úterý 24. září 2019

Byl Čapák chybou?

Dnes se dozvídáme, že dotace na Čapí hnízdo, z fondu pro menší a střední podniky byla sice zákonná (když nakonec státní zástupci odmítli Babiše žalovat), ale že šlo o zneužití tohoto typu dotací. Je to pravda?

Dotace na podnikání

Celá ekonomika EU je orientována na velké, státem řízené, podniky, do jejichž chodu nemají formální vlastníci co mluvit.
Ano, vedle komunistického (s nesčetnými variantami) existuje i jiné státní řízení ekonomiky, kdy podniky sice nejsou svým vlastníkům formálně zabavovány (znárodňovány), ale je na ně uvalena kuratela nejrůznějšího druhu, od přímé státní správy (někdo v tom podniku sedí ve vrcholných orgánech a má právo rozhodujícího hlasu a formálně existující správa podniku má hlas pouze poradní), případně že je podnik natolik sešněrovaný nejrůznějšími předpisy, zákazy a příkazy, že má jeho formálně samostatné vedení prakticky nulovou svobodu rozhodování. Takto se chovají politicko ekonomické systémy fašistické. Klasikou byla Itálie za Mussoliniho, která dala celému tomuto směru jméno, byť se jeho prvky vyskytovaly i jinde (a dokonce i dříve). V podstatě fašistický byl i Rooseveltův "New Deal". Nacistické Německo pak bylo kombinací obou těchto systémů (proto mělo tak blízko k SSSR), protože vedle obecnými příkazy a zákazy (nakonec vedoucími až k systému čtyřletých hospodářských plánů) sešněrovaných podniků zde byly i podniky propojené svým vedením se státní správou a nakonec byly v německé ekonomice přítomny i podniky různými formami "arizované", tedy ukradené původním majitelům a spravované "zástupci německého lidu", přímo řízenými nacistickou stranou a vládními orgány.
Po tomto úvodu je vcelku jasné, že EU má nejblíže ke klasickému fašismu a ty tisíce stran norem a direktiv ročně (které v podstatě nelze ani přečíst, protože se jedná o odbornou ekonomicko - právnickou hatmatilku, proloženou prvky "newspeaku", nesrozumitelnou i většině právníků a ekonomů), jen vytvářejí právě fašistické prostředí v EUnijní ekonomice.
Je v podstatě jasné, že takováto ekonomika musí (ex definitio) být orientovaná na velké podniky (protože řídit jeden velký podnik v rozsahu výroby 100 procent je daleko snazší než řídit desítky podniků s rozsahem výroby od několika málo do něco přes deset procent). I pokud by byly původní úmysly "čisté" (jakože nejsou, protože EU je v mnoha ohledech potomkem nacistické 3. říše) nutně by systém dotací musel spontánně tendovat k podpoře co největších podniků, která je "nejefektivnější". Alespoň v očích úředníka, byť obyvatelstvo celého bývalého východního bloku vidělo na své oči přesný opak.

Čapák a spol.

Při získání dotací na Čapí hnízdo bylo postupováno naprosto standardním způsobem. Ten prostě umožňuje, aby velké, státem podporované, podniky mohly úspěšně předstírat, že jsou malé nebo střední, a dosáhly na dotace, které jsou v reálu určené především jim. Celý systém doplňuje i skutečnost, že úspěšný žadatel o dotace potřebuje živit větší počet specializovaných právníků, které by malý nebo střední podnik nebyl s to ze svých hrubých příjmů utáhnout, protože by mu nic nezbylo. Drahé (tudíž za horizontem možností malých a středních podniků) jsou i služby speciálních konzultačních firem, bez spolupráce s nimiž je žádost o dotaci předem ztracená.
Čapí hnízdo tedy získalo dotace způsobem, který je v EU naprosto standardní a naprostá většina dotací pro tento typ podnikání je získána právě takto. I premiér Babiš několikrát upozornil na to, že pokud by měl být odsouzen on, znamenalo by to jen v Česku precedent pro odsouzení podnikatelů, kteří postupovali naprosto stejně (a v EU přiměřeně více).
Tohle je něco, čeho se politici EU jednoznačně bojí, protože by takováto série obvinění a procesů nakonec vedla k rozchodu EUrounijních politiků s těmi, kdo ji nejvíce podporují. Navíc Babiš v pozici premiéra ČR není nějaký bezvýznamný podnikatel, kterého je možné nechat zmizet za mřížemi. Proces s ním by vyvolal velký poprask a byl by pro EU dosti značnou politickou katastrofou.

Zemanova abolice

Na rozdíl od ultralevicových "liberálních demokratů" si nemyslím, že by současná výhrůžka abolicí premiéra Babiše byla v nějakém rozporu s tím, co prohlásil v minulém roce (že nechá proběhnout příslušné řízení v justici). Uvedené řízení řádně proběhlo a Babiše osvobodilo. Pokud by se teď ještě něco dalšího, v zásadě mimořádného a mimo rámec našeho práva, rozjelo, znamenalo by to projev podřízení se naší justice (či bezpečnosti) nějakému politickému zadání. V takovém případě by abolice rozhodně nebyla v rozporu s presidentovým příslibem z loňského roku, protože by nenarušovala řádné konání justice, ale jen jakési fašistické manévry (ze strany fašistů, co si říkají "liberální demokraté), prováděné v rozporu s právním státem.
Faktem je, že naši fašisté se snaží stavět nad zákon i nad vůli voličů. Dodnes neuznali volební vítězství Zemana nad Schwarzenbergem, který by poslal Beneše před mezinárodní tribunál (alespoň víme, že ti, co se v nich schází, se prakticky neliší od odpadu, který se sešel před 81 lety v Mnichově), natož to druhé nad úspěšným stahovatelem králíků Drahošem. A v současnosti se tahle parta totalitářů snaží obcházet či lámat demokratické zákony, co to dá.
Zemanova slova byla určena právě jim, kteří by se snažili protrahovat jakési pseudořízení s Babišem celá léta jen proto, aby ho obtěžovali. A právě proto se potrefené husy ozvaly a začaly kejhat.

Takže se ukázalo to, co věděli všichni, kdo si o EU nedělají žádné iluze (nebo jen minimální, kterých si nejsou vědomi). Babiš postupoval přesně podle toho, co mu umožnily EUrounijní zákony a předpisy a neporušil ani u nás platné právo. Čapák je jen zrcadlem, poskytujícím obraz podstaty EU. A je třeba připomenout motto Gogolova Revizora:
"Nezlob se na zrcadlo, máš-li křivou hubu."
Bez ohledu na to, že se tímto patrně tento blog stane "ruským desinformačním webem", protože podle soudruhů elfů byl Gogol Rus, jelikož psal rusky.

Žádné komentáře:

Okomentovat