pátek 5. května 2017

Kauza demise

"Pan president demisi přijal!" Tato slova stojí u začátku jednoho z největších průserů našich novodobých dějin. Nevím proč, ale tak nějak si je vybavuji i nyní.

Co se stalo

Premiér Sobotka vyhlásil, že podá demisi.
Ponechme nyní stranou, zda to znamená pád celé vlády nebo jen odchod premiéra. Ústava je v tom ne zcela explicitní, nicméně tyto dva druhy demise rozlišuje, byť zatím v naší ústavní praxi demise premiéra vždy znamenala pád celé vlády.
Spekuluje se samozřejmě o důvodech, které B. Sobotku k tomuto kroku vedly. Zdá se jasné, že to celé souvisí s aktivitami A. Babiše.
Vysvětlení se zdá prosté: B. Sobotka se snaží pro ČSSD zachránit co se dá v situaci, kdy jí průzkum od průzkumu klesají volební preference až na úroveň přímo zoufalou. Extrapolací (která je, pochopitelně, nejistá až nesmyslná) by se dalo naznačit, že by se ČSSD v podzimních volbách nemusela dostat do parlamentu.
Výklady jsou zase takové, že je ČSSD "kompromitována" Babišem a tím jí preference klesají. Sobotkova akce je pak považována za zoufalý pokus se od Babiše odpoutat a pád preferencí zastavit nebo dokonce zvrátit.
Je ovšem otázka, zda je to celé pravda, nebo alespoň pohled správným směrem.

Trošku jinak

Tato vláda dělá řadu krajně nepopulárních opatření, která zjevně ničí naší ekonomiku a jejich prodloužené působení ji bude ničit i v dalších letech. Tato opatření jsou téměř všechna ve sféře ministerstva financí A. Babiše. Přitom ovšem "odkašlává" pomstu voličů za ně především ČSSD, protože jak ANO, tak i KDU-ČSL mají dostatečnou zásobu fanatických voličů, kteří se přesunou někam jinam jen při opravdovém Velkém Průšvihu. Ten zcela jistě i nastane, ale, bohužel, až po volbách.
Sobotka jako technolog moci možná hraje na to, aby se zvýraznila odpovědnost jeho současných koaličních partnerů za tyto nepopulární akce.
Druhou možností je, že je, jako správný "EUrosvazák" úkolován z Bruselu, protože A. Babiš přes mnohé pitomosti dělá i racionální věci, které Bruselu vadí. Což se týká např. jeho vztahu k migrantům i třeba k držení zbraní.
Babiš totiž chápe, že když mu občany vybijí nebo zpauperizují muslimové, tak prostě nepoteče dost peněz od nich do jeho (formálně tč. nikoli jeho) kasičky. Jako podnikatel chápe, že zde potřebuje obyvatelstvo s určitou kupní sílou, které bude nakupovat jeho výrobky, od margarínů přes noviny až po biopaliva. Z tohoto důvodu (nějakou lidumilnost v tom rozhodně nehledejme) je v těchto otázkách spíše na straně občanů. Je to prostě dáno jeho ekonomickou vazbou na státní území, která je patrně nejsilnější motivací k těmto postojům, občana i politika.
Uvedené je značný rozdíl proti nadnárodním či odnárodněným kapitalistům, kteří jsou naopak připraveni vydělat na destrukci zdejší společnosti i jejích prostředků, až k totální likvidaci, pokud jim vynese alespoň pár haléřů, protože základny mají buď jinde nebo rozptýlené po celém světě. Příkladem takových kapitalistů může být miliardář Soros, který zničení Evropy islámskou imigrací silně podporuje, protože mu může různými cestami vydělat peníze. Osud evropanů, ani jím najímaných prostitutů obou pohlaví z NGO, ho absolutně nezajímá.
Těmto odnárodněným kapitalistům naopak přisluhuje zcela jednoznačně ČSSD a dopady "globalizace" na naše občany ji zcela ignoruje.

Přetahovaná

IMHO jde tedy o to, kdo bude platit účet za politiku, proti níž narůstá stále větší odpor, a jejíž negativní dopady se patrně do voleb proklubou tak moc, že podpora vládních stran půjde dolů, a to včetně ANO, které se začíná dostávat za zenit popularity a půjde dolů také.
Pochopitelně, dá se "to hodit" nejlépe na ČSSD, která má post premiéra a Babiš může pro voliče chudší duchem (=tvrdé jádro voličů ANO) stále být jen tím, kdo plnil rozkazy celé vlády. Pokud premiéra po demisi dostane ANO, padne téměř veškerý negativní dopad ptákovin a zhovadilostí, které tato vláda nadělala, na vrub této pseudostrany (a její tvrdé jádro voličů se může do voleb významně rozpadnout; konec konců, daleko kvalitnější alternativu v boji proti globalizaci a islamizaci představuje např. Okamura).
S tímto problémem bude souviset i možnost předčasných voleb, které by mohly předejít totální propad vládních stran (u ČSSD pod 5 % hlasů), a udržet současnou squadru, třeba za podpory komunistů, s nimiž mají v mnoha zásadních věcech programovou shodu (a jako "bývalí" by si s nimi mnozí politici z ČSSD i ANO velice dobře rozuměli).
Sobotka má k celé téhle problematice ještě osobní vztah daný tím, že na postu předsedy a lídra ČSSD zcela zjevně končí a je velmi nepravděpodobné, že se mu podaří udržet na jiném postu, odpovídajícícm jeho ambicím. Může se pokusit dostat do struktur EU, jako mnohý jiný politický odpad z evropských států, ale zatím zřejmě ani tam nemá nic jistého. Pro něho demise vlády může znamenat konec politické kariéry, nebo alespoň sestup, ani ne tak do druhé ligy, jako spíš do okresní divize.
Zeman může na oko podporovat Babiše, ovšem je mu patrně jasné, že pokud ho dostane na post premiéra na toho cca půl roku, co zbývají do voleb, může to pro něj být "polibek smrti" a jeden vážný potenciální konkurent může být odstraněn z politické scény (nebo alespoň z pozic, které by byly pro atakování Zemana perspektivní).

A co lidovci?

Lidovci budou po svém zvyku spolupracovat s kýmkoli. Spolupracovali s nacisty, spolupracovali s komunisty a jedině "oposmlouva" je dokázala, bohužel jen na čas, odstavit z politické scény.
Jsem si jist, na základě chování se jejich zahraničních ideových souputníků i jejich šéfa, papeže, že budou ochotně spolupracovat i s islamisty, pokud jim k tomu poskytneme příležitost. A jsem si také jist, že kdyby z podzemí vylezl samotný Satan, tak dostane od lidovců (a nejen těch českých) velmi rychle kulantní návrh na vzájemně výhodnou vládní spolupráci.

Žádné komentáře:

Okomentovat