středa 5. prosince 2018

Co uplynulý týden dal

Islám

Spojené

Arabské emiráty údajně omilostnily doktoranda M. Hedgese, který byl odsouzen na doživotí pro údajnou špionáž, kterou údajně přiznal podpisem dokumentu v arabštině (které nerozumí ani mluvené ani psané).

Další útok

v Afghánistanu znamenal smrt tří a zranění dalších tří amerických vojáků.

U Rakká

nalezli další důkaz humanity a tolerance islámu: Hromadný hrob, z něhož vyzvedli zatím pozůstatky kolem 500 lidí.

Podle naší armády

čeští vojáci afghánského zrádce a vraha nemučili.

Horst Seehofer,

německý ministr vnitra, šel na kobereček a pak odvolal, co řekl, a prohlásil, že islám do Německa patří. Konec konců, při nacistických tradicích Německa, proč ne?

Německé

ministerstvo vnitra pořádalo konferenci o islámu a na ní pozvaným muslimům servírovalo jelita (zřejmě prasečí, proto ten povyk). Není jasné zda z blbosti, nebo jako test islámské tolerance.

Imigrace

V Česku, k zármutku pokrokových sil, asi 3/5 lidí přiznávají obavy z uprchlíků a víc než 4/5 z islamizace. Většina lidí také podporuje restriktivní vládní politiku proti "uprchlíkům".
Na Slovensku zase v průzkumech zabodoval Kotleba spolu s dalšími antisystémovými stranami a propadly strany vládní. Přičemž ještě výraznější je to u mladých, pro něž nastávající volby budou první, takže nejde o "senilní demencí postižené seniory", jak se snaží charakterizovat své nevoliče "liberální" "demokraté".

Mexiko

začalo vyhošťovat migranty, kteří se pokusili násilně překročit hranici s USA (rve se mi do klávesnice cosi jako "trest za to, že se jim to nepovedlo", ani nevím, proč). Některé migrantky vyhlásily hladovku.

Dívku

z první třídy šikanovali ostatní spolužáci proto, že jediná ve třídě mluví německy.

Itálie

výrazně zpřísnila imigrační legislativu.

Obecné

Pokračoval rozruch kolem kauzy odchycených lodí v Kerčském průlivu. Ukrajina se babrala do vyhlášení válečného stavu. Rusové poslali významnou část zadržených posádek a cestujících (= příslušníků speciálních jednotek Ukrajiny) do vazby. Ukrajina vyzvala NATO, aby jim uvolnilo cestu do Azovského moře. Tato země také zakázala vstup na své území občanům Ruska mužského pohlaví ve věku 16 - 60 let. Není to náhodou diskriminace?
Pokračovala sága s názvem "medvěd na Vsetínsku".
Kauza Babiš mladší má nepříjemnou dohru pro soudruhy, co ji rozpoutali: ANO posílilo.

President Zeman

se vyjádřil skepticky k modelu dvou států na území Palestiny, který prosazuje pořád ještě OSN. Vyjádřil se tak v Knesetu, kde hovořil jako první český politik před tímto shromážděním.

Švýcaři

odmítli zelenoochranářský návrh proti zkracování rohů krávám. Konec konců, proto jsou zelení a další "pokrokové síly" zuřivými odpůrci demokracie a zejména té přímé.

Češi

se ve většině obávají manipulací při nadcházejících volbách do europarlamentu.

Sonda

InSight, která má provádět seismický průzkum Marsu, úspěšně přistála a podařilo se jí rozložit solární panely.
Doprovodné cubesaty pomáhaly zajistit přenos signálu ze sondy, jeden z nich, vybavený fotoaparátem, zaslal snímky Marsu a oba se podílely na výzkumu vlastností atmosféry této planety (na základě toho, co ta atmosféra udělá s jejich signálem). Nyní pokračují v letu dál, neměly možnost u Marsu zabrzdit.

Zelení jsou v šoku:

Zhoršil se stav ovzduší, protože je zima a lidé začali topit.

Macron
manévroval celý týden vzhledem k protestům "žlutých vest". Zároveň se podařilo dostat do ulic profesionální kraválníky, kteří začali demolovat obchody a zapalovat auta. Policie se naopak postavila proti Macronovi, alespoň pasivitou vůči demonstrujícím.

Britové

publikovali zjištění, podle kterého Facebook umožňoval Rusku zneužívat svou sociální síť, a to vědomě a po dobu několika let.

Modrotisk

se dostal na seznam kulturního dědictví UNESCO. Má ovšem smůlu kdokoli by se pokusil v EU touto technikou pracovat: Některé z klíčových chemikálií jsou restringovány (naprosto nesmyslně, nebylo to ani za bolševika) programem REACH.

Německo

má do roku 2035 skoncovat s uhlím. Němci se poté budou ohřívat tím, že na sebe budou vzájemně funět.

Německo

by se rádo dostalo po haluzi ke stálému mandátu Rady bezpečnosti OSN tím, že by formálně EU na tomto postu vystřídala Francii.

V Rusku

narůstá incidence nákazy HIV, loni měli cca 100 000 nových případů, letos jich bude asi ještě více. Jistěže něco lze připsat i na konto zlepšující se diagnostiky (hlavně zahrnutí většího počtu lidí), ale epidemie tam asi bují.

Pacienti

z nemocnice ve Frýdlantu mají otravu krve, nakonec byly nalezeny bakterie v lahvičce s anestetikem. Zdejší chirurgie je zavřená a šůruje se.

Slovenský

ministr zahraničí Lajčák prohlásil, že podá demisi, protože se Slovensko odmítlo připojit k imigračnímu aktu.

Miloš Zeman

kritizoval ministra Petříčka za plánované omezení ambasád v Maďarsku a Itálii, tedy zemích, které nejdou pod nos EU, a tím ani jeho loutkovodiči Pochemu.

Současná

epidemie eboly na východě Konga se už propracovala na pěkné druhé místo v epidemiích této choroby (co do počtu obětí). Asi by všechny překonal Thúkididův mor v Athénách, pokud by se prokázalo, že to byla ebola (je to jen jedna z možností). I co dopadu, protože tento mor vedl k porážce Athén v Peloponézské válce.

Náš vědec

Julius Lukeš byl jmenován členem Americké asociace pro rozvoj vědy za výzkum bičíkovců a výtrusovců, především parazitů napadajících člověka.

Česko

vydalo známku s Emilem Háchou.

Na ISS

byly objeveny bakterie odolné proti běžným antibiotikům.

V Bukurešti

zavřeli porodnici kvůli výskytu multirezistentních kmenů zlatého stafylokoka.

Zemřel

president George Bush starší.

Sorosova

vymývárna mozků (takzvaná "středoevropská univerzita") se stěhuje z Budapešti do Vídně.

Soud

na Slovensku uvalil vazbu na aktivisty Greenpeace, kteří agresívně vnikli na území dolu na hnědé uhlí v Novákách a zastavili tam práce na dobu 5 hodin (škoda, odhadují, v desítkách tisíce euro). Bohužel, později byli propuštěni.

1 komentář:

  1. Dík za lapidárně a sqěle vybrané informace.
    Milan

    OdpovědětVymazat