tohle ale uměl a používal i Goebbels - a před ním asi mnozí jiní - až do pravěku.

    OdpovědětVymazat