středa 19. listopadu 2014

Co uplynulý týden dal (včetně prodlouženého víkendu)

Ukrajina

Výbuch baru,

oblíbeného antiseparatistickými bojovníky v Charkově, má nejasný původ, ale separatisté ho uvítali s nadšením.

Podle NATO

přesunulo Rusko na Krym jaderné nosiče.

Těla padlých Rusů,

bojujících na straně separatistů, byla odvezena do Ruska.

OSN

se hrozí "totální války na Ukrajině".

Znárodňovat

ukrajinský a další majetek na Krymu začaly nové zdejší úřady. Dalo se to čekat.

Nové boje

na východě Ukrajiny (dá-li se tomu tak ještě říkat) mají za následek desítky mrtvých a raněných na obou stranách.

Islám


48 studentů

přišlo o život v nigérijském městě Potiskum při sebevražedném atentátu islamisty, patrně člena Boko Haram. Není náhodou, že si náboženští fanatici vybírají za cíle svých útoků školy - čím je člověk vzdělanější, tím více vidí rozporů jak mezi tézemi islámu a realitou, tak i uvnitř těchto tézí.

Alí Chameneí

vyzval k referendu o osudu Izraele s tím, že v něm by měli hlasovat pouze "původní obyvatelé", nikoli "přistěhovalci" = Židé. Inu, tak si muslimové představují demokracii.

Islamistický vůdce

Saddám Džamál přešel z řad spojenců západních států do řad "chalifátu". Je to názorná ukázka nespolehlivosti muslimů.

Zbraně Libanonu

nabídl Zaorálek. Byl za to posléze židovskými organizacemi pokárán s tím, "že některé by mohly skončit v rukou bojovníků proti Izraeli". Je to názorná ukázka, jak Izrael cestou svých aktivistů hájí pouze své ryze sobecké zájmy.

Kurdům

se podařilo odříznout bojovníky, držící část města Kobani, od spojení s vojsky chalifátu. Doufejme, že se tyto zločince podaří i vyhladit.

"Chalífa"

prohlásil spojenecké nálety za neúspěšné, a že spojenci budou muset nasadit pozemní vojska.
Nálety jsou ovšem citelné. Při jednom z nich byl zraněn i vrah rukojmí, natočený na propagační videa.

Britka

dostala 28 měsíců za to, že poslala peníze svému manželovi, bojujícímu v řadách chalifátu. Ukazuje to názorně, že i přímo nebojující muslimové nejsou žádná neviňátka.

Britové navíc

za strašlivého jekotu lidskoprávníků prohlásili, že džihádistům s britským pasem zabrání v návratu do země.

Chalifát

se snaží zavádět novou měnu v podobě zlatých, stříbrných a měděných mincí. Mezi tím přišel o město Bajdží s ropnými rafineriemi.

Islámisté

z Boko Háram obsadili město Chibok, z něhož před nedávném unesli školačky a část jich prodali do otroctví, zbytek sexuálně zneužívali a zneužívají.

Chalifát

na obsazených územích systematicky vraždí vzdělané ženy (např. zubařky). Provalilo se, že tento zrůdostát také zadržuje humanitární pomoc obyvatelstvu (ale dalo se snad čekat něco jiného?).

Osmadvacetiletý Francouz

se vrátil z chalifátu do vlasti i s tím, že zde bude souzen (dostal sedm let). Nedokázal snášet tamní hnusné poměry.

Dalšího z rukojmí,

Petera Kassiga, zavraždili islamisté z chalifátu. Nemomohlo mu ani to, že se ponížil a přijal islám. Názorná ukázka toho, že jedinou možnou záchranou před islamisty je, porazit je v boji, a to takovým způsobem, aby se z porážky nevzpamatovali. Prostředky na to máme, jde jen o to dostat do čela evropských států politiky, kteří je použijí.

Ebola

Nově se objevila
úmrtí na tuto chorobu v Mali. Epidemie se prostě dál šíří.

