pondělí 15. prosince 2014

Co uplynulý týden dal

Islám

Po třech letech

propustili teroristé z Al Kajdy francouzského rukojmí. Jednalo se o obchodníka. Jeho společník, "zajatý" s ním byl již loni nalezen mrtev.

V chalifátu

sťali muže za údajné rouhání. Přesně takovou legislativu požadují islámské státy cestou OSN zavést po celém světě.

Talíban

hodlá proti předchozím zvyklostem bojovat i v zimě.

Vražda téměř celé rodiny

"ze cti" byla spáchána v Pákistánu. Byla to údajně odveta za to, že se pár před 28 lety vzal. Je třeba konstatovat, že nelze hledat žádnou podobu s vraždami ze žárlivosti v našem kulturním okruhu, protože tyto vraždy jsou prováděny s dlouhodobým rozmyslem, zpravidla jsou předem konzultovány v mešitě a vrahové mají přesně rozdělené úkoly.

Veřejnými pracemi

byl potrestán švýcarský konvertita za to, že absolvoval teroristický výcvik v džihádistickém táboře.

Malala Júsufzaiová

převzala Nobelovu cenu za boj za právo dívek na vzdělávání.  Problém je ovšem jinde: Je z Pákistánu, kde vládne islám a ten vzdělávání dívek (i žen) zakazuje. Konec konců, podobné zákony měly i státy amerického Jihu před občanskou válkou ohledně vzdělávání černochů, a žena má v islámské společnosti přibližně stejné (nebo spíš horší) postavení jako černoši tam a tenkrát.

Francouzi zlikvidovali

na severu Mali významného tamního teroristu a džihádistu i se společníky. Byla na něj odměna 5 milionů dolarů od USA.

V Čečensku

vypálili domy teroristů, kteří se podíleli na útoku v centru Grozného s cca 25 mrtvými. Humanitární organizace, jak jinak, zuřivě protestují.

Sebevražedný atentátník

zaútočil na školu v Kábulu. Opakovaně tu bylo konstatováno, že vzdělání, pokud není doprovázeno vymýváním mozků, je největším nepřítelem islámu.

Návod zacházení s otrokyněmi

vydal chalifát. Mimo jiné se tam píše, že otrokyně má být denně bita a znásilňována. Jak už to v takových případech bývá, humanitární organizace mlčí. mají jiné starosti, např. s odsuzováním nepěkného zacházení ("mučení") s usvědčenými teroristy.

Prodat

ostatky zavražděného rukojmí chce chalifát. Rád by tím přišel k penězům.

Islámské závoje

zakázali nosit muslimkám v Číně v rámci boje proti islámskému extrémismu. Jakýsi univerzitník z Austrálie, James Leibold, to velmi odsuzuje.

Oběti chalífátu

spočítala BBC a došla k číslu 5402 za listopad.

Iráckou stíhačku

sestřelil chalifát, čímž dokázal, že má nakradenu techniku, která mu to umožňuje.

Talíban

zaútočil na autobus s afghánskými vojáky a ostřeloval také ty, co odminovávali pole.

Pět miliard dolarů

schválily USA na boj s islámským státem.

Razie na odpůrce islamisty Erdogana

probíhají v Turecku. Erdogan se prostě snaží zlikvidovat demokratickou společnost a nastolit islamistickou diktaturu.

Ukrajina

Přesídlení 

nabídne vláda českým krajanům, žijícím na Ukrajině. Problém je s nacionalistickým až nacistickým charakterem kyjevského státu, který ohrožuje veškeré minority, tedy i českou.

V Donbasu

přetrvávají boje, ale zdá se, že se situace postupně uklidňuje.

Tři letiště

byla z bezpečnostních důvodů uzavřena na Ukrajině.

Ukrajinští separatisté

požadují propuštění 800 bojovníků, zadržovaných Ukrajinci.

Ebola

Osobnostmi roku

byli vyhlášeni v tradiční anketě časopisu Time lékaři, bojující s ebolou (tu cenu svého času dostal i jakýsi Adolf Hitler). Problém vidím v tom, že ta epidemie je do značné míry důsledkem něčeho (přelidnění, devastace prostředí, nevzdělanosti, bídných sociálních podmínek atd.) a to "něco" s potlačením epidemie nezmizí, ale může se projevit i něčím ještě horším. Matička Příroda je totiž pěkně hnusná samice prasete domácího a podobné situace dokáže řešit opravdu drasticky.

Konec výskytu eboly v zemi

ohlásila Mali. Je, pochopitelně, otázka, nakolik je takové prohlášení v tak nepřehledné zemi věrohodné.

Obecné

Práce na směny

poškozuje podle některých výzkumů mozek. Zcela jistě tak činí i střídání času. Jistě méně, ale postihuje zase daleko větší počet lidí a není jim to, na rozdíl od té směnné práce, nijak kompenzováno.

Mušle s rytinami

podle všeho přepíše dějiny, protože autor jednoduchých čar na ní byl už Homo erectus.

Kvóty na zastoupení žen

ve vedení soukromých firem zatím vláda přes nátlak "lidskoprávníků" a jiných pachatelů dobra zatím neschválila. Soukromé firmy jsou pragmatické, kdyby ty ženy byly schopnější, tak by je tam už dávno měly.

Soudruh Vobořil

si nechce pálit prsty s drogovými mafiemi, a tak se rozhodl "bojovat" proti spotřebě alkoholu. Patrně hodlá zavést nějakou prohibici po US vzoru; jejich naprosto negativní zkušenost buď nechápe, nebo to za něho v dějepise nebrali.

