neděle 8. prosince 2013

Co uplynulý týden dal

V Brdech
bylo vystříleno 140 divočáků. Jen houšť a větší kapky! Divočáci jsou přemnožení pomalu stejně jako holubi nebo potkani a dělají srovnatelné (nebo i horší) škody. Ochránci přírody tentokrát neječí, protože divočáci likvidují i vzácné rostliny (chutnají jim např. hlízy orchidejí) a devastují i chráněná území. Kvil ochránců zvířat, obvykle blokujících hubení přemnožených holubů (a někdy i potkanů) jsem zatím nezaslechl.

Zákaz neonikotinoidů
(analogy nikotinu, neškodné pro člověka a teplokrevné živočichy) z EU platí od neděle 1. 12. Proč? Jsou to vysoce užitečné a vysoce bezpečné pesticidy, ovšem, z důvodu "principu předběžné opatrnosti" je nutno je zakázat, protože by třeba mohly škodit včelám. Proto se v následujících dvou letech budou používat pesticidy výrazně toxičtější, které včelám škodí nikoli potenciálně, ale prokazatelně. Vivat debilita, vivat EU!

V EU
hoří boj o statut e-cigaret. V této souvislosti jsem zaznamenal hlášku v jedné z internetových diskusí: Pokud se budou cigarety prodávat v lékárnách, pak proti kouření nikdo účinně bojovat nebude.
Jinak je to klasika: Pokud je neco zdraví prospěšného či méně škodlivého, tak to bude EU za každou cenu potlačovat. A e-cigarety jsou rozhodně méně škodlivou variantou klasického kouření, nicméně EU potlačuje i žvýkání a šňupání, jejichž dopad na zdraví uživatele je srovnatelně malý a součaně mají ještě nižší dopad na jeho okolí než e-cigarety.

V Mexiku
ukradli zloději auto, v němž byl převážen radioaktivní kobalt. Auto opustili poté, co důkladně na boční cestě prostudovali náklad. Policie na ně čeká u zdravotnických zařízení, kam se dostaví s příznaky nemoci z ozáření. Bude je ovšem muset vyslýchat rychle, protože vzhledem k pravděpodobné délce doby pobytu vedle radioaktivního kobaltu zbaveného stínění (odhadované podle stop) dostali dávkový ekvivalent srovnatelný s Černobylskými hasiči. Podle některých komentářů jsou horkými kandidáty na letošní Darwinovu cenu.

Kód k odpálení
US raket s jadernými hlavicemi se skládal z osmi nul. Naštěstí to zařízení neměli připojené k internetu, chce se dodat.

Orkán Xaver
protáhl českým územím, především na severu. Tentokrát se silničáři ani další služby, řešící aktuální škody napáchané počasím, nenechali zaskočit.

Premiér v demisi
vyjádřil obavy, kdo pojede za ČR do JAR na pohřeb zesnulého teroristy, později presidenta a "demokrata" N. Mandely. Mandela nebyl první ani jediný, kdo pochopil, že prosazování demokracien "s přívlastkem" je spolehlivější recept na zničení demokracie než terorismus. Před Mandelovým presidentováním byla JAR vyspělá země, v řadě oborů na špičce vědy a techniky (nejznámější je první úspěšná transplantace srdce), v současné době se "úspěšně" propadá pod vedením socializující černošské vlády (ta první charakteristika je to podstatné). Známé socialistické "dohnat a předehnat" se tam už dávno změnilo v rovněž socialistické "neztratit stopu".

Fenixcon 2013
Proběhl v Brně společně s Parconem.

O branný výbor PS PČR
zřejmě není zájem. Okamura si stěžoval, že dostali jeho předsednictví coby plonkovní. Opravdu nevím, zda to brát jako něco dobrého (ozbrojené síly nebudeme potřebovat, ani brannost obyvatelstva), nebo naopak jako ilustraci totální blbosti (kdybych z této pozice jenom začal cvičit obyvatelstvo na chování při teroristických útocích, případně na sebeobranu proti násilníkům všeho druhu, musel bych z toho vydojit minimálně procenta voličské přízně navíc k těm současným).