Vakcíny proti ebole

se začaly testovat v oblasti epidemie. Zlí, leč dobře informovaní (a patřičně vzdělaní), jazykové tvrdí, že tak rychle není možné vakcínu připravit, a to ani za porušení všech možných bezpečnostních a etických omezení, která jsou s tím spojená. Nabízí se možnost, že tato vakcína už dávno je vyvinuta vojenskými odborníky (protože s ebolou se musí počítat jako s biologickou zbraní, ať už v regulérní válce nebo v rámci terorismu), a že pouze tak dlouho trvalo jednání okolo vytažení této vakcíny z nějakého zeleného (asi khaki) sejfu.

Libérie

odvolala výjimečný stav proti ebole.

V USA

zemřel lékař, který se při boji s epidemií nakazil ebolou.

Obecné


Katalánsko

v "konzultačním referendu" volilo samostatnost, případně další odpoutávání od Španělska. Zachování současné míry svazků se Španělskem si přála jen malá část voličů.
Je to výrazné povzbuzení pro strany, které za nezávislost této země bojují již léta.

V USA

přežila pacientka tři čtvrtě hodiny bez spontánního pulsu, kdy se jí do oběhu dostala během porodu plodová voda. Byla ovšem resuscitována, takže údiv novinářů nad tím, že přežila bez následků, je nemístný. Holt když k zástavě srdce dojde v situaci, kdy je člověk na dobře vybaveném zdravotnickém zařízení a v průběhu medicínských úkonů, je šance na přežití výrazně větší, než někde v houštinách (kde rády rodí Lesany).

Občanští aktivisté

na Slovensku sbírají podpisy proti vlakům zdarma pro děti, studenty a důchodce (vč. českých). Nějak jim nedochází, že vlaky budou i nadále jezdit podle grafikonu, a rozdíl v hmotnosti cestujících navíc se do jejich nákladů promítne jen minimálně.

Inspekce stáhla

potravinový doplněk, podporující erekci. Pro riziko u kardiaků. Problém je v tom, že všechny tyto přípravky ovlivňují cévy (roztahování a stahování) a konec konců, i Viagra byla objevena tak, že pacienti, na nichž byla testována pro úplně jinou diagnózu, zjistili její účinky. Stát se o své otroky, pardon, občany, prostě stará, aby se jim nic nestalo a oni ho mohli nadále financovat, bez ohledu na osobní zájmy a potřeby.

Sterilizace žen

v Indii vedla k úmrtí osmi a zdravotním potížím dalších 30 z celkem osmdesáti, co tento hromadný zákrok na jednom místě zákrok podstoupily. Indie mužskou a ženskou sterilizací bojuje proti překotnému růstu obyvatelstva, který hrozí pohltit veškeré benefity z postupně se rozvíjející ekonomiky.

ODS

nasbírala 40 000 podpisů po petici, vyzývající vládu, aby o přijetí eura rozhodlo referendum. Zcela jistě budou silné tlaky, aby o tom rozhodli "odborníci", jejichž zájmy nejsou totožné (ba ani podobné) se zájmy občanů ČR.

První lékárna

v Česku začala prodávat oficiálně povolené léčebné konopí. Problémy jsou v omezenosti dávek a velmi vysoké ceně. Je prostě snaha do lidí cpát dál naprosto neúčinné léky, na nichž farmaceutické firmy vydělávají nehorázné peníze.

Poslanci řeší

"krizi" s platy ústavních soudců. Ty by nakonec měly dále narůst, byť přijmy populace i jiných ústavních činitelů stagnují.

Klasický trik

se dařil nějakou dobu na úřadu práce ve Frýdku-Místku, kde úřednice "vyplácela" do vlastní kapsy podpory již zesnulým žadatelům. Nakonec se ucho džbánu přece jen utrhlo.

