neděle 22. prosince 2013

Co uplynulý týden dal

NKÚ štěká na ministerstva,
že často přiklepávají zakázky bez veřejných soutěží. Dle mé zkušenosti s těmito procedurami dělají dobře (ta ministerstva) protože uvedené soutěže vždy prakticky vyhraje dodavatel největšího šuntu. Je to mj. dáno i tím, že úřednící v příslušné soutěžní komisi nemají sebemenší zájem na použitelnosti či alespoň bazální funkčnosti toho, co se vybere. Výsledky podobných soutěží vidíme všude kolem sebe, vždy tam, kde ve veřejném sektoru něco hapruje.

Papež
byl označen za marxistu a vlivný gay plátek ho jmenoval "mužem roku". Prý mu to nevadí.

Okamura
upozornil na narůstající propad důchodců (v příštím roce jim mají být důchody valorizovány o "celých" 45 korun) spojený s nárůstem sebevražd v této sociální kategorii. Nedivil bych se, kdyby se ukázalo, že takto socialisté řešili mandatorní výdaje státu.

Italská studentka
je obviněna za sexuální obtěžování - za to, že při demonstraci policistovi políbila přílbu (průhlednou část). IMHO pokud byla namatlaná rtěnkou, mohla mu tím zhoršit výhled, což bych viděl jako závažnější záležitost.

V Maďarsku
bodovala v doplňovacích volbách "extrémní pravice", slibující, že bude, na rozdíl od protikandidujících stran, vládnout v zájmu občanů, nikoli "malých králů" (tj. místních politických bossů). A všichni se strašně diví a rozčilují, že u občanů propadají strany, které takovou samozřejmost nejsou s to garantovat.

ČSSD a ANO
vytvořily komisi pro církevní restituce. Tedy 5 minut po dvanácté dělají to, co se mělo udělat před procpáváním této nemravnosti parlamentem.

U Lockerbie
údajne vraždil egypťan. Časem se patrně dozvíme, že to byl marťan.

Tančící dům
byl (relatině úspěšně) prodán. Dosavadní uživatelé si stěžovali na nepoužitelnost vnitřních prostor i pro běžnou kancelářskou práci. Platí pro něj +- to, co jsem před časem napsal o vile Tugenhat - navrch huj, vespod fuj.

Další důkaz globálního oteplování
je tu: Ve Vietnamu poprvé po cca půl století sněžilo.

20 let od začátku ELSPAC
bylo oslaveno vědeckou konferencí. Málo se ví, že tým ELSPAC byl vyhnán z brněnské LF a zakotvil na přírodovědecké fakultě, a to údajně proto, že "údaje o pacientech, starší než pět let, nemohou nikoho zajímat". Vzhledem k tomu, že příslušný děkan byl hematoonkolog, byly na toto téma štiplavé komentáře ve smyslu, že je deformován svým oborem, v němž pacienti tak dlouho nepřežívají.

V Číně se objevil
nový kmen ptačí chřipky. Takže se máme na co těšit.
Ve hře je vakcína, která by byla více-méně univerzální. Její univerzalita spočívá v tom, že největší změny na povrchových antigenech chřipkového viru jsou na jejich částech, které trčí nejvíc ven. "Nožičky", kterými jsou připojeny ke kapsuli viru, jsou relativně méně proměnlivé (což je docela logické, potřebují se jimi připoutat na tu kapsuli). Podařilo se, ovšem fuj fuj genovým inženýrstvím, vytvořit bakterie, které mají na svém povrchu antigeny odpovídající těm spodním částem výčnělků, takže protilátky proti nim mají univerzálnější charakter. Je to ovšem špatná zpráva pro výrobce dosavadnmích vakcín.

Putin amnestoval
Pussy Riot a grýnpísáky. S tím prvním nemám problém, to druhé mi, Voloďo, tak trochu vadí.

NOAA
naměřila nejvyšší teploty povrchu pevnin a oceánů za listopad od doby, kdy provádí měření (přes 130 let). Škoda, že její výsledky nejsou konzistentní s měřeními jiných institucí.

EK
vytvořila směrnici, umožňující celo EUnijní zákaz elektronických cigaret. Výrobci nikotinových žvýkaček a náplastí mohou jásat. Patrně i nad dobře investovanými pěnězi.
Celé je to konzistentní i s (patrně) nadcházejícím koncem "války proti drogám". Patrně se připravuje "válka proti tabáku", aby bezcenní parazité z protidrogových oddělení měli co dělat a nemuseli se jít život prací.

Comenia script
na školách selhal. Patrně proto, že materiály pro výuku jsou výrazně dražší než standard (po opakovaných slevách púořád ještě o polovinu). Autoři od samého počátku zavedené CS koncipovali jako ryze komerční projekt, což ve školství dost dobře nejde (z mnoha důvodů).

18. 12.
jsme si připomenuli dvouleté výročí komplikované a problematické osobnosti na našem "trůnu", Václava Havla. Mimochodem, smrtí 18. VH zcela jednoznačně a nezpochybnitelně dokázal své sympatie k neonacistům a jiným extrémistům.

ANO
narůstají volební preference, aneb zavedené politické strany se zvládají dál a dál diskreditovat.

V Polsku narůstá počet ateistů,
jak ukázal nedávný průzkum. I tam se stačila Církev po vítězství nad komunismem totálně zdiskreditovat.

Nizozenské prostitutky
chtějí stějné nároky na penzi, jako mají fotbalisté. Je to v zásadě správné: Obě skupiny "prodávají" svoje těla a obě to nemohou dělat do doby odchodu do regulérního starobního důchodu. Stejný problém mají, pochopitelně i sportovkyně, baletky a podobné "tělesné" profese.

