pondělí 15. listopadu 2021

"Nejšílenější projev v Glasgow"

Onen "nejšílenější projev" přednesl 1. 11. na Mezinárodním klimatickém summitu v Glasgow náš odcházející premiér A. Babiš. Je velice příznačné, že pochybné plátky, které tento projev ostře kritizují, nepřinesly jeho znění a většina z nich ani nějaké rozsáhlejší citace. Fulltext přinesl snad jen Neviditelný Pes. Je totiž třeba lidem utajit, že se jedná o jeden z Babišových nejlepších projevů a také nejlepší projev na té skotské klimatické kecárně (čímž ovšem není mnoho řečeno, tam by musel zazářit i Pepek Vyskoč ze Švejka).

Co Babiš kritizuje

Babiš jasně kritizuje fakt, že existuje jakási "zelená dohoda", která by měla zajistit nulovou úroveň emisí v roce 2050. Na této dohodě se domluvily členské sáty EU. Přesto se objevuje jakási pochybná agenda "Fit for 55", která jde daleko za rámec těchto oficiálních dohod, a je náhle státům vnucována.
Babiš také kritizoval skutečnost, že EU se svým devítiprocentním podílem na světových emisích CO2 nemá fakticky možnost tyto emise ovlivnit, ani v případě přijetí sebedrastičtějších opatření.
Rovněž zdůraznil nesmyslnost zákazu aut se spalovacími motory a dalších opatření, která EU činí, označil je za "sebedestruktivní".
Zcela jasně a natvrdo konstatoval, že spekulativní růst cen emisních povolenek povede k energetické chudobě značného procenta obyvatel. Čímž nepřímo kritizoval to, jak je s těmito povolenkami pracováno.

Co konstatoval

Konstatoval, že EU je už dávno závislá na ruském plynu a snahy o zablokování projektů Nord Stream II a Opal tuto závislost nijak nezmenší.
Zabýval se rovněž skutečností, že nikdo neanalyzoval ani dopady "zelené dohody" ani jejích "přítvrzení" typu "Fit for 55" na ekonomickou a sociální situaci v EU. Dokonce neexistuje ani představa, kolik tato opatření budou stát a zda nepovedou ke zruinování EU.
Rovněž uvedl, že jediná cesta České republiky k nulovým emisím CO2 jsou jádro a zemní plyn. Na našem území nejsou podmínky pro rozsáhlejší výrobu energie ze "zelených" zdrojů. Členské státy i samotná EU by měly uznat bezemisnost energie z jádra.

Nakonec vypíchl

"Tato konference se skutečně koná v pravý čas. Nedávný vývoj pro nás představuje naléhavý signál k tomu, že musíme začít přistupovat k zelené politice bez ideologie, kriticky a racionálně a musíme prosazovat změny postupně a hospodářsky, politicky a sociálně udržitelným způsobem."
Obávám se ovšem, že je to hlas volajícího na poušti. S výjimkou Babiše tam asi nebyl nikdo intelektuálně a/nebo morálně kompetentní tento projev pochopit.

Proč šílí ekologové a progresivisté všeho druhu?

Z mého pohledu je tento projev projevem jediného duševně zdravého člověka uprostřed blekotajících šílenců. Naprosto jednoznačně kontrastuje s bláboly typu "Dohnat a předehnat!" či "Pětiletku splníme za čtyři roky!", charakterizující tupou svazákovitost ostatních účastníků summitu.
Tento projev se dočkal odezvy v řadě zemí a povzbudil úsilí normálních lidí v boji proti ekologickým hovadinám, prosazovaným tamní politickou věrchuškou.
Tento projev je také důkazem, že pořád se ještě najdou v politice příčetní lidé.

Babiš má stoprocentní pravdu

Ekologické cíle jsou sice líbivé, ale nelze jich dosáhnout za cenu totální pauperizace obyvatelstva, případně masového umírání obyvatel, např. v zimě v nevytopených bytech. Tohle se dělo v Rumunsku za Ceausesca a všichni víme, jak tento odporný diktátor skončil.
Politika je prostě umění možného a když je něco ekonomicky či jinak nemožné, tak prosazování něčeho takového není politika, ale ideologické hovadství.
Je třeba jasně spočítat, kolik budou Grýn Dýl a podobné věci stát, je třeba definovat, kde se na to vezmou peníze, a v neposlední řadě je třeba jasně uvést, co to udělá se životní úrovní občanů. A musí se jasně definovat, jaká ekonomická zátěž ještě je únosná, a jaká už je. O tom by měli rozhodnout ne nějací jurodiví aktivisté, kteří dopad těchto omezení na ekonomiku naprosto nechápou, ba ani jacísi "vyvolení", na které tato opatření prakticky nedopadnou (nebo, vzhledem k tomu, kolik mají nahrabáno, jen ve velmi omezené míře). Měli by o tom rozhodnout sami občané, protože jich se to týká především.
V opačném případě se nám zcela zákonitě stane, že dojde k tak drastickému propadu životní úrovně, že lidé povstanou i s holýma rukama proti ozbrojených vrahounům z nějaké EU obdoby Securitate. A přidají se k nim vojáci a další ozbrojené složky státu. A "rumunská nesametovost" postihne celou EU.

Co Babiš neřekl

Babiš neřekl (to by ho asi sežrali), že celá hypotéza antropogenního globálního oteplování není podložena prakticky žádnými důkazy, jen problematickými spekulacemi, z nichž mnohé byly vyvráceny nebo zpochybněny. Neřekl ani to, že teploty, jaké podle různých "odborníků" povedou ke "strašlivé katastrofě", byly i v rámci historie lidstva opakovaně dosaženy a překročeny, a žádná katastrofa se nekonala. Ve vzdálenější minulosti bývala období ještě daleko teplejší (dokonce až subtropy v subpolárních a polárních oblastech) a naše existence na této planetě je důkazem, že žádnou katastrofu nevyvolala.
Babiš také neřekl, nebo to možná jde mimo něj, že vyšší koncentrace CO2 dramaticky zvyšují výnosnost některých plodin. Rovněž vedou k dnes již nepopíratelnému zazeleňování pouští. Kdybychom se pomocí nějakého kouzelného megavysavače dostali skokem na preindustriální hodnoty CO2 ve vzduchu, v řadě zemí třetího světa by propukly hladomory z neúrody. I u nás by došlo k dramatickému poklesu výnosů a následně tlaku na zvětšování plochy orné půdy. Pro řadu států v oblasti pouští a polopouští by nastala katastrofa a rozsáhlé části jejich území, dnes obývané či alespoň částečně hospodářsky využívané, by se staly zcela neobyvatelnými pustinami.

Babišův projev v Glasgow je tedy velice rozumným státnickým projevem. Z toho důvodu se proti němu ostře staví antidemokraté všeho druhu a, jak charakteristické, nutí své stoupence k odsouzení tohoto projevu, aniž by ho s ním seznámili. Ano, přesně tak se vypořádávala totalitní KSČ s Chartou. Podobnost čistě zákonitá.

Žádné komentáře:

Okomentovat