pátek 17. ledna 2014

Jak je to s plněním slibů ze strany ČSSD?

Na stránkách serveru První zprávy se rozčiluje soudruh Jaroslav Šebek, tajemník klubu seniorů ČSSD nad tím, že odklon soudruha Sobotky od předvolebních slibů revize zákona o církevních restitucích je řadou zpravodajských serverů presentován jako zrada na voličích, případně "vítězství ve volbách na základě podvodného slibu":

http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/sebek-sproste-lzi-proti-cssd-kvuli-cirkevnim-restitucim/

Sám soudruh Šebek ovšem ve stejném textu cituje předvolební sliby a program ČSSD:

"Budeme usilovat o výrazné snížení finančních plateb státu v rámci církevních restitucí."
"Budeme usilovat o výrazné snížení finančních plateb státu v rámci církevních restitucí tak, aby náhrada byla přiměřená a skutečně spravedlivá. Nepřipustíme vydávání majetku, který církve v únoru 1948 již nevlastnily. Zvážíme možnost daňových asignací, jež by v budoucnu mohly být využity i pro financování církví."
Vyvozuje z toho, že "přece nikde nebylo slíbeno, že bude zasahováno do zákona o církevních restitucích, případně že bude zrušen".

Zásadní problém uvedené obhajoby ovšem spočívá v tom, že celý uvedený zákon byl zločinci z ODS a TOPky koncipován záměrně právě tak, aby:

1. Nebylo možné (nebo bylo maximálně zkomplikováno) omezit finanční platby církvím, byť by byly zcela nedůvodné a nesmyslné (včetně plateb církvím, které v roce 1948 neexistovaly, takže jim komunisté neměli co ukrást)
2. Byly vydávány náhrady zjevně nepřiměřené a nespravedlivé
3. Byl vydáván majetek, o který církve přišly dávno před rokem 1948, a to od josefínských reforem až po prvorepubliční pozemkovou reformu (a církve o takové majetky už reálně žádají)

Uvedené tři body, s nimiž šla ČSSD do voleb, opravdu nelze garantovat nějakým dohledem nad restitucemi m(kterého se navíc ČSSD při koaličních jednáních v podstatě také vzdala), ale jeho gruntovním přepracováním či úplným zrušením a zcela novým sepsáním. A ústup od něčeho podobného skutečně nelze považovat za nic jiného, než za zradu na voličích či podraz na ně.
Nepředpokládám, že by soudruhu Šebkovi tato skutečnost zůstala utajena, bez ohledu na to, že coby senior (= +- mého věku) má nárok na to, aby mu to "zapalovalo" pomaleji.
Sobotkovo kličkování je názornou ukázkou toho, že nejen "pravicové" strany, ale i bývalá "levicová" opozice ve formě dlouhodobě zavedených stran jsou krajně nedůvěryhodné, a že papíry s jejich programem a sliby voličům nemají větší cenu než použitý toaletní papír. Jediné, co s tím jako voliči můžeme zatím udělat, je poslání i této strany (podobně jako ODS) na hranici bezvýznamnosti (= 5 % hlasů ve volbách), nebo ještě lépe až za ni. Různí šebkové, ochotní se od sobotků a podobných vykuků nechat kdykoli podvést a ještě přitom mručet blahem, budou než ubývat.

Žádné komentáře:

Okomentovat