neděle 9. února 2014

Co uplynulý týden dal

Woody Allen
čelí nařčení ze strany své adoptivní dcery ze sexuálního napadení v době, kdy jí bylo sedm. Faktem je, že nikdo z diskutujících "jim u toho nesvítil". Faktem ovšem také je, ža už z toho samého jednou obviněn byl svou tehdejší manželkou (s níž tuto dceru adoptovali) a uhrálo se to do autu. Faktem je i to, že svou druhou adoptivní dceru (která pak hrála snad ve dvou jeho filmech) fotografoval jako nezletilou nahatou.
Mě osobně umění WA nijak neoslovuje. Všechna jeho díla, kterí jsem viděl, na mě působila dojmem jakési křečovité vyumělkovanosti a vyspekulovanosti, a to až do nepatřična. Přirovnání z jiného soudku: Asi jako barokní oltář pokrytý umakartem.

Nejen islám...
V indii je souzen muž, který, na základě hinduistické tradice upálil kvůli věnu svou manželku i s dcerkou.

Legalizace prostituce
hýbe vášněmi poslanců. IMHO měla být udělána už dávno. Námitky křesťansky orientovaných poslanců, že by se tak stát stal óbrpasákem, neberu, protože prostituovat se lze i mnoha jinými způsoby než jen sexuálně, a to občané pod vedením státu (včetně "křesťanštěji" orientovaných vlád) již dávno běžně dělají. A nahánění ministrantíků pedofilním knežím, běžně provozované katolickou církví, v podstatě nic jiného než pasáctví není. Tyto praktiky katolické církve kritizovala i OSN.

Čeští lékaři
si začínají zajímavě přivydělávat placenými úkony pro cizince. Jsem zvědav, kdy se to začne snažit EU zatrhnout, protože "untrmešen" z východu jsou tady přece jen na hrubé nekvalifikované práce, to už hlásal jeden z předchůdců současné evropské garnitury, že. Jmenoval se nějak jako Hiller, Hilter, či podobně.(*)

Zajímavá stránka autorských práv:
Kapela Skinny Puppy se domáhá náhrady za užívání její hudby při mučení vězňů na Guantanámu. Mno, já osobně bych se s něčím takovým buď moc nechlubil, nebo byl na to pyšný.

Komix Muriel a andělé,
který měl být vydražen, vzbuzuje divoké vášně (ekonomického charakteru). Rodina v komatu ležícího umělce se o dílo bouřlivě hlásí (není divu, vyvolávací cena kompletu měla převyšovat pět milionů Kč). Archy byly zřejmě u autorova (dosud anonymního) přítele, kam byly uschovány před komunistickým režimem, který nařídil jejich zničení. Co konkrétně mu KS řekl a na čem se domluvili, se, vzhledem k jeho stavu, asi už nedozvíme. Vše to bude asi tvrzení proti tvrzení.
Na druhé straně obsahuje diskuse o tomto sporu jednu důležitou informaci: Zatímco vydání tohoto komixu z 90. let bylo pořízeno z desek (?ofsetových), rovněž ukrytých před režimními špicly, a samým KS bylo považováno za technicky ne moc kvalitní, vydání z letošního ledna bylo pořízeno z originálních listů a mělo by být podstatně kvalitnější (tedy si ho asi koupím, byť to staré vydání vlastním).
Průšvih těchto aukcí je, že dílo KS se takto rozptýlí do soukromých sbírek a stane se nedostupným pro případné reedice nebo vydání dosud nevydaných komixů.
V této souvislosti: Listoval jsem monografií o KS, která vyšla také někdy v lednu, a byl jsem velmi zklamán; za ty peníze, co za to chtějí, si ji, ač Saudkův fanda, rozhodně nekoupím.