Pohřešovaný Brit,

který jel do Prahy na "tah", související s rodinnou oslavou, se patrně našel ve Vltavě.

Souběžné demonstrace,

jednak lidí, žádajících omezení přistěhovalectví, ničícího zemi po všech stránkách, jednak zástupců organizací, toto bezmezné přistěhovalectví naopak podporujících, proběhly v Drážďanech.

Rekordní mráz,

-93,2 stupně Celsia, byl naměřen v Antarktidě. Politicky korektní novináři ovšem ihned připojují ujišťování, že "globální oteplování tím není ohroženo".

Kontraverze

kolem mučení zajatých teroristů probíhá v USA. K tomu stručně: Naprostá většina teroristů je ze lhaní usvědčitelná na polygrafu (dokáží ho oblafnout jen speciálně trénovaní agenti, případně lidé, kteří si nejsou vědomi toho, že lžou). V této situaci opravdu není problém zajatce zlomit mučením tak, aby bylo z polygrafu jasné, že už nelže (nebo ne vědomě). Přitom je velice důležitý časový faktor, kdy některé informace prostě potřebujeme dříve, než ho zlomí až několikaleté "mírné" vyslýchání.

Proti "policejnímu násilí"

protestovaly dále zástupci afroamerických komunit a "jedním vrzem" rozbíjeli dveře a výklad obchodů a rabovali.

Odvolací soud

vrátil kausu rodičů, kteří na radu léčitelů přestali dávat synovi inzulín, a ten zemřel.

Téměř tři čtvrtiny firem

si stěžují na značnou daňovou nejistotu v Česku.

Izrael zadržel

US občana z Texasu, který chtěl údajně zaútočit na jeruzalémské islámské svatyně

Papež

odsoudil jaderné zbraně.Patrně mu tak nějak nedocvaklo, že bez nich by už žádný Vatikán nebyl, protože v důsledku převahy v konvenčních zbraních by západ Evropy okupoval SSSR hned někdy v 50. letech.

Mnoho bakterií

žije na kancelářském stole, diví se britská hygienička L. Ackerleyová. Faktem je, že na klávesnici počítače je jich ještě víc, a už existují klávesnice, desinfikovatelné i razantnějšími prostředky (např. pro nemocnice). Prodávají se po dvou, jedna funguje, druhá se koupe.

Deset tisíc hospod

bylo zavřeno ve Velké Británii jako důsledek mj. zákazu kouření. Hlavně že nás zastánci tohoto zákazu neustále ujišťují, že nemůže nijak provozovny poškodit.

Ministr Dienstbier

chce procpat mentálně defektní děti, vesměs romské, do normálních škol. Pochopitelně tím poškodí především normální děti, ale to ho, jako správného sociálfašistu, nijak netrápí.
Pochopitzelně problém spočívá v tom, že dítě s lehčím mentálním deficitem můžre absolvovat normální školu, ale potřebuje perfektní rodinné zázemí, které mu většina romských rodin není s to dát (a ty které ano, nežijí v romské komunitě a nedožadují se pozitivní diskriminace na úkor společnosti).
Navíc podporuje zrůdný "antidiskriminační" zákon, který bude umožňovt prakticky kohokoli a kdykoli odsoudit za "diskriminaci".

Test na rakovinu prostaty

vyvinuli pracovníci Mendelovy univerzity. Je založen na tom, že u nemocných se už v raných stádiích, kdy dosud nejsou přítomny klinické potíže, zvyšuje koncentrace sarkosinu (jedna z aminokyselin, které nejsou součástí bílkovin) v moči. Detekuje se to papírky, jak třeba cukr v moči.

 Evropský soud

přiznal odškodnění české občance, která po porodu s dítětem odešla domů a nemocnice si vynutila její návrat.

Laserové dělo

vyzkoušely USA na lodi. Podařilo se jim zničit člun. Laser potřebuje jako zázemí velice silný energetický zdroj, nestačí mu speciální svíčka, jako hyperbolidu inženýra Garina (Běljajev). Dále to bude testováno na letadlech. Laser má tu výhodu, že doba mezi "výstřelem" a zásahem protivníka je prakticky zanedbatelná, takže není nutné složitě počítat opravy na vzájemný pohyb děla a cíle, jako u klasických zbraní.

Počet obyvatel

v Česku vzrostl, a to nejen přistěhovalectvím, ale i zvyšováním porodnosti.

ÚS se zastal

dívky, která měla platit desetitisíce za pokuty, které jí byly uděleny jako neplnoleté, a které údajně "vyřídili" její rodiče.

Sněmovna upravila

zákon pro EIA. Na jedné straně posílila možnosti organizací, včetně profesionálních kverulantů, zdržovat výstabu, na druhé straně zvedla limity (velikost, plocha), od nichž se mají takto stavby posuzovat.

Voršilky

opět dávají žalobu, tentokrát se domáhají předmětů z kutnohorského muzea stříbra. Omylem vydaná budova technickho zázemí Národního divadla jim nestačila, s jídlem roste chuť.

Evropský soud pro lidská práva

dal za pravdu českému otci, který se domáhá dcery unesené do Ruska.

Australané zjistili,

že "varovné obrázky" nádorů a podobných roztomilostí na krabičkách cigaret nemají ten odpuzujícíc účinek, který si jejich propagátoři slibovali (zato si zcela jistě za výtvarné pojetí namastili kapsy).

Žádné komentáře:

Okomentovat