neděle 29. prosince 2013

Co uplynulý týden dal

Ohlédnutí za předchozím týdnem:
V pátek 21. 12. byl inaugurován za župana (něco jako krajští hejtmani u nás, ale s o něco menším spektrem pravomocí) Marian Kotleba, z "ultrapravicové" Lidové strany Naše Slovensko. Naše zpravodajské weby se nám snažily utajit akci pravdoláskových pseudodemokratů, kteří proti této volbě (zvítězil ve druhém kole cca 55:45) zuřivě protestovali. Asi podobně jako naši "demokraté" pořád nemohou překousnout porážku K. Schwanzenberga (přestože se dalo čekat, že po jeho vysloveně nacistických výrocích bude volit rozumná většina v podstatě kohokoli proti němu ve druhém kole nasazeného coby menší zlo).
Je to názorná ukázka, jak pro levičáky demokracie platí jen tehdy, když volby dopadnou podle jejich gusta. Naštěstí pro všechny slušné lidi dosud tyhle organizace nemají pravomoc nadiktovat výsledek voleb předem, jako druhdy KSČ. Nicméně je jasné, že přesně k tomuhle typu "demokracie" tendují.
Následující den mu "neznámí pachatelé" zapálili služební vůz. Opět ukázka toho, co jsou jeho oponenti zač.

Šéfové politických stran
dali dohromady vládu, čímž zvýšili svou váhu v našem politickém systému.

"Pusinky"
jsou na svobodě na amnestii.

Na třinecku
zemřel mladík po požití pervitinu. To je názorný důsledek ilegality drog.

Policie uvolnila
informace o tom, že minulý týden ukradli neznámí pachatelé větší množství nitrátu strychninu. Je to docela silně jedovatá látka, při neopatrné manipulaci lze letální dávku dostat do těla i inhalací nebo skrz kůži. Jako největší riziko vidím alternativu, že svou kořist někam vysypali (nebo tak učiní).

"Singrovné"
zavádějí vinaři poté, co jim jmenovaný soudruh násilnou devalvací koruny vůči euru zdražil výrobky z dovozu. Lze očekávat, že se přidají i další obchodníci s dováženým zbožím.

Zemřel konstruktér
Kalešnikov, tvůrce legendárního argumentačního prostředku v diskusích mezi různými státy, etniky a skupinami obyvatelstva.

Svět
oslavil různými způsoby dle místních zvyklostí a tradic Vánoce.

Štědrý den
oslavili po svém i muslimové: Velkým sebevražedným atentátem v Egyptě.

Rusové
začali omilostňovat též aktivisty Greenpeace. Jsem toho názoru, že několikaletý školící pobyt v místech, kde pobýval Lenin (případně osobní setkání s tímto guru), by jim rozhodně neuškodil.

V Jižním Súdánu
se mezi sebou vraždí Dinkové a Nueři. Oba kmeny známe i z děl Karla Maye, byť v poněkud idealizované podobě.

V Číně
zemřelo několik dětí po vakcinaci proti hepatitidě B. Není jasný důvod, protože šlo o vakciny od různých výrobců (pokud tedy někdo jen nepřelepil cedulky na ampulkách).
Očkování proti hepatitidě B chrání i proti hepatitidě D (protože její virus je schopen napadnout cíový organismus jen tehdy, pokud se v něm zrovna množí virus hepatitidy B) a chrání i částečně proti rakovině jater, protože oba viry jsou prokázanými lidskými onkoviry a navíc jsou schopné zesílit účinky některých chemických karcinogenů.
U nás je očkování proti virové hepatitidě B povinné pro zdravotníky a studenty lékařských fakult.

V USA
se rozhořel boj okolo vypnutí přístrojů u dlouhodobě resuscitované dívky s diagnostikovanou mozkovou smrtí. Rodina sehnala profesora pediatrie Paula Byrneho, který tvrdí, že pokud by byla dívka skutečně mrtvá, tak by vzduch nemohla vydechovat. Pan profesor patrně nikdy neslyšel o pasívním výdechu na základě pružnosti žeber, který je důležitým mechanismem účastnícím se na dýchacích pohybech. A nebo to už zapomenul, protože tohle je látka druhého ročníku, alespoň na českých lékařských fakultách.
Faktem je, že diagnóza stanovení mozkové smrti vůbec není triviální záležitost, dokonce ani "stoprocentní nula" na všech svodech EKG není zcela jistý ukazatel (může se vrátit k normě např. u lidí zasažených bleskem). Nejjistější je opakovaný nulový průtok krve mozkovým cévním řečištěm, což se prokazuje napíchnutím krkavice, vstříknutím kontrastní látky rozpustné ve vodě a současným rentgenováním hlavy. Svého času bylo proti této metodě silně oponováno z důvodů možné alergie na jód, ale dnes se rutinně používá na koronárních jednotkách pro kontrolu cévního řečiště po infarktu.
Vím i o případech, kdy při pitvě dlouhodobě resuscitovaných došlo po otevření leblky k explozi mozku, protože ten vyhnil za tvorby plynů (podobnými bakteriemi, které dělají bombáž konzerv, ale ty se mohou, na rozdíl od lebky, roztáhnout), jejichž přetlak rozmetal zbytky mozku po okolí.
Asi by v takovýchto případech bylo vhodné provést trepanaci a zkusit aktivitu přímo nervových buněk v mozku (případně konstatovat nález zjevně mrtvé tkáně).

K dalšímu atentátu
na křesťany došlo v Bagdádu 25. 12. Muslimové se pak šíleně diví, že je normální lidé nemají rádi...

Blýskání na lepší časy,
byť slaboučké: V Egyptě dali Muslimské bratrstvo na seznam teroristických organizací.

Japonský premiér
navštívíl svatyni Jasukuni, čímž naštval všechny státy okolo, které byly postiženy japonským militarisměm, jehož koryfajové zde odpočívají (vedle milionů řadových válečníků).

President Zeman
přesunul datum výročního projevu z nového roku na vánoční svátky. Jeho projev je hlavními sdělovacími prostředky haněn, co se do něj vejde.

Sebevražedný útočník
zabil v Afghánistanu tři slovenské vojáky.

Syrská armáda
zahájila ofenzívu proti islamistickým povstalcům. V jejich řadách bojuje i mnoho islámistů z Evropy (včetně ČR), kteří, pokud padnou, nám rozhodně chybět nebudou.

2 komentáře:

  1. Čína. Kromě toho, co jste o Číně napsal, je o Číně stále více ekonomických informací, které ve mně vzbuzují určitou naději na zlepšení ekonomické situace i u nás. V Číně jsou stále vyšší platy a např. česká firma Abrex plánuje přesun výroby zpět do ČR (http://ekonomika.idnes.cz/rozhovor-s-radkem-bukovskym-z-firmy-abrax-fi6-/ekoakcie.aspx?c=A131121_2002542_ekoakcie_spi)
    Před min. 10 lety jsem mluvil s výrobcem hraček, a řekli mi, že z Číny sem přivezou hračky za nižší cenu, než oni nakoupí suroviny. Nyní je to tak (dle článku o firmě Abrex), že mzdy jsou vysoké a nevyplatí se tam vyrábět. A to říkají i z jiných firem. Je to děs, že nás takto Čína za cca 35 let dohnala, na druhou stranu nám to může pomoct. Co vy na to pane Pergille?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to skončit takto optimisticky, katastrofický scénář popsal František Novotný v románu "Křižník Thor".

      Vymazat