pondělí 14. července 2014

Co uplynulý týden dal

V separatistických oblastech Ukrajiny
dochází k mučení civilistů, a to oběma stranami konfliktu, hlásí AI.

Ukrajinská armáda
zahájila ofenzívu, kterou vyhrává díky převaze v technice a počtech mužů. Ovšem poskytuje stále více záminek Rusku k zásahu ve prospěch ruskojazyčného obyvatelstva.

Na Majdanu
došlo k další střelbě, jejíž motivy jsou nejasné.

9 teroristů
odsoudili ve Francii za členství v teroristické organizaci a přípravu k teroristickým útokům. Advokátka jednoho z odsouzených se vyjádřila, že odvolávat se nebude, protože čekali trest vyšší.

Ze zajetí zločinecké tlupy
Boko Haram uprchlo několik desítek dívek a žen. Tato tlupa má na svědomí jen za letošní rok přes tři tisíce obětí.

Napětí mezi Izraelem a palestinskými Araby
po vraždách tří izraelských mladíků a jednoho palestinského přerůstá do vojenského konfliktu se zapojením těžkých zbraní.
Izrael zatkl šest podezřelých z vraždy palestinského mladíka, polovina se už přiznala.
Koncem týdne situace dále eskalovala střídáním střelby raketami s nálety letadly.

Talíbové ve Vaziristanu
se začali stříhat a holit, aby dostali mimikry, protože na tuto provincii útočí pákistánská armáda.

Proces s kamarády bostonských teroristů
začal v USA. Snažili se jim pomáhat s likvidací důkazů, jako jsou zbytky pyrotechniky nebo počítače.

Chamenejí
se snaží o zdevatenáctinásobení počtu centrifug na obohacování uranu. Je jasné, že čím vyšší počet, tím na vyšší stupeň čistoty bude možné štěpný izotop uranu obohacovat (= až do zbrojní koncentrace).

Irácká armáda
nalezla těla 53 pobtí teroristů z ISIL.

Nouzově přistát
musel Boeing na vnitrostátní lince v USA. Nafoukla se záchranná skluzavka, sloužící k nouzovému opuštění letadla. Prý ale nehrozilo porušení trupu.

Eduard Ševardnadze,
někdejší gruzínský prezident, zemřel ve věku 86 let. Byl výraznou postavou gorbačovské perestrojky, která nakonec vedla k pádu SSSR a rozpadu jeho vlivu na satelitní státy.

Papež František
vůbec jako první hlava katolické církve přijal v pondělí skupinu obětí pedofilních kněží a odsloužil mši za všechny postižené. Připustil, že v církvi jsou přibližně dvě procenta pedofilních kněží.

Kladně hodnotí
legalizaci "potratové pilulky" gynekologové. Nelze se jim ani divit, protože v Česku, na rozdíl od asi všech států, kde je povolena, je její aplikace spojena s hospitalizací na gynekologii, a tedy příslušnými body a poplatky.

Čtyři čeští vojáci
zemřeli při úterním sebevražedném útoku u letecké základny Bagram na severovýchodě Afghánistánu.

Síť pedofilů
rozkrývají ve Velké Británii. Stopa je ovšem už řádně vychladlá, protože se jedná o aktivity z 80. let. Vzhledem k zapojení celebrit do této sítě bylo vyšetřování několikrát úřerušeno či ukončeno.

Snížení dotací
církevním školám plánuje ministr Chládek. Dosud měly církevní školy hrazeno sto procent nákladů, novela by je měla srovnat se soukromými školami, které mají hrazeno kolem 70 procent. Lidovci, pochopitelně, vřískají jak Viktorka u splavu, byť je tento krok logickou součástí ekonomického odpojování církví od států, jehož součástí jsou i restituce.

Alzheimerovu chorobu
dokáže detekovat nový test z GB ve stádiu, kdy se ještě neprojevuje klinicky. Význam tohoto nového testu spočívá v tom, že chorobu dokážeme pouze zdržovat a z čím lepšího stavu pacienta vyjdeme, tím déle se dožije v provozuschopném stavu.

