neděle 17. listopadu 2013

Co uplynulý týden dal

Česko má svou první šátkovou aféru,
o tom zde bylo psáno jinde. Mobilizace multikulturalistů připravená touto provokací ovšem pokračuje.
Jedním z terčů Čulíkových Britských listů se stal i seriál Sanitka 2 (viz http://www.blisty.cz/art/71030.html). V jednom dílu je vykreslena scéna, kdy od zraněné muslimky odhání její manžel záchranáře. Dožaduje se islámského lékaře, prostřednictvím kontaktu na ambasádu. Nějaké riziko z prodlení ho nezajímá (žena v islámské rodině má prostě nižší sociální statut než nafukovací společnice, jaké si kupují v sexšopech pánové bez partnerky). Tedy je věcně a realisticky zobrazeno něco, na co jsem už před nějakou dobou upozorňoval (viz Chaos v medicíně).
Pan Čulík ovšem musí "perlit" a srovnávat situaci s odmítáním pomoci lidmi ze socialistických zemí na Západě před rokem 1989. On totiž "neví", že na rozdíl od devízového příslibu a výjezdní doložky, které bylo možné dostat (byť zdaleka ne každý a vždy), nebylo možné se komerčně zdravotně pojistit. VZP sice pobyt v nemocnici a zdravotní úkony zaplatila, ale následně vyžadovala po pojištěnci rozdíl mezi zaplacenou částkou a oficiální (a naprosto nesmyslnou) cenou stejných zdravotnických úkonů u nás. A na ten rozdíl klidně mohly padnout celoživotní úspory, auto, nebo i rodinný domek (o nájemním ani nemluvě, ty stály cca 1/5 rodinných). Bylo to prostě takové "oslazení" pobytu v západním zahraničí. Něco ovšem ty situace mají přece jen  společného, a to zrůdnost ideologií, které je vyvolaly.
Pan Čulík začíná hrát podobnou roli, jakou hrálo vyslanectví nacistického Německa na sklonku První republiky: Když proti nějakému filmu nebo divadelní hře protestovalo, tak to bylo v naprosté většině případů dobré. Z tohoto pohledu se hodí občas Britské Listy prolétnout.

Česko má v podstatě bezvládí
Absenci vlády příliš nepociťujeme. Toto konstatování není podporou nějakého "anarchistického manifestu", ale vyjádřením faktu, že stát jede jako slušně seřízený stroj. Takový stroj potřebuje zásahy obsluhy jen tehdy, když se něco podělá, jinak má jet "samospádem". To se zhruba děje, takže bychom mohli být spokojeni.

ČSSD má problém
Před volbami nachytala neznámý, ale patrně docela vysoký, počet voličů na příslib znovuotevření církevních restitucí. Dostala hlasy jednak od těch, kdo restituce nechtějí a zároveň nechtějí dát hlasy komunistům, jednak patrně ubrala nějaké hlasy i Úsvitu, případně dalšm stranám, které se do sněmovny nedostaly.
Nyní potřebuje uzavřít koalici s klerikály, pro které je něco podobného jako červený hadr pro býka.
Teď se její činovníci kroutí jak přetržené žížaly, protože dobře placené vládní a jiné podobné posty lákají; na druhé straně jim musí být jasné, že o příštích volbách, zejména pokud přijdou předčasně (např. se rozpadne ANO, další potenciální člen vládní koalice, případně sama ČSSD), jim to voliči spočtou, jako to při právě minulých volbách spočetli ODS.

ČNB devalvovala korunu vůči euru
Většina odborníků se k tomuto kroku staví kriticky. Jde hlas, že tento krok byl proveden ve prospěch mezinárodních firem, majících pobočky na našem území. Naše firmy i naše občany tento krok jednoznačně poškozuje. Pokud se někde ozve volání po vyčištění řídících orgánů ČNB od protistátních elementů, pak se tomu jistě bude spousta lidí "šíleně divit".

Standardní tajfun,
který napadl pobřeží Filipín, se stal modlou ekologistů. Volají po "ještě přísnějším stanovení a dodržování uhlíkových kvót". Zástupce Filipín dokonce drží za tento požadavek hladovku. Bylo by to krásné a dojemné, kdyby:
1. nebyla letošní sezóna těchto bouří značně podprůměrná
2. nedocházelo běžně k přesunování výrob s "velkou uhlíkovou stopou" do zemí třetího světa, takže uvedené protestující země mají na celé akci silný ekonomický zájem

3 komentáře:

  1. Šátková aféra:

    Co se tzv "šátkové aféry" týče, domnívám se, že by dotyčné dýmy měly být vykázány do patřičných mezí, tedy poslány tvrdě do háje a možná, že by mělo být zváženo i vyhoštění přinejmenším na několik let, ale já bych to viděl spíš na doživotní. Tohle tu opravdu nepotřebujeme, bez nich máme problémů až nad hlavu.

    Bezvládí:

    No, ono to má i své stinné stránky, které se časem možná projeví.

