pondělí 6. října 2014

Co uplynulý týden dal

Islám

Chalifát

se dostal se svými vojsky až do těsné blízkosti Bagdádu. Zaútočil také na město Kobani v blízkosti hranic s Tureckem, kam řada obyvatel uprchla. Kobani útok odrazilo díky náletům na útočníky.

Satirou

se snaží bojovat s chalifátem Irácká televize. Zatím se jí dostalo akorát cenzurních zásahů ze strany islámistů v jejím vedení.

Chalifát

podobně jako Talíban, likviduje historické památky a ničí muzea. Prostě předvádí, stejně jako ti Talíbanci, "vysokou míru civilizovanosti" islámu. Část vzácných předmětů je rozprodávána, jejich historická hodnota se ovšem vytržením z kontextu výrazně sníží.

Další pobyt US jednotek

na svém území umožní Afghánistan. Řekněme si to upřímně, bez nich by byl tamní režim totálně vyřízený.
Talíban na to reagoval dalšími teroristickými aktivitami.

Levičácký Guardian

kvílí nad označením "islámský stát", ty vraždy, mučení, genocidy apod. přece nemohou páchat sluníčkoví muslimové, spojenci fašizující levice.
Mezi tím bylo nuceno i OSN přiznat, že v chalifátu dochází k páchání válečných zločinů.

Chalifát

vystavuje zajaté ženy a dívky na tržišti i s cenovkami a prodává svým členům a příznivcům jako sexuální otrokyně. Předchozí manželství neuznává (viz nedávná "kausa Miriam", je v tom konzistentní s islámem provozovaným jinde). Vzhledem k tomu, že naprosto stejně se chovali islámští dobyvatelé či nájezdníci kdykoli v předchozí historii (Balkán a sousedící země, vč. obou tažení Turků na Vídeň, Pyrenejský poloostrov, Levanta), nelze si dělat sebemenší iluze v tom smyslu, že by se to nedělo i u nás, pokud by se zde muslimové dostali k moci.

Sýrie

se ohradila proti možnému vpádu Turků na své území pod záminkou "boje proti islámskému státu". Faktem je, že sympatie islamisty Erdogana patří jednoznačně opačné straně konfliktu, než na které je legitimní syrská vláda.

Chalifát

zavraždil dalšího uneseného humanitárního pracovníka, Alana Henninga.

Obrna

se šíří v Pákistánu. Islamisté navíc zdravotníky obviňují ze "špionáže", "šíření nemocí" apod., takže jsou ohrožováni i na životech. IMHO nepomáhat, nechat to na Darwinovi.

Talíban

vyhlásil podporu chalifátu.

V Somálsku

byli islamisté vládními silami podporovanými z dalších afrických zemí vytlačeni od pobřeží.

Klasická situace:

Zatímco obecně byla populace v chalifátem obsazených územích uvržena do zoufalé bídy, ohrožující životy, "špičkoví" bojovníci si užívají luxusních hotelů a podobných zařízení.

Ukrajina

Sochu

V. I. Lenina svrhli nacionalisté v Charkově. Na to, aby člověk svrhl sochu masového vraha snad člověk ani nemusí být nacionalista. Ovšem sochu čtvrtinového Žida mohou svrhnout jen náckové.

Masové hroby

se našly u Doněcku. Kyjev to označil za "ruskou lež". Separatisté pozdeji údaj 400 mrtvých v jednom hrobu dementovali, prý se vztahuje na celkové počty mrtvých, o nichž se ví.
Současně se Rusko zabývá genocidou ruskojazyčného obyvatelstva ze strany Ukrajiny. Faktem je, že už ukrajinský jazykový zákon má ke genocidě blízko. Ukrajina kontruje pronásledováním ruských vyšetřovatelů.

Transit plynu

přes Ukrajinu patrně nebude o nastávající zimě možný.

