úterý 19. června 2018

Opravdu škodí jiný než osmihodinový spánek?

Nějací vědci přišli údajně na to, že kratší i delší doba spánku škodí, protože je spojena s nejrůznějšími chorobami. Proto se má spát jen osm hodin a šmytec!

Kratší spánek

Mezi lidmi, kteří mají kratší spánek, budou zcela jednoznačně jednak ti, kteří přirozeně (v rámci vrozené potřeby spánku, rozložené +- podle Gaussovy křivky) mají tuto dobu kratší, jednak ti, kteří spí kratší dobu vynuceně, ať už z důvodu nějaké choroby, nebo, a to asi častěji, z důvodu pracovního či jiného společenského vytížení, které jim neumožní si v rámci dne vyšetřit dostatečnou dobu na spánek. "Někde mezi" tuto skupinu budou patřit i lidé s poruchami chování, např. patologičtí hráči na internetu, nebo patologičtí provozovatelé jiných internetových aktivit.
Navíc je popsáno, že v předchorobí některých závažných chorob (např. Alzheimerova demence) se vyskytuje snížení doby spánku. Platí to ale i např. pro senilní demenci obecnou.
Je vcelku jasné, že první skupina, která nebude mít v důsledku kratší doby spánku žádné problémy, bude neoddělitelně promíchaná s tou druhou, přičemž jen část té druhé bude stoprocentně reflektovat to, že by potřebovala upravit denní režim a omezit některé aktivity tak, aby se alespoň těch osm hodin vyspala. O těch, kteří mají kratší dobu spánku vyvolanou nějakým chorobným procesem v jeho počátcích, ani nemluvě.

Delší spánek

Mezi lidmi, kteří mají spánek delší než osm hodin, budou jednak zase ti, kteří to mají dáno vrozeně a jsou distribuováni na opačném konci Gaussovy křivky potřeby spánku, než ti fyziologičtí "krátkospáči", jednak ti, kteří spí z nějakých jiných důvodů déle.
Do druhé skupiny "dlouhospáčů" budou patřit i lidé v předchorobí některých chorob (i závažných). Delší potřeba spánku může souviset např. s tím, že imunitní systém začíná bojovat s nějakou závažnou infekcí, nebo třeba i rostoucím nádorem (a našlo by se toho více). Existují ale i poruchy chování, vedoucí k delší době spánku, např. závislost na některých uklidňujících látkách, nebo směsích, patřících do skupiny analgetik - antipyretik.
Opět tedy budou fyziologičtí "dlouhospáči" beznadějně promícháni s těmi patologickými.

Metodika

Jestliže tedy u velkou skupinu lidí vyšetříme krátkým dotazníkem na to, jak dlouho v průměru spí, a toto vyšetření zopakujeme třeba po deseti letech, pak lze očekávat, že ti, kteří budou spávat nadprůměrně kratší nebo naopak delší dobu, budou po těch deseti letech průměrně v horším zdravotním stavu, a že mezi nimi bude i více těch, kdo se toho druhého vyšetření nedožili a bude je při finalizování studie nutno dohledat v evidenci obyvatelstva, aby se zjistilo, kdy zemřeli.

Konec?

Výše uvedeným konstatováním bych mohl zcela jistě skončit, ale problém má ještě další aspekty, které sama doba spánku nepostihuje, a tudíž ji nelze jako podmínku zdravotního stavu brát v úvahu bez dalšího (a dosti náročného) šetření.
První problém spočívá v tom, že spánek je tím kvalitnější, čím více zabírá dobu přirozeného denního minima biorytmů, které má vcelku uniformní pozici kolem čtvrté hodiny ranní, nicméně má odlišný začátek a konec podle toho, je-li člověk ranní, večerní nebo intermediární typ.
Pokud se tedy člověk trefí do svého individuálního biorytmového minima, stačí mu i kratší spánek. Pokud má dobu spánku oproti biorytmovému minimu posunutou, může klidně potřebovat i devět a víc hodin spánku, aby se vyspal.
Pochopitelně, na zjištění takové věci už potřebujeme jednak znát dobu uléhání ke spánku a procitání, nejen jeho délku, a také to, ke kterému typu dotyčný člověk patří. Což není tak úplně jednoduché zjistit, pokud nepovažujeme za "jednoduché" např. měření tělesné teploty v půlhodinových intervalech po dobu několika dní. Dotazníky na toto téma sice existují také, ale jsou obtížně přenositelné ze státu do státu (zmíním kousek níž).
Druhý problém spočívá v narušování biorytmů modrým světlem, což se týká nejen osvětlení místností, ale i LED podsvícenými televizory a monitory (bojem proti plasma monitorům a TV, patrně opět na bázi nějaké korupce - jak tomu bylo v případě žárovek, ovšem EU zhoršila možnost poddaných EU používat zdravotně nezávadné obrazovky a monitory).

Univerzálnost?

