čtvrtek 16. října 2014

Lidskoprávníci šílí

Pražská policie si dovolila zadržet zjevně nemocného cestujícího ze západního pobřeží Afriky, který se navíc vyhnul letištnímu zdravotnickému stanovišti, kam byl pracovníky letiště odeslán.
Argumentují tím, že
  1. V Ghaně, odkud do česka přibyl, ebolu nemají
  2. Že byl "traumatizován" postupem policie
K tomu se dá říci:
  1. Ghana leží prakticky přesně na půl cesty mezi hlavním ohniskem eboly a Nigérií, kde bylo diagnostikováno několik "nejvýchodnějších" výskytů tohoto onemocnění. Jeho šiřitelé, především opice a netopýři, ale v podezření jsou i další zvířata, navíc státní hranice neuznávají a ty jsou propustné z historických důvodů (hranice států, vzniklých na základě bývalých kolonií nerespektují přirozené hranice území místních kmenů a národů) i pro místní obyvatele.
  2. Sami pracovníci organizací, podílející se na zvládání epidemie, si soustavně stěžují na velice nízkou "štábní kulturu" v diagnostice a evidenci případů, takže prohlášení země za "ebola free" prostě není postačujícím argumentem.
  3. Navíc některé státy se snaží z politických a ekonomických důvodů výskyt eboly tutlat, dokud to jen trochu jde. V této souvislosti promptní reakce ghanské velvyslankyně může vyvolávat různá ošklivá podezření.
  4. Letištní personál dost dobře nemůže vědět, kde všude dotyčný před letem pobýval a s kým přišel do kontaktu.
Rozhodně se nelze ztotožnit s účelovými bláboly některých "lidskoprávních" levičáků, vyřvávajících na policii nesmyslná obvinění z "diskriminace".
Naopak se dá říci, že systém epidemiologické bdělosti zapracoval naprosto přesně tak, jak zapracovat měl: Podezřelá osoba, vykazující známky počátečního stádia eboly (které jsou velmi nespecifické a bez laboratorního vyšetření zaměnitelné s řadou dalších viróz, včetně chřipky, která byla nakonec diagnostikována) a přibyvší z oblasti, kde se s touto chorobou mohla setkat, byla zachycena. Byla vyřešena i její nespolupráce s personálem letiště. Po vyloučení onemocnění byla podezřelá osoba propuštěna.
Faktem je, že ještě před nějakými dvěma sty lety by postižený v podobné situaci šel do karantény, která mohla trvat až několik desítek dnů (sám pojem "karanténa" je zkomoleninou italského slova pro číslo čtyřicet, protože izolace posádek a cestujcích lodí, které připluly z oblastí s výskytem moru, trvala 40 dní).

Rozhodně bychom neměli dopustit situaci, aby se policie spolu s dalšími složkami zapojenými do epidemiologické bezpečnosti začala víc obávat vřeštění  "lidskoprávních" (v reálu zločineckých) organizací než rizika, že nechají "volný výběh" nemocnému s ebolou.
Je mi jasné, že rozsáhlá epidemie eboly v Evropě je vlhkým snem fašistoidů z "Římského klubu" a podobných pochybných organizací, jejichž členové už dávno měli stát před mezinárodním soudem podobně, jako představitelé nacismu. To je také jedna možná příčina jejich jekotu v siatuaci, kdy systém protiepidemické ochrany předvedl svou funkčnost.
A nedávný případ ve Žďáru názorně ukázal, co se stane, když připustíme hypertrofii "lidských práv" potenciálně nebezpečných pacientů.

1 komentář:

  1. Jistě, Pergille.
    Navíc - neumíme se smířit s nevyhnutelnými jevy. Destabilizace schizofrenika prostě může nastat. Je to smůla - ale třeba za to nikdo nemůže. Nejen podle zákonů, ale i podle selského rozumu. A my pořád hledáme toho, "Kdo za to může"...

    OdpovědětVymazat