neděle 22. října 2017

Volby vyhráli idioti

Myslím tím, pochopitelně, původní význam řecké předlohy, znamenající člověka, který se neangažuje v politice.

Účast

Volební účast byla vysoká právě díky naštvaným lidem, kteří normálně k volbám nechodí a teď vyrazili do volebních síní. Padlo několik axiomatických pouček, kdy poměrný volební systém s prvky většinového umožňuje sestavit stabilní vládu a chrání velké strany proti konkurenci těch menších.

Mandáty

Výsledek je takový, že v poslanecké sněmovně budeme mít devět stran. To popřelo téze o "volebním systému jako prostředku proti roztříštěnosti politické scény". Poslanecká sněmovna bude extrémně roztříštěná a zejména bude velice obtížné sestavit jakoukoli smysluplnou koalici proti ANO. Naopak Babiš má velmi pohodlný výběr, přičemž může nějaké strany získat do koalice a s nějakými dalšími uzavřít nějakou smlouvu o tiché podpoře. Pokud by se s ním "zasnoubila" ODS, pak by podporu dalších stran teoreticky ani nepotřeboval.

  1. ANO        78 mandátů
  2. ODS         25 mandátů
  3. Piráti       22 mandátů
  4. SPD         22 mandátů
  5. ČSSD       15 mandátů
  6. KSČM      15 mandátů
  7. KDU-ČSL 10 mandátů
  8. TOP 09      7 mandátů
  9. STAN         6 mandátů

Důležitý je ovšem fakt, že voliči dokázali, navzdory obvyklé kampani o "propadání hlasů" i navzdory kýblům demogogických lží vytvořit situaci, jakou předvolební průzkumy neočekávaly (po kolikáté již?) a poslat do PS strany, kterým nebyla v průzkumech dávána naděje.
Vypadá také, že se odpůrci islamizace nedali nalákat k volení narychlo vytvářených politických subjektů, jediným smyslem jejichž existence bylo Okamurovi odebrat hlasy. Výsledkem je proto soustředění protestních protiislamizačních hlasů do jedněch rukou (voliči pirátů i komunistů protestují vůči jiným věcem a jevům).
Nicméně hlavní je vysoká účast voličů, která převyšuje volby posledních let. Voliči, a zejména ti, kteří v minulých letech na volby kašlali, se probudili a připravili svým nemilovaným zastupitelům nepříjemný šok. Pokud se sněmovna zhroutí do předčasných voleb (což je při vzniklém rozložení hlasů docela reálná možnost), pravděpodobně menší strany ještě více zesílí na úkor zavedených (protože nebude možné vést demagogické cancy o tom, že nemají šanci se do sněmovny dostat a hlasy pro ně "propadnou Babišovi").
Na ČSSD dopadla metoda rozdělování hlasů tím způsobem, že se stala z malé strany rozdělováním propadlých hlasů ještě menší. Protože tuto metodu přesunu propadlých hlasů velice podporovala, nelze než připomenout přísloví "Kdo jinému jámu kopá ..." ODS se udržela nad hrobem, nicméně na ni bude nyní více vidět, což pro ni nemusí být příjemné.