Webový pranýř
řeší Švédi. Je to záležitost dvojznačná: Na jedné straně je naprosto legitimní shánět "reference" o svém okolí - sousedé, spolupracovníci apod., konec konců, jak to činili hrdinové Neffova románu "Sňatky z rozumu"; na druhé straně jsou zde práva na ochranu osobnosti, IMHO velice přebujelá, nicméně některá logická a přirozená. Tato věci akcentuje i nekvalita práce policie a justice, v důsledku které se ocitne různými cestami na takových přehledech i řada zcela nevinných lidí.

Při útoku muslimů na křesťany
zahynulo ve Středoafrické republice celkem přes 70 lidí. Politicky korektní sdělovací prostředky, jako prakticky vždy, nerozlišují mezi agresory a jejich oběťmi.

Japonci
si začínají vyskakovat: Začali veřejně popírat válečné zločiny, jich se dopustili při okupaci Číny. Čili dopad "lekce Hirošima" přetrvával necelých sedmdesát let. Něco na tom bude i z toho pohledu, že Němci, kteří jaderné bombardování nezažili, si začali vyskakovat mnohem dřív.

Ombudsman (respektive jeho úřad)
kvílí nad tím, že byl ze služby propuštěn policista, který je infikován HIV.
K tomu dvě věci:
1. Lidé s HIV v krvi jsou nemocní. Existuje řada strasových faktorů, z nichž mnohé jsou integrální součástí práce policisty, které posunují toto onemocnění směrem ke vzniku zjevného AIDS a následné smrti na zhroucení imunity. IMHO každý zaměstnavatel má právo stanovit kritéria zdravotního stavu zaměstnanců, protože za zhoršení jejich zdravotního stavu nese právní i ekonomickou odpovědnost.
2. Lidé s HIV v krvi jsou potenciálně infekční a práce policisty opět přináší řadu momentů (např. poranění při službě), kdy může přenést tuto infekci na spolupracovníky nebo kohokoli dalšího. Pravděpodobnost přenosu je sice řádově nižší než pravděpodobnost přenosu infekční žloutenky typu B, nicméně vyloučit se nedá. Jistěže je řada povolání, kde k situacím, kdy z pracovníka stříká krev, dochází s podstatně menší pravděpodobností než v případě povolání policisty, která i s tímto hendikepem vykonávat lze.
Celá kauza je názornou ukázkou toho, že "lidská práva" jsou u nás přebujelá do naprosté absurdity, přičemž ombudsman, který by měl občany chránit, naopak bojuje za jejich vystavení zbytečnému riziku.

Objevili Ameriku
Nový občanský zákoník umožňuje získat plnoletost už os šestnácti, se souhlasem rodičů, na základě vyjádření soudu. Něco podobného fungovalo už za komunistů, což nikdo z komentátorů buď neví nebo nechce prozradit.

Masakr ve Rwandě
se snaží řešit francouzský soud. Problém vidím v tom, že snaha zasahovat do podobných událostí vede jen k dalšímu zhoršování situace. Minoritní Tutsiové si zmasakrování zcela jistě vykoledovali tím, že nebyli ochotni s majoritními (cca 90 procent) Hutuy vytvořit ani vládu se zastoupením obou etnik v poměru 1:1. Protože byli zvyklí představovat "panskou rasu". Vybití nebo vyhnání takovéto "panské rasy" je naprosto legitimním činem a provedly ho ve své historii prakticky všechny národy, které se zbavily okupace či jiné formy násilného podřízení jinému národu či etniku.