Lidovci přiznali,
že jejich zájem o minosterstvo zemědělství je akcentován snahou o "pohlídání" vydávání pozemků církvím. Respektive o tlak na vydávání i těch pozemků, na něž církve (a zejména Církev) nemají ani podle zmršeniny minulé vlády nárok.

V Británii
(konečně) odsoudili pachatele květnové islamistické vraždy svého vojáka. Výše trestu není známa, spekuluje se o doživotí, nicméně i o tom, za jak dlouho je z toho doživotí pustí. Inu, trest smrti je trest smrti.

Teroristé v Afghánistánu
zavraždili oběšením dvě unesené ženy, z toho jednu těhotnou. Předpokládám, že několik zvlášť neohrožených evropských diplomatů možná zapípá něco mírně odsuzujícího. Faktem je, že bychom přesně stejně měli zacházet naprosto se všemi, kteří se jen ochomýtnou kolem islámského terorismu.

V Ugandě
jsou na postupu islamisté, a tak schválili zákon, podle něhož je za homosexualitu trest smrti. Naši příslušníci GL komunity, kteří se mnohdy bijí za "práva utlačovaných muslimů" by měli přešlápnout (a sundat tlapku s vedení), aby pochopili, co se s nimi stane, když ti chudáčkové utlačovaní budou sepisovat a vnucovat zákony u nás.

ČNB
po nedávných intervencích proti občanům tohoto státu klesly preference oblíbenosti. Předpokládám, že se soudruzi diví.

Boromejky obratem
prodaly zrestituované pozemky. Připomeňme si pietně prorestituční agitaci o církvích coby dobrých hospodářích.

Kanada
legitimizovala prostituci, IMHO krok správným směrem (a to přesto, že se podobně živit nehodlám).

Komunisté
navrhují referendum o zrušení restitucí.

Narůstá tlak
na zrušení prodejní doby v neděli a ve svátcích. Jedné z mála výhod prostých občanů, které jsou spojeny s rokem 1989 a které současně máme proti okolním státům (vyjma Slováků), jak bylo komentováno. Skutečně si prosazovatelé tohoto zákazu myslí, že lidé místo nedělních nákupů (na které prostě přes týden není čas, řada lidí má i více než jedno zaměstnání) půjdou poslouchat skřeky nějakého bezcenného hovada do kostela?

4 komentáře:

  1. Nevím, odkud jste tu zprávu o italské dívce vzal, ale je nepřesná, řekla bych falešná..
    Jak sama studentka, Nina De Chiffre, přiznala novinářům, ten polibek byl částí provokace vůči mladému policistovi. Před tím se před ním provokativně kroutila jako "sex worker" čili jako prostitutka, aby ho vyprovokovala a zesměšnila. Poliicista to pochopil a nenechal se zmást. Proto byla také obviněna ze sexuálního obtěžování.
    Psaly o tom všechny noviny.
    Podrobněji na stránkách la Repubblica.
    http://torino.repubblica.it/cronaca/2013/11/18/news/macch_bacio_di_pace_era_un_gesto_di_disprezzo-71239770/
    Informace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Informace,
      jsem, bohužel, odkázán na česky psaná média. Myslím si, že nějaké nakrucování atd. se vnímá velice subjektivně a na obecné úrovni bych ho za "obtěžování" nepovažoval. Oblízaný či ortěnkovaný průhled přílby (štít) za to může toho policistu reálně ohrozit tím, že třeba na nějaký letící předmět zareaguje opožděně. Kdybych takovouhle kauzu soudil já, tak bych se točil na tomhle, už proto, že zneprovozněná plocha a míra narušení výhledu jsou zcela objektivní a neodkecatelné parametry.

      K té subjektivitě:
      Maminka jedné mé (bohužel již zesnulé) kolegyně byla advokátkou a řešila žaloby o rozvod ženských klientek. Jedna její klientka se dala rozvést se svým mužem proto, že byl šíleně sexuálně náruživý: vyžadoval TO každou noc několikrát, i když jeho paní vstávala do práce (dělal snad na dráze) a tam měla závažné problémy se spánkovým deficitem, párkrát i málem vypadla za jízdy, což ji nakonec motivovalo k tomu rozvodu. Soudce ji tedy rozvedl, ale neodpustil si jedovatou poznámku: "Jiná by špendlíčkem hrabala..."

      Vymazat
    2. Když dovolíte, Pergille,
      ten soudce byl vůl.
      K té dívce, Byla to manifestace proti stavbě rychloželeznice Turin-Lyon, proti které už manifestují, často násilně, už asi tři roky. Že prý tou stavbou zničí celé údolí. Pakticky se celá stavba pro manifestace a útoky proti strojům a pracujícím nehýbají s místa. Takže soudní zásah proti blběnce by místný. Jenže měli posadt do chládku hlavně ty, co ty protesty rozněcují.
      Informace

      Vymazat
    3. Informace,
      v tomhle s vámi na sto procent souhlasím. Naprosto stejná situace byla letos s protestujícími na Šumavě. Nakonec na ně někteří místní, obrazně řečeno, vzali vidle; ovšem hlavní problém nejsou ti protestující blbečkové, ale ti, co s nimi ze zákulisí manipulují. Po těch by se mělo jít přednostně. Nicméně něco takového je v prostředí právní debilizace made in EU prakticky zcela vyloučeno.

      Vymazat