středa 22. září 2021

Greta a Olga

Je mi líto, dostává se ke mě stále více informací, ukazujících jistou paralelu a souznění mezi Gretou Thunberg a Olgou Hepnarovou.

Diagnóza

U Grety je zcela jednoznačně diagnostikován Aspergerův syndrom (dříve autismus), excelentně v silně rozvinuté podobě předvedený Dustinem Hoffmanem ve filmu "Rain Mann". U Olgy tento syndrom více-méně předpokládají novodobí psychiatři a zpravidla k němu ještě přidávají schizofrenii (či spíš v jejím věku hebefrenii, pokud je ještě uznávána jako samostatná nosologická jednotka, jak tomu bylo v dobách mého studia). Mnozí odborníci její kauzu považují za selhání československé psychiatrie v té době. Poněkud ovšem opomíjejí skutečnost, že psychiatrie tehdy sloužila v podstatě jako děvka vládnoucího režimu, protože ten už nemohl všechny své odpůrce zavírat do vězení, případně popravovat, ale zavíral část z nich do blázinců a tam jim ničil mozky megadávkami psychofarmak.

Motivace

U Olgy byla motivace jejího činu jasná: V souvislosti se svým psychickým stavem (respektive chorobou) se domnívala, že je svět vůči ní nepřátelský a údajně se mu chtěla "pomstít". Považuji za ne zcela vyloučené, že masovou vraždu, která nemohla skončit nijak jinak než rozsudkem smrti (zejména když vehementně předstírala psychické zdraví) a jeho vykonáním, plánovala jako určitý způsob sebedestrukce. S vysokou pravděpodobností jsou takto motivovány i některé teroristické útoky či masové vraždy neznámých lidí v současnosti, zejména, pokud není jejich motivem náboženská nenávist. V civilizovaných zemích zpravidla pachatele zlikvidují už policejní střelci nebo ozbrojení spoluobčané, což Hepnarové rozhodně v odzbrojeném socialistickém Československu nehrozilo.
U Grety je udávanou motivací "klimatická úzkost", do níž byla vmanipulována svými rodiči. Ti využili její psychiatrické choroby a cíleně v ní tento stav vyvolali. Už to je ve slušné společnosti na pár přes držku a v civilizovaném státě na kriminál, jako cílené zhoršování něčí choroby, navíc u osoby závislé. Vzhledem k tomu, že její rodiče jsou zaháčkováni v "alternativní" (= nefunkční ekoshity) ekonomice, lze jejich pohnutky charakterizovat slovy prvorepubličního práva jako "nízké a nečestné".
Nicméně i tato motivace je v podstatě nenávist. Nenávist vůči normálnímu světu, kterému v důsledku své diagnózy nerozumí, a který by při normálním fungování zarazil výdělky její rodiny, vznikající nesmyslnými a škodlivými aktivitami.

Úspěšnost

Olga Hepnarová zabila svých osm oběti, dalších dvanáct zranila, některé z nich doživotně invalidizovala, a skončila. Dodnes je proklínána pozůstalými po zabitých i těch, které "jenom" doživotně zmrzačila. Pokud byla cílem jejího činu sebedestrukce, tak alespoň v tom byla úspěšná.
Greta Thunberg se stala celosvětovou celebritou. Její bezcenné bláboly, dané příslušnou psychiatrickou diagnózou, poslouchají politické i ekonomické veličiny s pootevřenými ústy, jako byly v některých civilizacích na úrovni pravěku či starověku poslouchány verbální projevy duševně chorých. Ve východní větvi křesťanské církve se tak dělo až hluboko do novověku, kdy duševně nemocní, "jurodiví", byli považováni za ovlivňované bohem. Jejich postavení bylo tak výhodné, že se jiní snažili onu jurodivost předstírat a vybudovat si na tom kariéru (stačí jeden příklad: Rasputin).
"Řekla to Greta" je mnohdy jediný argument, dělající z vysloveného nesmyslu "slovo boží".
Bohužel, Greta má daleko větší destruktivní potenciál než Olga. Už dnes přispěla k tomu, že bláboly IPCC a podobných organizací jsou nadále vnímány ,méně inteligentní většinou populace jako cosi pravdivého, přestože po odborné stránce jsou to naprosté nesmysly a jsou jako takové relevantními vědeckými pracovníky identifikovány. Jistě se podílí i na tom, že současný skokový návrat klimatu na úroveň 70. let (kdy soudruzi vyhrožovali nástupem doby ledové) není adekvátně hodnocen. I onen "boj za klima" má svoje oběti, minimálně v tom, že se obrovské prostředky cpou do nesmyslných opatření a chybějí pak ve zdravotnictví, sociální sféře apod.
Obávám se, že už dnes překročil počet obětí Grety Thunberg počet obětí Olgy Hepnarové, byť se, pochopitelně, jedná o odhady na bázi extrapolací s vysokou mírou nejistoty. Nicméně s naprostou jistotou můžeme konstatovat, že jako součást mašinérie, protlačující zbídačení širokých vrstev obyvatelstva vyspělých zemí, destrukci energetiky, průmyslu a celé ekonomiky, má potenciál předběhnout svou předchůdkyni o mnoho řádů. Tato mašinérie má potenciál obětí v počtech desítek milionů, a záleží jen na (opět velmi nejistém) odhadu podílu jeho ikony na těchto výsledcích.

Přestože je dělí prostor a čas, mají Olga a Greta mnoho společného. Olgu reálně zastavit nebylo možné, jako není reálně možné zastavit osamělého atentátníka. Gretu potenciálně zastavit lze, a to bojem proti mašinérii, jíž se stala ikonou. Alespoň pro nás jsou dílčí šarvátkou tohoto boje volby v příštím měsíci. Rozhodnou, nakolik se budeme poddávat nesmyslům typu Grýn Dýlu, nebo zda bude v čele našeho státu někdo, kdo jim bude oponovat i za cenu rozchodu s EU.

Žádné komentáře:

Okomentovat