Soudruh Juncker

má problém, protože se na něho provalil skandál, podle nehož byl oním spiritus movens, které zajišťovalo nadnárodním firmám v Lucembursku daňový ráj. Nyní by se měl stát z kozla zahradníkem.

Srbský nacionalista Šelšej

se dostal z Haagského vězení, protože mu zanedbali rakovinu tlustého střeva, až do metastáz v játrech a na dalších oddílech střeva. Nicméně ani v tomto stádiu nemá tento nádor jednoznačně fatální prognózu, přežívá kolem 25 - 30 procent takto zanedbaných nemocných.

Podle gynekologů

se z umělých oplodnění rodí moc dvojčat. Je to ovšem dáno tím, že tento zákrok nemá moc velkou úspěšnost, a ta se vložením více zárodků do dělohy zvyšuje. Pokud se jim podaří prosadit, aby se ze zákona dával jen jeden zárodek do dělohy, dojde k výraznému nárůstu neúspěšných oplodnění, a tedy i přílivu peněz do jejich kapes.

Nevládky

opět vřískají o údajné diskriminaci malých Romů. Realita je ovšem taková, že vzhledem k defektnímu rodinnému zázemí tyto děti na normálních školách vyučovat nelze, leda za cenu drastického omezení kvality a kvantity výuky pro normální děti.

Romové

se podepsali i na volbách. Bylo prokázáno, že se nechali koupit při volbách v obvodu Brno - sever, které kvůli tomu byly prohlášeny za neplatné.

K epidemii legionelózy

došlo v Portugalsku. Mají už sedm mrtvých. Legionely jsou skupina vodních bakterií, některé z nich mohou napadnout dýchací trakt seniorů a dalších lidí se slabší imunitou, když se do něj dostanou vdechnutím aerosolu. Rády tvoří povlaky v rozvodech horké vody, z nichž se mohou dostat např. do sprchy. Mohou však být obsaženy i v technických vodách, např. chladících věží a s aerosolem z nich se dostávat do okolní zástavby. Jednou z možností je, že i tato portugalská epidemie má podobnou příčinu, není to ale potvrzeno.

Chadwick Banks,

který pod vlivem drog zavraždil manželku a nevlastní dceru, byl popraven ve státě Florida.

V Polsku

došlo ke "zmrtvýchstání" stařenky, která byla již deset hodin, coby mrtvá, uložena v márnici.

Dukovany

se snaží o udržení provozu do roku 2035. Po tomto datu, pokud se nepodaří dostavět další blok hrozí jejich zavření a ekonomický kolaps regionu.

150 cukrovkářů

přibývá u nás každý den. Je to mj. důsledek kvalitní terapie, která jim prodlužuje život na v podstatě normální délku.

Exministr Schwanzenberg

konstatoval, že období míru v Evropě je u konce.

Kriminální recidivista,

který cákal na záchranáře svou krev s tím, že má AIDS, dostal sedm let. Dobře mu tak!

Příznivci hnutí

"Listopadem to nekončí" napadli povolenou demonstraci DSSS. Je to názorná ukázka, jak si takoví aktivisté představují demokracii.

Podobní exoti

zaútočili na Albertově i na presidenta Zemana. Mělo jít o "spontánní projev", ovšem pak se provalilo, že "červené karty" se tiskly pro tento projev několik dnů předem. Jak slepý k houslím či Pilát do kréda se dostal německý president k vajíčku, které přistálo na jeho hlavě, místo Zemanovy.

Sonda Rosetta

úspěšně spustila modul Philae na povrch komety. Ten však odskočil (nezapálily se přitlačovací trysky) a skončil na místě s velmi nízkým osluněním. Po sérii pokusů a focení okolí modul hibernoval do doby, než se i tak podaří dobít baterie ze slunečních článků. Kometa se navíc blíží Slunci, což znamená, že se intenzita oslunění může zvýšit a umožnit probuzení modulu. Samotná sonda bude dál plnit plánované úkoly v bezprostřední blízkosti jádra komety.

Žádné komentáře:

Okomentovat