pondělí 19. března 2018

Co uplynulý týden dal

Islám

V Sýrii

Pokračoval nástup vládních sil proti Ghútě. Podařilo se rozdělit území, obsazené džihádisty z chalifátu na tři oddělené části a zahájit, za strašlivého jekotu neomarxistického póvlu, podřízení tohoto území civilizovanějšém poměrům.
Mimo jiné byly nalezeny chemické zbraně, které měli džihádističtí povstalci k dispozici. Což je IMHO důkaz jejich původu při "Asadových chemických útocích".
V polovině týdne se vládní vojska dostala až do klíčového města džihádistické enklávy.

Podle US ministerstva obrany

má část Talíbanu zájem jednat o míru. Problém ovšem je jednak ten, co udělat (a jak) s tou druhou částí, jednak to, zda se jedná o seriózní nabídku (IMHO ne).

Před vraždícími Turky,

kteří útočí na syrské území, prchají desetitisíce lidí. Turci se také vyjádřili, že hodlají tuto syrskou provincii trvale okupovat.

Imigrace

Německo

se oficiálně potýká s kriminalitou čečenských gangů.

Německá policie
provedla razie proti organizaci tureckých nacionalistů, působící v Německu.

V Madridu

imigranti masově atakovali občany i členy pořádkových sil a páchali žhářské útoky. Prý si máme zvykat.

Irácký imigrant

bal v Londýně odsouzen za pokus o vraždu 30 lidí. Snažil se v londýnskéom metru odpálit bombu.

Nový

německý ministr vnitra Horst Seehofer za CSU se vyjádřil, že islám do Německa nepatří. IMHO se jedná už o součást předvolební agitace před volbami v Bavorsku. Nový německý ministr také pranýřoval povýšené jednání EU s východními státy.

Obecné

Pokračovala krize na Slovensku,která postupně vedla k pádu vlády. V zemi se dostala k moci pouliční lúza, placená a řízená ze zahraničí, stejně jak tomu bylo při Majdanu na Ukrajině. Země směřuje k předčasným volbám, není ovšem úplně jasné, jak dopadnou (respektive jak dopadne sčítání hlasů).
V Česku se zatím podobný scénář nepodařilo prosadit, byť antidemokratická lúza nasadila studenty a školáky.
Pokračovaly hrátky s otravou dvojitého agenta Sergeje Skripala. Bez ohledu na fakta se vládní činitelé západních států shodli na tom, že viníkem je Rusko.

V Kolumbii

vyhráli volby odpůrci mírové dohody s povstalci. Problém je v tom, že "mírová dohoda" v podstatě zahrnuje "generální pardon" za všechny zločiny, kterých se povstalci dopustili, což je nepřijatelné pro pozůstalé po obětech. A těch pozůstalých je prostě tolik, že to ovlivnilo volby (protože povstalci byli při vraždění a páchání dalších zločinů pilní jak včeličky). Zastánci mírové dohody jsou zase dosti podobní těm, kdo nám tu v Evropě říkají, že si máme zvyknout na vraždění a znásilňování ze strany muslimů.

Rýsující se

dohoda mezi CDU/CSU a SPD byla podepsána. Může ovšem ještě dojít k rozpadu CDU/CSU po volbách v Bavorsku, pokud dopadnou pro CSU špatně.

V Praze

vyvolaly špatně načasované a nekoordinované uzavírky komunikací dopravní kolaps, hlavně o oblasti Žižkova, v němž nemají šanci projet ani vozidla MHD.

V Texasu

kdosi dává lidem ke dveřím balíčky, obsahující výbušnou nástrahu. Došlo ke smrti několik lidí a obyvatelé se začínají bát.

V USA

skončilo vyšetřování ruského vměšování do presidentských voleb. Komise dospěla k záveru, že vměšování volby neovlivnilo, demokraté s tím nesouhlasí. Naše sdělovací prostředky o tom informovaly ve stylu "Chruščov doběhl svěží" *

Učitelé v Texasu

se začali učit střílet. IMHO velmi rozumné opatření v souvislosti se střeleckými útoky ve školách.