Gen Denisovanů
(relativně nedávno objevená odrůda člověka, nám vzdálená asi stejně jako neandrtálci, tj. schopná se plodně mísit s našimi předky) byl objeven u Tibeťanů. Je považován za součást mechanismu, který jim umožňuje přežívat pobyt ve vysokých polohách.

Sexuální deviant,
propuštěný čerstvě z psychiatrické ochranné léčby jako neškodný, spáchal prakticky ihned další sexuální útoky.

V prostorách FDA v USA
se našlo šest ampulí s virem pravých neštovic, o nichž se do té doby nevědělo.

Několik hodin po domácím porodu
zemřel v úterý v Roztokách u Prahy novorozenec. Geniální policejní mluvčí ovšem ihned věděla, že místo porodu nemělo na osud novorozence žádný vliv.

Anthrax
byl prokázán u jednoho uhynulého koně v Polsku. Faktem je, že se mohl pást na nějaké "anthraxové" pastvině, třeba i z dob mezi válkami nebo ještě starší.

Šakal obecný
rozšiřuje v posledních letech svůj areál a dostal se z východu až na severní Moravu.

Rusko

ve středu uskutečnilo první zkušební let zcela nové kosmické rakety, která je první od 60. let.

Soudní znalec,
který vypracoval nepravdivý posudek ve prospěch pachatele, dostal rok nepodmíněně, ale bude se odvolávat.

Katolický aktivista
a šéf gynekologické kliniky, který protahováním provedení legálního potratu dopustil porod těžce postiženého dítěte, byl vyhozen. IMHO by měl platit veškeré náklady, které tím postížené rodině vznikly.

Zmatek jako vždy
dělají právníci nad tím, že majitel domu, poškozovaného soustavně vandaly, si je natočil na kameru a pomocí záznamu z ní usvědčil. Hrozí, že "soukromí" pachatele při páchání kriminální činnosti bude, s požehnáním soudů EU postaveno nad právo chránit svůj majetek. S tím souvisí i následující:

Soudruh Huml
vyjádřil přání zbavit českého občanství tenistku Kvitovou za to, že přesídlila do Monaka. Jeho projev je na úrovni nezapomenutelných partii Jakešova projevu z Červeného Hrádku o Haně Zagorové. Problém je, že stát by měl za vybrané daně provádět určitý servis občanům, zatímco v reálu spíše občanům škodí (o příkladu takového konání je předchozí bod). Jestliže Monako nebo jiné státy ("daňové ráje") dokáží takovéto nebo i lepší služby poskytnout s mnohem nižší režií, pak to znamená, že je chyba na straně státu.

Zeman
se vyjádřil k případu lakonicky: Nikdo nemůže zabránit Kvitové platit v Monaku nižší daně.

U holčičky s vrozeným AIDS,
které bylo ihned po porodu intenzívně léčeno antivirotiky a virus z jeho krve zmizel, se HIV znovu objevil. Je zajímavé, že nikdo nemyslí na možnost infekce od pozitivní matky.

Ebola

řádí i nadále v zemích u Guinejského zálivu a konec epidemie není v dohlednu.

Nová studie na šimpanzích
prokázala, že geny mají na intelekt vyšší efekt než se zatím soudilo. Už jsem zaznamenal označení této studie za "rasistickou".

Řetězem

přivázal v Polsku syn otce alkoholika, aby ho přiměl dodržet předepsaný "suchý" režim. Byl obviněn z omezování osobní svobody.

Z Nymburku do Hamburku
vyrazili Češi na lodi z PET lahví.

V USA
vyvinuli antikoncepční čip, který může, přesným dávkováním léků, zabránit početí a na dobu 16 let. Může dávkovat i jiné léky. Může být, pochopitelně, i "hacknut" nepovolanými, jistě k velké radosti nositele.

Žádné komentáře:

Okomentovat