Václav Klaus
měl zásadní projev na Žofíně o sbližování se USA a EU (přičemž se oba kolosy přibližují k tomu druhému v tom, co je u něj pochybné či problematické). V jeho projevu postrádám sentenci, že takovéto chování hybridních systémů je obvyklé.

V Plzni byla odměněna
šestiletá holčička za to, že kolabující matce zavolala zdravotnickou pomoc přes tísňovou linku a pod vedením pracovníků linky prováděla oživovací procedury. Obávám se, že na západ od Šumavy by byli pracovníci linky i maminka potrestáni za "týrání" a "psychické traumatizování" dítěte.
Nemohu v této souvislosti nevzpomenout přednášku Františky Vrbenské na letošním Fénixconu, která vyzdvihla Karafiátovy Broučky coby ukázku seznámení dětí s existencí smrti jako nedílné součásti života a neodvratného jevu, přestože současně přiznala, že kdykoli vidí chudobku, tak z toho má nepříjemný pocit.

Máme dvoupresidentí,
alespoň v policii. Očištěný Lessy se vrací do funkce, kterou nechce opustit po jeho sesazení instalovaný Červíček. Dovolil bych si doporučit osvědčený recept, využitý ŘKC k ukončení dvoupapežství: Oba sesadit a upálit Jana Husa.

V Maďarsku
měli herci hraniční zážitek: Jeden divák zemřel během představení a nikdo si toho nevšiml, až při závěrečné děkovačce, kdy všichni kromě něj vstávali a tleskali. Protože se to tu a tam stane, předpokládám, že moudří bruselští úředníci vydají časem směrnici o povinném vybavení divadel (a možná i kin a dalších podobných zařízení) místností k ukládání zemřelých, jaké mají zdravotnická zařízení (ale mají je i např. naše pohraniční pevnosti).

3 komentáře:

  1. A.S.Pergill je lepší glosátor než já. Budu jeho týdenní přehledy raději číst, než psát své vlastní.

    A k divočákům: kdesi poblíž Ocelového srdce republiky napadl v lese divoce žijící divočák celkem civilizovaného člověka a zle jej pokousal na nohou. Vláčel jej po zemi a partně se ho pokoušel sežrat. Pokousaný si stačil zavolat pomoc mobilem - a tudíž nevykrvácel. Je už na ARO. Ten člověk, ne to divoké prase. Na to se naopak chystá trestná výprava myslivců. Proč se k němu nějaký Zelený demonstrativně nepřipoutá? Bylo by zase o čem psát a točit reportáže.

    K mrtvým divákům: Pamatuji (za půl století) dvě smrti na jevišti, ale jen jednu v hledišti. Vzhledem ke kvalitě uváděných her je to skvělý výsledek!
    OSTRAVA!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Chtěla jsem se zeptat, jestli je v ČR povolen lov na zvěř. Vždyť ty divočáky mohli vystřílet během roku lovci.
    Tady je povolen, sice jen v určitých obdobích a povětšinou lovci loví právě divoké kance a maso prodávají v obchodech.
    Informace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loví se, divočáci jsou atraktivní lovná zvěř (trofej, kůže, maso), proto je myslivci nechali dost přemnožit (cca na trojnásobek i víc únosných stavů, pětina až desetina dnešních stavů by +- odpovídala přirozené hustotě bez přikrmování a likvidace predátorů).
      Problém je, že majitelé honiteb a majitelé pozemků nejsou totožní a myslivci (honitby) mají legislativně navrch (řada zákonodárců jsou nimrodi) a majitelé pozemků nemohou škodnou likvidovat, leda nelegálně.
      IMHO pokud tohle bude jediná epizoda a vše zůstane při starém, skončí to nejspíš tím, že si někdo sežene maso či trus prasat chcíplých na prasečí mor; při dnešní hustotě populace černé zvěře by to jí protáhlo jak čarná smrt středověkou Evropou.

      Vymazat