středa 10. prosince 2014

Fénixcon 2014

Na Fénixcon jsem dorazil až po zahajovacím aktu. Stačil jsem se vidět s několika pravidelnými návštěvníky; ale i s některými pořadateli mám možnost se vidět pouze jedenkrát do roka při této příležitosti. Zaplatil jsem si mj. za další ročník Intercomu.
Poté jsem měl přednášku v zrcadlovém sále pro nějakých 20 - 30 zájemců (text zde poskytnu).
Po mě dorazila Edita Bromová (rozená Dufková), která odložila dítko a měla pěknou přednášku o časových smyčkách, kterou se ovšem na konci podařilo pár diskutérům dost rozložit (holt nemá fousy, na rozdíl ode mě, aby jimi pořádně zapráskala a diskutéry umravnila). Dodatečně mě napadlo, že časová smyčka (jedna z úporně diskutovaných variant), v níž se neustále hromadí navrátilci z budoucnosti, kteří se do ní zacyklili, by mohla mít jakýsi protějšek ve známé pohádce o kouzelném džbánu, který stokrát dával vše, co se do něho vložilo (a že to tedy mohl být jakýsi portál stroje času, který vykonal předem stanovený počet návratů).
Po Editině přednášce jsem vyběhl do temných ulic, ale i tak jsem stihl až poslední předpůlnoční rozjezd.
Druhý den jsem stylem "a první dobíhá běžec s červenou kravatou, ale není to kravata, nýbrž jazyk" doběhl pár minut po začátku přednášky Františka Novotného o debilizaci populace digitální technikou. Je to velice zajímavý problém, který by si vyžádal podstatně důkladnější prodiskutování, avšak František byl, bohužel, hned po ní vázán účastí na jiné akci.
Po obědě následovala přednáška Lívie Hlaváčkové o restartu zapomenutých chorob. Nemoc, naštěstí snad lehká, Honzy Kantůrka mě ušetřila rozpaků, zda jít na ni nebo na něj. Uvedený problém je velice zajímavý a docela přínosné pro mě bylo i to, jak patolog některé věcí vidí jinak než jako zdravotní preventista.
Po ní následovala jako vždy vynikající, obsáhlá a místy trochu nepřehledná přednáška Františky Vrbenské, kterou dozvuky kalamity z počátku týdne opozdily na příjezdu do Brna, takže začala s malým zpožděním. Zabývala se různými formami "restartu", souvisejícími s přenosem či restartem duše. IMHO poněkud zanedbala tu oblast, kterou evokoval název přednášky, tedy přenos lidské duše do nelidských objektů, ať už živých či neživých, což mě trošku zklamalo.
Po Františce následoval Leonard Medek, jehož přednáška o dopisování děl a navazování seriálů, psaných různými autory, byla velice zajímavá a bohatá na fakta z běžně nedostupných děl. Občas bylo vidět, že autor není zvyklý si připravovat text nebo alespoň osnovu, takže občas zabloudí ve vedlejších cestách svého bohatého myšlenkového proudu.
Večer (alespoň pro mě) zakončila jako vždy vynikající přednáška Roberta Waschky s ukázkami o bojových uměních, tentokrát zaměřená na umění "sebeobrany pro gentlemany", bartitsu, které vzniklo v poslední třetině 19. století, na začátku 19. století zaniklo a po cca sto letech slaví renesanci jak ve filmech, tak i vznikem škol, které tento systém začínají znovu a v modernizované podobě vyučovat.

Letošní Fénixcon byl první, na jehož přípravě se již nepodílel Big Shaman, protože loňský byl v době jeho kolapsu a následného úmrtí už do značné míry předchystaný.

Žádné komentáře:

Okomentovat