úterý 26. listopadu 2013

Proč nejsem voličem ODS

Jsem příznivcem jak demokratického zřízení, tak i občanské společnosti. Teoreticky bych měl proto volit stranu, která má oba uvedené atributy ve svém názvu. Faktem také je, že na tuhle fasádu nalákala tato strana po rozpadu OF velké množství voličů a slavila povolební triumfy, kdy se stávala buď vládní stranou nebo nejsilnější stranou opozice.
Faktem, bohužel, také je, že praktická politika této strany se začala vymezovat na zcela jiném poli. V řadách jejích poslanců se objevovaly se železnou pravidelností osobnosti, hlásající radikálně klerikální až klerofašistické názory. Klerikalismus i klerofašismus jsou, pochopitelně, v příkrém rozporu s občanskými principy i demokracií obecně. ODS také opakovaně potopila obecný zákon o celorepublikovém referendu, buď jeho prostým zamítnutím, nebo prosazováním naprosto nesmyslných a zjevně škodlivých podmínek pro vyhlášení referenda, prosazovala rovněž omezování témat, o nichž by mohlo být referendum vyhlášeno, a snažila se kodifikovat, aby výsledek referenda byl pro "zastupitele" nezávazný.
Asi vrcholem, který naštval řadu občansky a demokraticky orientovaných voličů, bylo angažování se poslanců a senátorů za ODS v kauze církevních "restitucí".
ODS se tedy zformovala (či přeformovala) jako strana nikoli občanská, ale klerikální a nikoli demokratická, ale antidemokratická. Jako KAS pochopitelně nemůže slavit žádné zvláštní triumfy, protože jí potenciální antidemokratické voliče přetáhnou TOPka a nyní i lidovci. Část jejích původních, demokraticky orientovaných, voličů dala hlasy Babišovi, případně Okamurovi. Uvidíme, co ti s nimi vlastně udělají, ale o moc horší, než co s našimi hlasy dělala ODS, to už být nemůže (- no dobře, optimista je jen špatně informovaný pesimista, to je mi známo).
Výsledkem uvedeného procesu je drsný volební propad, který budiž ODS přán. Co se s ní stane dál, to opravdu nevím. Že by přetáhla nějaké antidemokraty a klerikály od výše zmíněných stran, o tom si dovolím silně pochybovat (leda by se některá z nich natolik drsně proflákla, že by přestala být přijatelná i pro otrlé antidemokraty). Ztráta demokraticky orientovaných a občanské principy uspořádání společnosti prosazujících voličů může pokračovat, pokud se Babiš a Okamura nedokáží dostatečně (a rychle + viditelně) kompromitovat. A kdyby se to i stalo, tak vcelku nadějný volební výsledek svobodných, popř. pirátů (spíš pro mladší generaci) může motivovat přesun uvedených voličů k těmto stranám.

Žádné komentáře:

Okomentovat