Možnosti

Teoreticky by mohla pokračovat dosavadní vládní koalice, která by měla 113 hlasů. Problém vidím ve velké síle menších partnerů, kteří by získali značný vyděračský potenciál. Na Babišově místě bych s nimi do koalice nešel. Neomarxisté mají největší bobky z koalice ANO + Okamura (100 hlasů), podporované komunisty, tj nepřehlasovatelné zbytkem sněmovny, byť by měla pouhých 100 hlasů. Rovněž teoreticky by mohla vzniknout koalice ANO + ODS se 103 hlasy, lze ovšem předpokládat, že by se poměrně rychle oddělováním poslanců rozpadla.
Faktem je, že druhá ODS by potřebovala minimálně 4 následující strany a pokud by přeskočila Okamuru nebo Piráty, musela by vzít "do party" i komunisty.
Malé strany, ODS počínaje, nedají bez Okamury více než stovkovou skupinu, nepomůže jim ani spojení s komunisty, protože to by měly rovnou stovku (a to k nim počítám piráty, kteří mohou být velká neznámá).
Největší šanci na sestavení koalice tedy má Babiš, kterém u stačí přibrat kterékoli tři následující strany nebo kterékoli dvě strany do pořadového čísla 7. Nebo jednu stranu do pořadového čísla 4 a k ní libovolnou další (stačili by i poslední STAN).
Je dobré, že vyslovení klerikálové (ODS + KDU-ČSL + TOP) získali jen 42 mandátů, i tak jsou věřící v této sněmovně zastoupeni (když počítám věřící v dalších stranách) hyperproporčně, ale dá se říci, že mají nejhorší volební výsledek snad za celou historii ČR. Klerikálové jsou navíc levo-pravě roztříštění, což je dobré tím tuplem. Došlo tedy na slova soudruha kardinála Duky, ovšem poněkud jinak, než jak si to asi představoval.
Je ještě lepší, že zelení tentokrát nedosáhli ani na 1,5 procenta, tedy na příspěvek od státu za hlasy. Ekofašismus prostě přestal být přijatelný pro dostatečně velký segment voličů. Zcela jistě je za tím poklesem pod 1,5 procenta i opět ta vysoká volební účast. Jistěže k pádu zelených přispělo i vítězství ekologistických stran ve volbách do krajů a níže, kde měli příležitost předvést voličům, co jsou doopravdy zač (např. "Žít Brno" v Brně).
Předčasné volby si "zavedené demokratické" strany budou asi přát velice málo, protože je jasné, že dostanou méně o ty hlasy, které dostali od příznivců alternativních stran na základě obavy, "aby nepropadly". Pokud se předčasné volby budou konat ve velmi dohledné době, mohly by se zvrhnout na totální masakr těchto stran.

Jak jsem uvedl, hlavním faktorem proběhlých voleb byli voliči natolik naštvaní že šli atypicky volit. Ti dostali do poslanecké sněmovny vícero "antisystémových" stran a některé poslali vysokou volební účastí do kopru tím, že přehlasovali jejich "tvrdé jádro".

2 komentáře:

  1. > To popřelo téze o "volebním systému jako prostředku proti roztříštěnosti politické scény".

    Nepoprelo. Lidi se neshodnou uz vubec na nicem, vsichni vidi ze je to cely pos* a pri mene konzervujicim systemu by tech stran bylo jeste mnohem vic.

    S tim volenim proti necemu je to spatny. Kdyz uvazime ze je tady spatne skoro vsechno, tak se nedivim vysledku. Jen skoda ze mnozi jsou blbi a protestuji proti papalasum volbou toho co je vsech papalasu futral.

    OdpovědětVymazat
  2. 78+15+10 = 103, tolik hlasů by dala původní koalice, to sice stačí teoreticky, ale v praxi víme, že takto slabá koaliční převaha, navíc s takovými slizouny, jako jsou oba menší partneři, by mohla dost skřípat, až být rovnou nefunkční. Nicméně pak by šlo poslat ten cirkus do předčasných voleb a předpokládám, že naštvaný volič by se dostavil v ještě větším počtu a ještě důrazněji to „spočítal“ všelijakým politikářům a destruktivním prudilům a vyděračům, kteří jen vydírají druhé a „honí“ si svá bezcenná a bezectná ega. To se nám to zase zahemžilo v plechovce s červy, mám na mysli zejména bývalou koaliční KSČSSD, ODS, Piráty a tři poslední místa na mandátovém žebříčku. Babiš není můj favorit a oblíbenec, ale když jsem viděl, co má proti sobě, bylo mi ho docela líto. Okamury mi bylo líto spolu s Babišem. Myslím si, že kádrovat má volič. Politik pak má pracovat tak, jak jsou rozdané karty a projevovat aspoň trochu úcty a pokory nejenom k svým voličům, ale i k voličům těch druhých, které neoslovil. V tomto ohledu se projevili nejrozumněji a nejkonstruktivněji Babiš, Okamura a KSČM.

    OdpovědětVymazat