Byl zadržen

Ivan Elischer, soudce pražského Vrchního soudu. Údajně pro milionový úplatek v kauze drogového gangu. Nakonec ho kolegové poslali do vyšetřovací vazby. Krátce na to, se provalilo, že byl odposloucháván pomocí "štěnic" (viz známý trezorový film "Ucho") a byly čteny jeho e-maily. Budou přezkoumávány i jeho rozsudky.

OS Windows

má významnou bezpečnostní chybu, která je navíc v Control Flow Gard, obřtežujícím uživatele, kteří se snaží v počítači spouštět "Microsoftem nepovolené" programy (problémy má třeba statistický program R, POVRay, některé textové editory a mnoho dalších). K chybě neexistuje záplata, přestože existuje už léta (od Windows 8.1).

Byl detekován

nový kmen HIV, který se šíří agresívněji a je rezistentní na některá antivirotika.

Zemřel

Stephen Hawking, fyzik, který se do značné míry podílel na vytvoření obrazu vesmíru a jeho historie, který je v současnosti obecně přijímán.
Asi nejdůležitějším objevem je Hawkingovo záření, kterým mohou černé díry ztrácet hmotu. Vysvětluje mimo jiné to, proč není vesmír zaplaven spoustou miniaturních černých děr a proč se nemusíme bát, že ve velkých částicových urachlovačích vznikne miniaturní černá díra, která následně pohltí celou planetu. Tyto miniaturní černé díry totiž čeká "odpaření" právě Hawkingovým zářením. Dokonce i díra velikosti protonu či neutronu, která by spadla do jádra Země, by se patrně takto vypařila.

Filipíny

odstoupily od Římských úmluv (o Mezinárodním trestním soudu). Tento akt odůvodnily útoky představitelů OSN, finální "kapkou, po níž přetekl džbán" byly útoky ze strany představitele totalitního islámistického státu ve funkci Komisaře OSN pro lidská práva, Zajda Raad Husajna.

Návrh zmírnění 

totalitního protikuřáckého zákona vláda odmítla, jeho cestě do Sněmovny však nemůže zabránit.

ČSSD

vrací do hry zálohové výživné (které by platil stát a následně je vymáhal po neplatičích alimentů, protože má vyšší kompetence k této činnosti než osamělá žena, musející se navíc starat o dítě). Já osobně považuji toto uspořádání za velice rozumné a do jisté míry i propopulační (odpadne jeden ze zdrojů motivace nemít děti). Klerofašisté byli prakticky vždy proti.

Trump

se v proslovu k vojákům vyjádřil pro vybudování vesmírné armády a let na Mars.
Snahu o cestu k rudé planetě verbalizoval při své předvolební agitaci i V. Putin. Staneme se svědky nového kosmického závodu, jako byl ten o Měsíc?

Ústavní soud

zavrhl odvolání Kramného. Je nutné v této souvislosti konstatovat, že děj, který popsala obžaloba, podle odborníků na elektřinu zcela odporuje fyzikálním zákonům. Zuřivá snaha udržet Kramného v kriminále je zcela jasně identifikovatelná a zcela jistě přispívá k vysoké míře nedůvěry v soudní systém u naší populace.

V Polsku

propustili po 18 letech věznění nevinného, odsouzeného za vraždu nezletilé dívky.
Dočká se něčeho podobného i výše připomenutý Kramný?

