středa 8. ledna 2014

Apokalypsa z pohledu medicínského (1)

Předneseno na Fénixconu 2009

Apokalypsa musí mít zcela jednoznačně medicínský rozměr, protože výsledkem aktivit "strašlivých jezdců apokalypsy", tedy Smrti, Moru, Hladu a Války je vždy nějak porušené zdraví.

"Na co ti pacholci zemřou"

Mělo by nám být jasné, že smrt přijde až na konec, protože mrtvý nemůže dostat mor (přestože ten se z jeho mrtvoly může šířit na další živé), mrtvý už nemá hlad (pomineme-li zombie, které odněkud energii čerpat musejí, ale zřejmě to nemají regulováno pocitem hladu jako živí).
S válčením mrtvých je to trochu složitější, protože ti byli do válek zapojováni už od starověku.

- Mrtvoly (častěji nepřátel než vlastních, případně zdechliny dobytka) byly metány do studní za účelem jejich zneprovoznění, případně otrávení konzumentů vody (většinou šlo spíše o infekci než o mrtvolné jedy jako takové, ale důsledek byl stejný).
-- Němci za WW2 to vylepšili tím, že do studny naházeli nejdříve živé a na ně mrtvoly, takže ti živí byli dílem udušeni dílem zatlačeni pod hladinu. A pak se dost divili, že dopadení "němečtí osadníci ve východním životním prostoru" byli vojáky RA, kteří přes takto "zaopatřené" vesnice prošli, na místě stříleni.
- Mrtví byli v řadě případů použiti na zmatení nepřítele, a to od známé epizody s El Cidem, vedoucím posmrtně vojsko do boje, přes kapitulaci odbojné šlechty u Strakonic před mrtvolou krále Kaše (Rudolf Habsburský 1281 - 4. 7. 1307, necelý rok na trůně) až po využití zemřelých coby "sestřelených / utopených kurýrů" s cílem podstrčit nepříteli matoucí dokumenty během moderních válek.

Pochopitelně, pokud bude kyborgizace dostatečně pokročilá, tak se můžeme dožít toho, že si ani nevšimneme úmrtí spolubojovníka nebo nepřátelského bojovníka, protože se nijak zvlášť neodrazí v jeho chování.
Zatím pouze řešíme případy, kdy "vypnout" příliš "kyborgizovaného" pacienta, protože při rozsáhlé náhradě činnosti jeho vitálních orgánů je obtížné běžnými postupy stanovit smrt. V momentě, kdy začneme kyborgizovat i mozek, tak se hranice mezi mrtvými a živými ještě dále znejasní.
Nicméně, jakým způsobem mohou zbývající "jezdci apokalypsy" přispět k té definitivní smrti?

(pokračování)

Žádné komentáře:

Okomentovat