Skandál kolem protonové léčby
zvířil vody případem známého herce, který byl hnán onkology do chemoterapie, o níž mu ovšem předem řekli, že bude neúčinná. Musel se tedy, ač si řádně platil zdravotní pojištění, léčit v protonovém centru na své náklady. Přispěli mu kolegové, kteří na získání peněz pro jeho léčbu pořádali po celé republice benefiční představení.
Protonová léčba mnohem účinněji rozlišuje zdravé a nádorové buňky a ty druhé ničí. Má výrazně lepší výsledky než klasické ozařování (gama, rentgen, elektrony) i než chemoterapie a je také vůči pacientovi výrazně šetrnější. Např. muži po klasické léčbě rakoviny prostaty jsou prakticky všichni trvale impotentní, zatímco po protonové léčbě může více než polovina pacientů žít normálním sexuálním životem.
Celý případ ukazuje názorně, že onkologové jsou silně ekonomicky provázáni s dosavadními nevalně účinnými typy léčby a výrobci prostředků na ně, a že se aktivně brání zavádění nových a mnohem účinnějších prostředků. Sami onkologové jsou sice ochotni kritizovat a nechat soudně pronásledovat léčitele, konkurující jim začarovanou vodou nebo ohnutými dráty (ačkoli u některých nádorů dosahují srovnatelných výsledků), nicméně sami odmítáním modernější a účinnější léčby dělají prakticky to samé.
Další věcí je, že zde hanebně selhal systém zdravotního pojištění, protože, pokud by bylo na opravdu komerční bázi (a bylo alespoň částečně nepovinné), by si mohli pacienti změnu přístupu pojišťoven vynutit.

Snížení církevních "restitucí"
se snaží dosáhnout vyjednávači za ČSSD a ANO.
Je to, pochopitelně, nesmysl. Církevní "restituce" jsou koncipovány jako zlodějina, která má církvím zajistit majetek, který nikdy, nebo alespoň dlouho před nástupem komunistů, nevlastnily.
S lezením politických stran zezadu pod sutany vysloužilých prokomunistických prostitutů kontrastuje osud statku rodiny Mašínů, zcela autentických bojovníků proti komunistickému režimu, a zcela prokazatelně zabaveného majitelům právě z tohoto důvodu, který soudy již po několikáté odmítly zrestituovat.
V souvislosti s restitucemi bylo podáno trestní oznámení na vydání areálu v Zelené hoře. Ten byl církvi zabaven Josefem II. a nikdy poté nebyl církvi vrácen, byť se v něm mohly konat v některých obdobích církevní obřady. Tahle kauza názorně ukazuje, o co prosazovatelům "restitucí" šlo: Dostat majetky církví (a především ŘKC) před období josefínských reforem, kdy svým ekonomickým vlivem mohla ŘKC camrat do kde čeho. Právě z tohoto důvodu by měl být restituční zákon v celém rozsahu zrušen (třeba i referendem - v tomto roce jsou dvoje volby, s nimiž by to šlo spojit) a vytvořen nový nový zákon, který by naprosto jasně garantoval, že církve dostanou jen a jen to, co jim opravdu vzali komunisté. Druhou možností je volební vítězství komunistů a následně takový postup státu pod jejich vládou proti církvím, že ty budou restitucí hořce litovat.

USA
zvažují návrat na Měsíc a zřejmě se přitom obejdou bez NASA.

Cenzuru internetu
zpřísňuje Turecko. Vzhledem k tomu, že po podobných opatřeních volá i věrchuška EU (a v tichosti jsou už i v omezeném rozsahu prováděna), chce se říci, v souvislosti s pořád aktuálními "námluvami" EU a Turecka: "svůj k svému". Konec konců. "turecké hospodářství" tu pod taktovkou EU už máme, tak proč ne i "turecký internet"?

Vasil Biľak
zemřel, snad proto, aby způsobil kontraverze i svou smrtí.

ČNB
se nechala slyšet, že ekonomika ČR po jejím zásahu poroste. Problém vidím v tom, že ekonomika státu je vázána na řadu ekonomických jevů mimo něj (hlavně v EU), před nimiž nás silná koruna do jisté míry chránila. Ekonomické prognózy jsou navíc ještě méně seriózní (i úspěšné) než předpovídání počasí.