Univerzálnost podobných "objevů" je dále komplikována skutečností, že státy bývalého Rakouska - Uherska jsou dosud silně poznamenány 68letou érou vlády Františka Josefa I, který od puberty trpěl senilní demencí doprovázenou stařeckou nespavostí, což celý dvůr a nakonec i celou monarchii přinutilo k opičení se po jeho vstávání v pět a později již ve čtyři hodiny ráno (jak tyto choroby u něho progredovaly). Z tohoto důvodu je u nás, i v dalších takto poškozených státech, čas startu práce i školní výuky posunut o jednu až dvě hodiny dříve oproti státům, které touto hovadovládou neprošly.
Z tohoto důvodu jsou jednak k nám nepřenosné např. dotazníky na ranní či večerní typ osobnosti, jaké byly vypracovány psychology vyspělejších států, jednak poruchy časů uléhání a vstávání (protože to, co je v těchto zemích chorobné, je u nás vynucená norma).
Ze stejných důvodů je u nás i v dalších takto postižených zemích daleko problematičtější i změna času na letní (protože je zásadní rozdíl mezi posunem vstávání mezi osmou a sedmou hodinou ranní a mezi pátou a čtvrtou). Pochopitelně že problém letního času ještě akcentují bezcenní bruselští parazité, uměle tento nesmysl udržující. To jsou lidé, kteří nikdy v životě nepracovali, takže na to ani nepotřebovali ráno vstávat. Navíc je tento problém jasným příkladem nekompatibility států EU, neschopných se dohodnout ani na něčem tak triviálním, jako je letní čas - ano či ne.
Je třeba si uvědomit, že většina naší populace ráno vstává v období letního času v době biorytmy nastaveného minima biologické aktivity (ve 04.00 nebo krátce poté). Proto jsou ze států, v nichž se toto neděje, do značné míry nepřenosné i poznatky o škodlivosti nebo prospěšnosti delšího či kratšího spaní, protože u nás si prostě kvalitní spánek v době biorytmového minima většina populace nemůže dovolit (a potřebuje proto nahradit kvalitní spánek alespoň delším).

Údaj o "nebezpečnosti" delší či kratší doby spánku než je osm hodin proto patří do oněch informací, které připomínají příkladové informace z reklamy na časopis Aha, které v dávné televizní reklamě na tento plátek Jiří Krampol komentoval "Ještě pár Aha a mám maturitu".

5 komentářů:

  1. Přesné. S tím naprosto souhlasím. A věta, že "u nás si prostě kvalitní spánek v době biorytmového minima většina populace nemůže dvolit a potřebuje proto nahradit kvalitní spánek alespoň delším", by měla být zákonodárcům i zaměstnavatelům vytetována na čela.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  2. Zdeněk Žíkovecký20. června 2018 v 1:46

    Proč by měl být nějaký rozdíl mezi plasmovým a LED displejem? Pokud je to barevný monitor, tak tam ta modrá složka bude v každém případě. Rozdíl by byl pouze u monochromatického amber monitoru, jaké se vyskytovaly v rané době počítačové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barev, které vnímáme jako modrou, je poměrně široká škála. To LEDkové světlo má škodit ve smyslu ovlivnění produkce melatoninu více, než jiná modrá světla. Dávám jak jsem koupil, neměřil jsem to.

      Vymazat
  3. Plasmové obrazovky byly a jsou krásné, ale jen málokdo by chtěl ze svého hradit jejich odběr, zejména pak ne v momentech, kdy zobrazují něco sněhobílého.

    Podstata výhrad vůči LED-kovým monitorům spočívá v tom, že vnímané barvy se skládají ze 3 složek, červené, modré a zelené a je-li ta modrá složka hodně „modrá“, světlocitlivé buňky, které jsou součástí regulace melatoninového a dalších cyklů to vnímají a může to na ty cykly, včetně melatoninového, působit neblaze. Psalo se o tom ve Vesmíru a hovořilo v nějakém z vydání Meteoru. Výsledkem je, že lidi pak usínají o něco později a musí-li vstávat na čas, není to dobré. Podobně také může působit i celková výsledná světelná „teplota“ obrazovky. U Jablek se tím zabývali. Nakolik je to marketing a nakolik tvrdá věda je otázkou, ale faktem je, že když si jeden ten „Night shift“ zapne, pracuje se s tím večer příjemněji:

    https://support.apple.com/en-us/HT207570

    Automatickou regulaci jasu mají i dnes už i hodně levné monitory. Regulaci barevného spektra podle čidel ty lepší mají také, aspoň EIZa a NECy pokud vím určitě. U těch starších kusů se dají když už nic jiného aspoň nastavit odpovídající barevné profily odpovídající teplotě okolního osvitu.

    OdpovědětVymazat
  4. Co se toho Františka Josefa I. týče, měl štěstí, že jsem svého času nebyl jedním z těch postižených ranním vstáváním, protože bych byl v silném pokušení ho zabít.

    Jan Werich při jedné z cest do Británie oslovil kousek od Londýna jednoho zedníka, není-li to příliš pozdě začínat kolem s prací 9:00 ranní. Dotyčný mu odvětil, že ať se podívá na Londýn, který ač byl po válce velice roztřískaný, tak že teď je celý opravený a že všechno se to opravovalo postupně, mezi 9:00 a 17:00.

    OdpovědětVymazat