Nové boje

se rozvinuly v blízkosti Doněcku. V souvislosti s Doněckem se objevila zajímavá (částečně konspirační) teorie: Sověti tam kdysi (60. léta) použili "mírový atom" a od té doby je nutno o centrum tehdejšího výbuchu pečovat, aby nedošlo k vyplavení radioaktivity do vodotečí a do moře. Pokud by "povstalci" toto přestali dělat (nebo jim to bylo vojenskými aktivitami Ukrajiny znemožněno), nastal by průšvih srovnatelný s velkými jadernými haváriemi.

Separatisté

odmítají federální uspořádání Ukrajiny. V zásadě se jim nelze divit, protože federace otevírá mnoho cest k obsazení jejich území a následnému zrušení federativního uspořádání.

O znovudobytí

doněckého letiště se snaží separatisté ve znovu se rozehřívajícím konfliktu. Bojovalo se tam až do konce týdne, s oběťmi z řad civilistů.

Ebola

Do USA

dorazil muž infikovaný ebolou. Cestoval přes Brusel.

Odhady průběhu epidemie

hovoří o zdvojnásobení počtu nakažených každých cca 40 dnů (tedy exponenciální průběh).

V USA

byli na konci týdne už čtyři nakažení ebolou. Zatím se ale nikdo z nich nenakazil přímo na jejich území.

Obecné


V Hongkongu

se demonstrovalo za demokracii. Policie tvrdě zasáhla, protože v Číně, jíž byl Hongkong vrácen i se zcivilizovaným obyvatelstvem, je demokracie zločinem.

Zabavovat auta

"silničním pirátům" hodlá ministr Chovanec. Problém je v tom, že takový druh trestné činnosti není v zákoně definován, takže to otevírá cestu k široké libo(z)vůli úřadů.

Zloději.

pardon, bankéři, ječí, že inflace v eurozóně neustále klesá. Ta je totiž jedním z faktorů, které umožňují jejich obohacování, aniž by byli nuceni pracovat a vytvářet nějaké pozitivní hodnoty.
ECB se nyní snaží uměle znehodnotit euro.

Znovu otevřena

byla kauza neúspěšného porodu v dnes již zrušené nemocnici ve Vrchlabí, kdy došlo při porodu přirozenou cestou k úmrtí nadměrně velkého dítěte. Znalci se nemohou shodnou, protože vysoká hmotnost dítěte byla způsobena nikoli tukem, ale výpotkem do dutiny břišní plodu v souvislosti se špatnou funkcí jeho jater. Jedním z mnoha důvodů mohlo být i používání potravinových doplňků matkou v těhotenství. Patrně by nepomohl ani ultrazvuk, jehož neužití je mj. vytýkáno, protože hmotnost odvozená z ultrazvuku je zatížena příliš velkou chybou, navíc tento prostředek hůř "vidí" plod zduřelý vodou.

40 000

uprchlíků zemřelo údajně zbytečně na útěku, většinou do Evropy. IMHO důležitější než nějaká ochrana (stejně nevíme, co s nimi dělat dál) by bylo zajistit, aby nemuseli utíkat.

Pozemky

pod černými stavbami pronajmou na Slovensku Romům, teří tam ilegálně bydlí.

IKEA

stáhla ze svých obchodů celozrnné těstoviny, protože na obalu nebylo uvedeno, že obsahují sóju. Sója je sice alternativními stravovači vydávána za divže ne vrchol zdravé výživy, nicméně obsahuje silné alergeny, které navíc mohou mít křížovou reakci vůči dalším luštěninám (hrách, fazole ...).

V Univerzitě

Pardubice čelili bombovému útoku. Ten se nakonec nekonal, ale náklady s vyklízením areálu a dalšími reakcemi na hrozbu se vyšplhaly na 2,5 milionu Kč.

Skutečnou bombu

našli v Ostravě (coby něžnou upomínku jejího bombardování za války). I zde se vyklízelo a evakuovalo, ovšem zcela smysluplně.

Jourová

byla "grilována" coby kandidátka na EUrokomisaře. Poslanci jí vytýkali hlavně příliš nekonkrétní odpovědi a část dotazů jí dali "za domácí úlohu" zpracovat písemně.