Další důvod kvílet
mají ekologisté: Maďaři se domluvili s Ruskem na dostavbě JE Paks. Měli bychom sebou hodit s Temelínem 2, aby nás konkurence zbytečně nepředběhla.
Ukazuje to také názorně, že vláda Jobiku, ochotná vykonávat tlak na tlupy povalečů, reprezentujících jen minimum voličů, je schopna kvalitnějšího vedení státu jež "demokraté", vždy pohotoví se podělat před tlupou pár desítek řvoucích aktivistů, nemajících mandát prakticky od nikoho, snad ani ode všech rodinných příslušníků.

Odporný a nezvladatelný fracek
vyroste z dítěte, pokud projde tzv. "volnou" výchovou, jakou u nás prosazuje např. stále více se fašizující "Bílý kruh bezpečí". Tito frackové jsou pak naprostým postrachem učitelů (a v západní Evropě jsou jednou z příčin drastického snížení kvality školní výuky). Navíc ještě ohrožují učitele tím, že za jejich chování bude nést trestní i ekonomickou odpovědnost. Faktem je, že tento stav není dlouhodobě únosný. Někteří učitelé volají po právním stavu, jaký je v některých zemích západní Evropy, kdy za veškeré jednání svých dětí, a to i během jejich pobytu ve škole, nesou odpovědnost rodiče.
Já bych spíš horoval za návrat metličky do školy (jak je zobrazena v Komenského Orbis Pictus), i do domácností, a za tvrdý postih fašistoidních aktivistů, kteří se nám snaží dělat z dětí bezcenné fracky.

Začala olympiáda.
Tahle ryze komerční šou nemá absolutně nic společného ani s původními antickými ideály, ani s ideály barona Coubertina.
Když už jsme u toho sportu: V Nepálu zemřel muž, který se vsadil, že vypije na ex láhev whisky. Sázku vyhrál, nicméně si toho moc neužil, neboť zemřel. Není třeba chodit do Nepálu. Takovéto sázky uzavírají každoročně mladíci, i dítka pod zákonem, i u nás a k úmrtí dochází také. Součástí jakékoli protialkoholní výchovy by měla být informace, že letální dávku alkoholu není problém vypít, že to dokáže prakticky každý. Dokonce i v nápoji typu sirup + Okena 1:1. A tudíž, že takovéto sázení zcela postrádá smysl.

Íránský president
obdaroval židovskou nemocnici. Problém vidím v tom, že od "revoluce" Chomejního byly dvě třetiny Íránských Židů vybity nebo vyhnány ze země (tedy výrazně větší procento než v Německu od nástupu Hitlera do začátku provádění "konečného řešení...") a zbytek je nucen žít jako obyvatelé nižšího řádu.

V Bosně propukly nepokoje
kvůli mizernému ekonomickému stavu země. Předali vládu muslimům, a tohle je logický důsledek.

Kvůli jódu
v Nutrilonu se blbne na kvadrát. Překročení jakési obskurní (protože u nás doporučené dávky pro nutrienty oficiálně neexistují) koncentrace vedlo ke stažení několika šarží tohoto výrobku. Faktem je, že v řadě kapek proti kašli a podobných lécích (i pro děti) jsou dávky řádově vyšší. Nemluvě o tom, co se běžně dává dětem (i kojencům) v případě jaderných havárií. Řádově vyšší koncentraci jódu bude mít v mléce i matka, reflektující doporučení zdravé výživy ohledně konzumace mořských ryb.

"Globální změna klimatu"
údajně může za parazitickou plíseň, napadající banánovníky. Je to, pochopitelně, naprostá idiocie. Uvedené napadání banánovníků je známo už někdy od přelomu 70. a 80. let minulého století. V tropech se navíc, i v dobách ledových a meziledových (kdy bylo tepleji, než nyní) vždy hýbalo klima jen velice málo.
Problémem banánovníků je genetická uniformno63+5st populace, k níž přispěla i EU dvěma cestami:
- ryze korupční "normou" pro banány, vyřazující z možnosti prodeje na území EU většinu existujících odrůd, a tím přispívající ke zúžení genetického základu komerčně pěstovaných banánů
- bojem proti GMO, protože jinak než genetickou manipulací stávající produkční banány (které jsou sterilní; plody neobsahují žádná semena) není možné vyšlechtit k rezistenci. Do takové aktivity se ovšem nikdo nebude pouštět, když hrozí, že anti-GMO aḱtivisté plody jeho práce kompletně znehodnotí.
______________________
(*) Mistře Součku, tento citát jsem si vypůjčil od Vás.