    ČSSD a restituce:

    Pakliže někdo sliboval, že v té věci něco udělá, tak ano, ono by to asi i šlo, ale mějme při tom na paměti, že věc prošla řádným legislativním procesem a byla napadena u Ústavního soudu, dnes se dá směle říci, že převážně oranžové barvy a ten na tom všem změnil jedno jediné slovíčko. Sliboval-li tedy někdo v té věci něco podniknout, tak musel počítat s rizikem, že to bude přinejmneším komplikované, ne-li za určitých okolností rovnou nemožné. A největší chybou při tom všem bylo, že se tak stalo cestou poněkud zastřenou a navíc to nebylo veřejnosti náležitě vysvětlováno, což je ale zase problém toho, jak se působí a chovají veřejnoprávní média, kleslá snad už i pod Blesk, a to je tedy opravdu co říct. Dostanou-li tedy oranžády a rudoši za tento populismus přes pazoury, bude to po právu a po zásluze. KDU-ČSL není nenahraditelná, je tu i Úsvit. Sice je to o něco větší riziko, ale to je u Babiše také. Bohouškovi Sobotků opravdu není co závidět.

    ČNB a devalvace:

    Jedni z nejlepších odborníků sedí právě že v ČNB, mají k dispozici jednu z nejlépe vybavených a zásobených odborných knihoven ve státě a snad jeden z nejlepších vzdělávacích programů pro lidi v ní působící ze všech našich institucí veřejně působících institucí. Nezapomínejme, že účelem a smyslem existence a působení ČNB, je něco jiného, než to, co mají na mysli experti bankovních domů a finančních skupin. Také mějme na paměti, že se jedná o rozhodování v nejistotě, nikdo neví a nemůže s jistotou vědět, jak to, nebo ono dopadne, může to jen s větší či menší mírou pravděpodobnosti odhadovat. Co s týče řevu proti lidem z ČNB a proti tomu, co dělají, tak mějme na paměti, že naše veřejnokrávní média nám ke dnešnímu dni:

    * dobře zacílenou propagandou nás pomohla narvat za nápadně nevýhodných podmínek do chřtánu EU;

    * zkoušela zabrzdit už dostavbu Temelína, kterou hystericky napadala, Mlhoš jim tenkrát odolal, což mu budiž přičteno ke cti;

    * prosadila do parlamentu zelené magory a s problémy kolem solárních korsárů a biopaliv 1. generace se potýkáme doteď;

    * způsobila odstoupení od projektu radaru v Brdech, čímž konservuje a posiluje ruský vliv na našem území;

    * podporují menšiny, které buď "jen" parasitují na sociálním systému, nebo spolu s tím rovnou usilují o ovládnutí zdejšího prostoru na úkor původních opbyvatel.

    Téhle sebrance a touhle sebrankou vybraným odborníkům věříte, když řvou proti ČNB? Já tedy ani náhodou, zejména, když se dívám na ubohost a pokleslou idiocii, s jakou štěkají na lidi, co jim tam přijdou a hlavně když vidím jaké "úspěchy" v působení proti našim zájmům už mají za sebou.

    Filipíny, OSN zelené oteplovací třeštění:

    No a nebylo by na konečně čase zvážit pokus o reorganisaci OSN tak, aby neškodila, nebo i vystoupení z téhle podivné organisace, pakliže se náprava poměrů nezdaří?

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud se týče uhlíkových kvót, nemám na tento problém až tak negativní náhled. Sice v současné podobě slouží k napakování různých ať už slunečníkových, nebo větrníkových korzárů, ale možná v hloubce za tím je skryto něco, na co už začaly ojedinělé hlasy upozorňovat. Současné urychlené stoupání koncentrace kysličníku (jsem ze staré školy a ten oxid se mi ekluje) uhličitého má za následek rychlé okyselování světového oceánu (voda + CO2 = kyselina uhličitá). Což hrozí vyhynutím korálů. A právě odumřelé schránky korálů a mlžů tvoří vápenec, ve kterém je uloženo obrovské množství CO2, vzniklého v geologické historii Země. Takže až vyhynou korály, které doposud ve svých schránkách ukládají CO2, rozpuštěný v mořské vodě, tak pokud lidstvo razantně "nešlápne na brzdu", tak sice na krátkou dobu bude krátkodobě "možno na Kamčatce pěstovat vinnou révu", ale pak se zemská ekosféra v důsledku raketově stoupajícího skleníkového efektu "uvaří". Od jistého bodu jsou určité změny nevratné.

    OdpovědětVymazat
  3. I kdyby to byla pravda (a existují odborné námitky proti představě rozpouštění schránek ve vodě s CO), tak slunečníky, větrníky, biopaliva apod. jsou jen a jen cestou k reálnému zvyšování "uhlíkové stopy", protože jejich bilance je spíš záporná: tj. spotřebují víc energie, než kolik vyrobí.
    Faktem je, že jen přechod USA na břidličný plyn, jehož těžbě se "ekologové" zuřivě snaží zabránit (a EU byrokracie jim v tom jde na ruku) snížil uhlíkovou stopu USA podstatně víc, než jakákoli "alternativa", protože většina energie z metanu se uvolní oxidací vodíku, co je v něm, na vodu. I benzín a nafta mají větší uhlíkovou stopu (skoro dvojnásobnou), o uhlí nemluvě.
    Pochopitelně, kdyby reálně hrozilo globální oteplení z CO2, tak by neblokovali, už z pudu sebezáchovy, jadernou energii. Jejich vztah k jádru je více-méně jasným důkazem, že se opravdu nejedná o nic víc, než o podvod.

    OdpovědětVymazat