Ochratoxin A

našla v nadlimitním množství v rozinkách, prodávaných firmou Albert, vyráběných na Slovensku, ČZPI. Ochratoxin A je produkován více druhy mikroskopických hub z rodů Aspergillus a Penicillium (je pojmenován po Aspergillus ochraceus, v němž byl objeven jako první).
Poškozuje ledviny a je podezřelý z karcinogenity (byť tato vlastnost není tak jednoznačná jako u známějších aflatoxinů). Nicméně právě na možnou karcinogenitu jsou definovány limity této látky v potravinách.
Jeho zajímavou a mezi mykotoxiny ojedinělou vlastností je pomalé vylučování z těla a perzistování v krvi, ledvinách a svalovině. Protože se někdy vyskytuje v krmení pro prasata, prohlížejí se při porážce prasat ledviny a pokud jeví příznaky otravy tímto toxinem, jsou tyto vnitřnosti a krev vyjmuty ze spotřeby, případně se kontroluje obsah tohoto toxinu ve svalovině.
Tento toxin je podezřelý také z toho, že vyvolává balkánskou endemickou nefropatii, byť toto podezření není jednoznačně prokázáno.

Na webu deregulátor

je možné hlasovat o nesmyslných zákazech, včetně zákazu prodeje o svátcích. Zatím převažují stoupenci zrušení zákazu.
Opravdu si věřící soudruzi myslí, že zákaz prodeje o svátcích a nedělích zaplní ministrantošukům kostely?

Někteří

vzpomenuli na nekulaté výročí začátku německé okupace, která se projevila bezuzdným vražděním (třetina milionu mrtvých) a značnými hospodářskými škodami. "Veřejnoprávní" televizi toto výročí nestálo za zmínku.
Svět si připomínal spíše masakr v My Lai, ve skutečnosti dost problematický a rozporůplný.
V tento den v roce 1946 byl také přidělen ďáblu K. H. Frankovi obhájce ex offo. Ačkoli se hlásil k "zaujatosti proti svému klientovi", udělal pro něho maximum, nicméně popravě tohoto masového vraha (22. 5. téhož roku) by patrně nedokázala zabránit ani sama bohyně Justitia. Od pamětníků vím, že poprava KHF byla v jednom z filmových týdeníků, a že mnozí lidé si kupovali lístky do kina jen kvůli ní a před filmem odcházeli.

V JAR

narůstají útoky na bílé farmáře. Jedná se o humanitárních vízech do Austrálie. IMHO takovíto skuteční uprchlíci by byli, na rozdíl od těch předstíraných muslimských, jednoznačným přínosem i pro naši společnost a ekonomiku.

Nejen u nás

padají lávky a mosty. Spadla i lávka v Miami a zabila (patrně) šest lidí.

Chřipková epidemie

začala v průběhu týdne slábnout.

V závěru týdne

nám "lidmi způsobené globální oteplování" ukázalo znovu svou odpornou tvář: Sněžení, náledí a "zima jak v ruským filmu", jak říkával jeden můj zesnulý kamarád.

Bobři

páchají v Česku stále větší a rozsáhlejší škody. Tlak na možnost jejich lovení tam, kde dělají největší problémy, narůstá.

Piráti

opět obhajovali svůj fašistoidní záměr zrušit advokátskou mlčenlivost.


__________
* Vtip z doby totality: Chruščov a Eisenhower závodili v běhu. "Eisenhower doběhl předposlední, Chruščov doběhl svěží", informovalo o výsledku závodu Rudé Právo. Je docela děsivé, že tyhle vtipy z dob hluboké totality nabývají opět svého významu.

1 komentář:

  1. Ten vtip je vynikající, výstižný a máte bohužel pravdu, dýchají z něho jak časy dávno minulé, což je v pořádku, ale rozhodně není v pořádku, cítíme-li, že z něho nějakým způsobem čiší i ty současné. Jenže z těch starých vtipů čiší opravdu i ta současnost. Vzpomínáte na ten husákovský:

    „Svobodu zaručit můžeme, svobodu po projevu už nikoliv.“

    Vzhledem k tomu, že pana Konvičku kdesi stáhli přímo z tribuny, zdá se, že my už nemůžeme zaručit ani tu svobodu projevu.

    OdpovědětVymazat