Historie HIV

byla upřesněna: Tento původně šimpanzí a na člověka zmutovaný virus pochází z 20. let minulého století z Kinhasy (Kongo), odkud se šířil mj. pomocí železnice.

V přípravách referenda

se rozhodla katalánská vláda pokračovat bez ohledu na verdikt španělského ústavního soudu. Madridští, ale taky bruselští hujerové mají sevřené půlky, protože samostatnost má v Katalánsku daleko větší podporu než ve Skotsku, kde nakonec o pár tisíc hlasů vyhráli příznivci anglického jha. Svou roli sehrála i možnost hlasování pro neSkoty. Patrně nepomohou ani nějaké sliby na poslední chvíli (jako v tom Skotsku, kde bylo následně jejich plnění odsunuto "na svatýho Dyndy").

Evropský soud pro lidská práva

potvrdil rozsudek komunistické československé justice nad údajnými pachateli únosu, znásilnění a vraždy studentky Cervanové. IMHO ani potvrzující rozsudek popřevratového soudu z roku 1992 nebyl zcela jistě zbaven komunistických vlivů.
ESLP tím jen dál (jako už v mnoha jiných případech) předvedl své politické sympatie. Není divu, že se nyní některé státy začínají snažit o vymanění se z pod jeho vlivu.

Občané ČR

se stále častěji dostávají do konfliktu se zrůdným systémem "sociální péče" ve Skandinávii a Velké Británii, který děti unáší a umísťuje do "náhradních rodin", které z toho mají velmi lukrativní byznis.
Asi příkladně se zachovali Poláci, kteří takto unesené dítě prostě unesli zpět do Polska, protože pokoušet se o nějakou nápravu uvnitř zločineckého systému, tvořeného jak "sociálními" institucemi, tak speciálními "soudy", jimž jde na ruku i policie, není reálné.
Jistěže kdyby měla vláda "kule", tak by přinejmenším zveřejnila příslušné případy a začala si zvát v pravidelných intervalech velvyslance příslušných zemí "na kobereček", případně ztropila povyk cestou Bruselu.

První dítě z transplantované dělohy

bylo přivedeno na svět ve Švédsku. Dělohu poskytla matka rodičky, takže z té samé dělohy vyšla matka i její syn, tedy vnuk dárkyně. Matka měla vrozené nevyvinutí dělohy.

Nový virus

se šíří pamětí ovladačů USB zařízení. Až na výjimečné situace ho nemusí detekovat antivirové programy, odstranit nejde ani formátováním flešky. Infikované zařízení může např. předstírat, že je druhou klávesnicí a cestou příkazů stáhnout do počítače malware. Může infikovat i další USB zařízení.
Faktem je že větší problém mají windows, protože ty mají ovladače např. tiskáren a dalších zařízení s právy superuživatele. Na Linuxu (např.) by nemělo dojít k tomu, aby fleška připojená s právy uživatele byla schopna bez sociálního inženýrství, které jí přidělí práva roota, zapisovat do systémové části disku nebo do zařízení běžících pod rootem.
Dalším faktem je, že patrně nejde o vadu USB zařízení, ale o jejich vlastnost, využívanour§znými speciálními službami ke šmírování obyvatelstva.

V Brazílii

zkoušejí proti šiřitelům horečky dengue komáry stejného druhu, infikované bakteriemi. Ty mají zabránit schopnosti komárů přenášet tuto chorobu.

1 komentář:

  1. K informaci o svržení Leninovy sochy, která je možná P-T. návštěvníkům tohoto blogu nesrozumitelná - k Leninově původu:
    - 50 % Rus (otec Rus)
    - 25 % Žid (děd z matčiny strany byl židovského původu, ale přestoupil na pravoslaví)
    - 12,5 % Švéd (babička z matčiny strany měla matku Švédku)
    - 12,5 % Němec (babička z matčiny strany měla otce Němce)
    Kromě těchto národností tam byla příměs ugro-finské a mongolské krve.
    v

    OdpovědětVymazat