neděle 1. prosince 2013

Co uplynulý týden dal

Restituce
dále hýbou poslaneckou sněmovnou a sestavováním vlády.

Lustrace
a lustrační zákon jim začínají konkurovat. Jde především o lustrace potenciálního předsedy či místopředsedy vlády Babiše. Část poslanců spolu s komunisty pěje vábný song o jejich zrušení, zbytek pléduje o jejich zachování na věčné časy (a následně budeme muset ukazovat čistá lustrační osvědčení svých rodičů, prarodičů ..., aby příslušný byrokratický aparát, nad lustracemi vytvořený, měl i nadále práci zachovanou).
Faktem je, že asi největší kus pravdy má Okamura, který tvrdí, že by se měl dodělat zákon o státní službě (který má potenciál vychytat alespoň největší blbosti a nedůslednosti lustračního zákona, IMHO záměrně do něj zakomponované) a LZ poté zrušit. Řvou pochopitelně především ti, kdo mají máslo na hlavě ještě větší a smradlavější než pozitivně lustrovaní, ale sami jsou v důsledku jeho četných nedostatků a nelogičností "čistí".

Nejvyšší správní soud
svým rozsudkem o tom, že ČT postupovala správně při předvolební diskriminaci některých stran přispěl k newspeaku novým pojmem: "odstupňovaná rovnost". Neexistuje něco jako Orwellova cena? Jinak je celá tahle kauza názorným důkazem toho, co bylo řečeno o odstavec výše.

Profesionální humanisté
stále ještě přežvykují (a ne a ne to spolknout) Zemanův návrh na přesun našeho zastupitelství v Izraeli do Jeruzaléma a ukončení předstírání, že hlavním městem tohoto státu je jakýsi Tel Aviv.

Do republiky vtrhl "arktický vzduch",
tj. bylo pár stupňů pod nulou a místy a dočasně vznikala náledí. Alespoň ve městech to silničáři zvládli. Údajně se na to připravovali předem podle předpovědi počasí. No, hlavně, že se nepřipravují podle předpovědí klimaalarmistických panelů.

Starosta Modravy
(Šumava) promluvil. Zdá se, že po devastaci Šumavy kůrovcem, kdy drasticiy opadl zájem turistů o tuto destinaci (taky proč se rekreovat v prostředí, připomínajícím špatně rekultivovanou skládku, že?) začínají tlačit na místní zástupci firem, zabývajících se těžbou zlata. Dříve bylo loužení ložisek kyanidy v nedotčené přírodě nemyslitelné, dnes po její totální devastaci a zbavení místních lidí zdroje výdělku z turismu, může být vše jinak. Celé to vzbuzuje různá temná podezření (jako proč se ti ekologové vlastně přivazovali k těm infekčním stromům). Nebylo by to poprvé, kdy by se "ekologické" a "zelené" organizace propůjčily k nějakým v podstatě aniekologickým aktivitám.
Celá věc má pochopitelně ještě ten aspekt, že nechat to zlato vytěžit nějakou nadnárodní firmou je pro nás krajně nevýhodné, protože podmínky těžby jsou velmi špatné. Tyhle firmy platí za možnost těžby zlata v podstatě směšné částky, zanechají po sobě zdevastovanou krajninu s depoty arsenu a jiných těžkých kovů a rovněž s depoty kyanidů. To představuje ekologickou zátěž v mnoha ohledech podstatně závažnější než např. odpad z jaderných elektráren. Další aspekt celé věci je, že cena zlata jde neustále nahoru, protože se objevují jeho stále nová a nová technická využití. Je jasné, že bude potřebné nejen jako drahý kov, ale i jako velmi ceněná průmyslová surovina. Z tohoto hlediska je pro nás výhodnější nechat si zlato zatím v zemi a jen se těšit z růstu hodnoty, kterou ta ložiska mají. Rozhodně jsou to lépe uložené peníze než vklad v korunách či eurech.

Ach, ti básníci!
V Česku narůstá skandál kolem dodatečného vyřazení rappera (který si sám sepisuje texty) s pseudonymen "Krvavý řezník"; původně měl být na hodnoceném místě v kategorii "objev roku". Došlo i k protestnímu vracení udělených cen. Porotě se "politicky nezdál", a tak byl vyřazen. Jako za totality, kdy k podobným "úpravám" výsledků ankety docházelo také.
V Dánsku zase naplno běží skandál kolem básnické prvotiny mladého islámského imigranta (resp. potomka imigrantů), Yahya Hassana. Ve své prvotině si dovolil moc: Označil za hlavní příčinu bídy svých vrstevníkiů islám, prosazovaný ve fundamentalistické podobě generací jejich rodičů. Řev se ozývá nejen po mešitách, ale řvou i multikulturalisté, protože YH se ocitl v pozici dítěte ve známé Andersenově (holt to Dánsko!) pohádce, které prohlásilo, že král je nahý. A všichni, kdo jsme to četli, víme, jak to bylo dál: Lidé se sice smáli a juchali při pohledu na nahatého krále, nicméně ten šel důstojně dál a za ním sluhové, nesoucí vlečku, která tym vůbec nebyla. A my, co máme více zkušeností s totalitou než velký pohádkář, si umíme představit, že ve smějícím se davu se agilně činili příslušníci královské tajné policie (neboli KTAPO) a sestavovali seznamy těch, co se chechtali nejvíc. Takže nás nepřekvapí zvěst, že na básníka již bylo podáno obvinění z "rasismu".

Žádné komentáře:

Okomentovat