úterý 3. dubna 2018

Co daly Velikonoce

Islám

"Neznámý řidič"

se pokusil najet do skupiny vojáků na jihu Francie. Vojáci pohotovně uhnuli.

Moskva

přiznala, že delší dobu udržuje kontakty s afghánským Talíbanem ve snaze chránit ruské občany a instituce.

V Izraeli

zabili šestnáct Palestinských Arabů, útočících na izraelské orgány.

Německo

přiznalo existenci cca 760 "nebezpečných" islamistů. Je to silný nárůst ze 140 před pěti lety. IMHO problémem je chování zbytku islámské populace, která jim zajišťuje bezpečné zázemí.

Obecné

Dál běžely spekulace o ruském novičoku a následných krocích zemí EU a NATO.

Farmáři

na Broumivsku jsou vystavováni neustálému teroru ze strany přemnožených vlků, kteří jim ničí stáda. Žádají, aby se tento stav řešil střelbou škůdců. Obvodní soud zatím žalobu zamítl. Farmáři se chtějí odvolat.

FaceBook

prohlásil, že k jeho datům o uživatelích se už nikdo nedostane (asi je již všichni vážní zájemci mají).

Rusko

požádalo Londýn o právní pomoc při vyšetřování zavraždění Julije Skripalové, dcery dvojitého agenta. Stav této otrávené se údajně zlepšil, včetně toho, že může mluvit.

Volkswagen

se vychloubá, že případně zakázane diesely vykoupí zpět. Tleskají tomu akorát ti, co jim nedojde, že část peněz za tento výkup Volkswagen odečte od příjmů (a zaplatí příslušně menšíé daně) a zbytek rozpustí jednak v daních za následující roky, jednak v cenách vozidel.

Noční můra

EUroúředníka: V Číně odsoudili k trestu smrti vysokého městského úředníka za korupci.

Letos

ještě nejsou o Velikonocích kopřivy, které se tradičně dávaly do velikonoční nádivky pro drůbež.

V Kalifornii

musí nést káva varování před rakovinou. Faktem je, že vyšší konzumace kávy (od tří šálků denně) je statisticky asociována se zhoubnými nádory ledvin a močového měchýře. Hledalo se za tím kde co, nakonec bylo zjištěno, že v kávě mohou být slušná množství ochratoxinu A, který je s těmito nádory asociován také. Přišlo se na to úplnou náhodou, kdy byly použity prošklé konzervy lidské krve (pro transfúzi, ne pro kanibaly) na vývoj metody stanovení ochratoxinu A v této tekutině a zjistilo se, že část dárců tento toxin v krvi má. Tento jev pak statisticky asocioval s četností a množstvím vypité kávy. Navíc byla vyvinuta metoda (využívající extrakci velmi nebezpečným dichlormetanem), která tento toxin v kávě skutečně najde (jinak se ho zřejmě nepodaří z kávy dostat). Více ochratoxinu A se nachází v instantních kávách, protože jeho výskyt je asociován s výskytem větviček, chcíplých brouků, navrtyných zrnek a dalších na první pohled u zrnkové nemleté kávy viditelných narušení tohoto produktu.

Rusko

vypovědělo odvetou tři české diplomaty.

Orbán

pohrozil, že před volbami zveřejní seznam lidí, které si platí odsouzený zločinec Soros.

Odstoupil

gubernátor Kemerovské oblasti, který byl kritizován za spoluzavinění katastrofálního stavu obchodního centra, který vedl k masovým obětem na životech při jeho požáru minulý týden.

Francozští zaměstnanci

z různých odvětví zejména státního sektoru připravili tříměsíční vlnu stávek proti reformám, které prosazuje president Macron.

Žádné komentáře:

Okomentovat