3 komentáře:

  1. Jako obvykle, nedá se s ASP názory příliš polemizovat. Není proč.

    Snad jen, že Woody A. sice takhle "nepatřičně" působí - ale jeho parketa je ve slovech, ne v tom, jak vypadá. To co dělá není křeč, to je nezvládnutý výron intelektu. Prostě intelektuální narcis. Není sám, kdo tím trpí. Nicméně bych se neodvážil vsázet ani na jednu stranu sporu. Když někdo někoho obviní až po letech, je v tom obvykle nějaká nepravost, kalkul.
    ===
    Protonové centrum: Byla podepsána smlouva, jenže VZP ji nehodlá dodržet s tím, že léčba je příliš drahá. Zatím jsem nikde nečetl srovnání s cizinou - možná chce VZP na centru parazitovat, možná je to naopak. V každém případě je chyba v tom, že ta smlouva takový stav nespecifikuje (pokud vím,.) A léčba se mi zdá (ZDÁ!, jsem naprostý laik) opravdu trochu nákladná. Takže jsme u toho nejobvyklejšího zdravotnického problému. Za peníze zachraňujeme životy - ale kde na to vzít...

    Bílé pláště mají zase ty chudáky pacoše jako rukojmí. Strach o život je silný motiv. (A stejně o něj jednou přijde každý.) Tedy o život, ne o motiv. [;>)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kalkul v tom obvinění bude. Přinejmenším čekala na chvíli, kdey dosáhne maximální publicity. Tou vyumělkovaností jsem myslel celkové vyznění díla, nejen vizuální a nejen jeho tvůrce.
      Protonové centrum by bylo na delší diskusi, ale faktem je, že pokud část pacientů není invalidizována při stejných výsledcích, tak by se to dlouhodobě pojišťovně vyplatilo.
      Ty náklady: Určitě je to podstatně dražší mašinka, než ozařování nějakým izotopem v hrnci s dírkou, kudy jde ven gama záření. A asi to bude i technicky náročnější než betatron, co mají v Brně (minimálně se pracuje s většími energiemi, protože proton je podstatně těžší než elektron). A asi myjí nějak účetně ty náklady rozpočítané na nějakou "jistou" dobu provozu.

      Vymazat
    2. ...já viděl "TV šotky" z onoho slavného pracoviště. Chrom, bílá kůže, nepřímé světlo - prostě luxus. Asi to má působit jako "chrám lékařské vědy s jeho veleknězi". Ostatně, v paláci OSA v Paze jsem byl a je to tam podobné - byť se nachází ve staré budově. To "zákazníky" buď srazí na kolena a ti začnou "vzývat tamní bohy", nebo nas... ...irituje, když si uvědomí, že ta nádhera a pompa je placena z jeho peněz a pro činnost Ústavu je nepodstatná.
      ===
      Mimo jiné - naše prostory byly v roce 2000 rovněž vybaveny futurusticky, nelidsky. Nepracovalo se tam, dobře a hlavně, kdo přišel, měl pocit že si "užíváme" nezaslouženého luxusu. Připadali si tam jako v kulisách Star Treku. Což není zrovna ideální počátek pro jakoukoliv spolupráci. Začal jsem tím, že jsem nechal vyhodit hluboká kožená křesla (vzali si je na ředitelství) a nahradil je otočnými židlemi "Kancelux". Navíc se na nich lépe sedělo. [;>)

      Vymazat