úterý 20. května 2014

Přinesli nám náboženství malí zelení mužíčkové? 2.

Náboženství jako prostředek infiltrace

Jestliže se podíváme na (velká monoteistická = VM) náboženství a porovnáme ho s tím, co by měla dokázat nějaká sabotující infiltrace, tak vidíme řadu podobných rysů.
Infiltrátor potřebuje
- iracionální vnímání světa, nejlépe takové, v němž není pro mimozemskou invazi místo
- iracionální jednání v konfrontaci s projevy invaze
- potlačení jakýchkoli racionálních reakcí na tuto invazi
Náboženství (VM) poskytují
- iracionální vnímání světa, v němž není místo pro jiné myslící bytosti, a tedy ani invazi jimi prováděnou
- zcela jistě i přehršel iracionálních reakcí, včetně vnímání něčeho podobného jako apokalypsy či "božího soudu"; toto naprosto jednoznačně předvedla i reakce vysoce religiózní americké společnosti na známou Wellesovu rozhlasovou inscenaci Války světů H. G. Wellse, která vyvolala obludnou paniku, vlnu sebevražd a dalších projevů, které znesnadnily či znemožnily jakékoli pokusy o racionální jednání - uvedená epizoda jasně ukázala, že monoteisticky religiózní společnost není schopna se s mimozemskou invazí vyrovnat. Pozdější US film se snažil toto vypulírovat, ale i z něj vyplynulo, že jakákoli obrana bude v takovém případě pouze na bázi akcí výjimečných individuí, nikoli sociálních či státních struktur a institucí. Ty se prostě sesypou z důvodu jejich obsazení monoteisty.
- vzhledem k tomu, že uvedená náboženství potlačují jakoukoli racionalitu, která by nebyla "úředně schválena", fungovala by zcela jistě jako destruktivní prvek, likvidující jakékoli pokusy o obranu založenou na racionálních principech, včetně toho, že některé proudy uvedených náboženství by mohly invazi interpretovat jako "boží trest", jemuž je zakázáno odporovat a naopak je nutno takovéto "rouhače" aktivně likvidovat. Konec konců i fanatičtí judaističtí rabíni chápali nacisty coby "trest boží", seslaný na Židy za to, že se posvětštili a mísili s neŽidy, a jako s "nástojem Hospodinovým" s nimi byli ochotni spolupracovat, např. při dohledávání potomků míšenců a dávno pokřtěných Židů, nedohledatelných ve státních matrikách, v archivech židovských obcí.

Z tohoto pohledu lze chápat zmíněná náboženství a propracované náboženské systémy obecně za potenciálně optimu blízký prostředek infiltrace.

3 komentáře:

  1. Zdeněk Žíkovecký21. května 2014 v 4:31

    Na druhou stranu:
    Poul Anderson - Vesmírní křižáci (The High Crusade).
    Ti se s emzákama vypořádali velice úspěšně.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdeněk Žíkovecký21. května 2014 v 9:17

    Na první stranu, něco na tom může být. Když už jsem si vzpomněl na toho Paula Andersona, tak jsem zalistoval jinými jeho díly a v "Říkejte mi Joe" jsem narazil na tohle:

    “No dobře,” souhlasil Cornelius. “Ale neplánujete tam chovat jen umělé tvory, ne?”
    “Proboha, ne!” odpověděl Viken. “To je vyloučeno. Až si budeme jisti, že se Joe v pořádku usadil, dopravíme sem další espery a dáme mu pomoc v podobě dalších pseudojupiteřanů. Nakonec tam pošleme i samice a samce, které mají ti umělí vychovat. Nová generace se už narodí normálně. V každém případě je naším konečným cílem založit malou civilizaci Jupiteřanů. Budou tam lovci, horníci, řemeslníci, zemědělci, hospodyňky, dělníci. Ti budou pečovat o několik klíčových osobností - kněze. A knězi budou řízeni psi-paprskem, tak jako Joe…

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych to příliš nekomplikoval. Zobecnil bych to vše k tomu závěru, že iracionální myšlení může být a také často bývá velice nebezpečné pro své nositele a bohužel i jejich okolí. Pro příklady nemusíme chodit daleko, kolem je jich tolik, že je to až děs.

    To, že do něčeho takového člověk upadne, se pochopit dá, přijde nějaká krize, nebo životní výkyv, případně strach z něčeho a najde se hajzl, co toho využije. Církve bych řekl na tomto principu získaly a získávají průběžně nejednu dušičku. Mě by spíš zajímalo, co a jak inspiruje lidi k tomu, aby se z toho zblbnutí osvobodili a dostali se z něj. Určitě tomu procesu dovedou napomoci přirozená inteligence, zvídavost a osvěta. Svou roli mohou sehrát i hrůzy jaké bylo vidět během 1. a 2. světových válek, tyto 2 války řekl bych "otevřely" oči mnoha lidem.

    To, co říká Erich von Däniken může a nemusí být pravda. Nicméně mi připadne, že mnohé z toho, co je vidět v záznamech, vysvětluje Erich von Däniken věrohodněji, přirozeněji a lépe, než církevní tatíci... Proto ho také nemají v lásce a jen velice neradi ho pouštějí k prvotním, nefiltrovaným zdrojům. Hledíc na Tichý oceán, 2. světovou a následně vzniklé cargo kulty, se přímo vnucuje otázka, zda to s velkými monoteistickými není tak nějak podobně.

    OdpovědětVymazat